REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

O elevă olimpică refuză să mai meargă la şcoală pentru că o UMILESC colegii!

O elevă olimpică refuză să mai meargă la şcoală pentru că o UMILESC colegii!

Replica API 18 noiembrie 2015 | 16:45 1033

Discriminare

Discriminare

La Şcoala nr. 14 din Palazu Mare învaţă elevi care aparţin mai multor etnii, cum ar fi turci, romi ori români. Deşi cadrele didactice se zbat ca în această unitatea să nu există discriminare ori conflicte între elevi, acestea se pare că există. Şi sunt atât de grave, încât elevi foarte buni, olimpici chiar, refuză să mai meargă la şcoală din pricina răutăţii colegilor lor. Acesta este şi cazul Teodorei, o elevă a clasei a V-a A, o fetiţă deşteaptă, olimpică, căreia îi place cartea şi munceşte din greu pentru a răzbi în viaţă. Acesta este unul dintre motivele pentru care colegii ei nu o suportă.

Probabil, invidia este mai presus decât voinţa lor de a concura şi a obţine rezultate bune la învăţătură. Un alt motiv pentru care fata este discriminată în clasă este acela că provine dintr-o familie monoparentală. Părinţii sunt divorţaţi, iar mama ei se chinuie să-şi crească frumos cei doi copii. Părintele matern al Teodorei se străduieşte să obţină transferul la altă şcoală numai că, spune aceasta, conducerea unităţii îi cam pune piedici. În replică, directorul Eugenia Teşeleanu spune că nu ştia de intenţia părintelui de a-şi transfera copilul, însă nu neagă că există oarece răutăţi din partea colegilor.

Discriminarea socială în şcoală ia amploare! O elevă din Constanţa refuză să mai meargă la şcoală, sătulă de umilinţele la care este supusă de către colegii ei, doar pentru faptul că provine dintr-o familie monoparentală şi pentru că este un copil cu rezultate foarte bune la învăţătură. Deşi s-a lovit de atitudinea ostilă a colegilor şi în clasele primare, situaţia nu a fost atât de gravă ca în clasa a V-a, spune mama Teodorei P., elevă a şcolii numărul 14 din cartierul Palazu Mare.

Eleva de nota 10 s-a săturat să fie bătaia de joc a clasei şi refuză să mai meargă la cursuri. „În clasele I-IV a fost bine,chiar dacă sunt aceiaşi colegi de clasă. Începând cu clasa a V-a colegii i-au sărit în cap. Este un copil deştept, participă la olimpiade, are note de 10, este foarte bun la învăţătură. Însă, este umilit în faţa clasei, în pauze sau în timpul orelor. Este înjurat, sunt patru copii, în mod special, care râd de ea, de felul în care este îmbrăcată, o fac proastă, o fac în toate felurile”, a declarat, pentru „Replica”, Viorica P., mama elevei.

Aceasta are o explicaţie: „S-a ajuns prea departe. Copilul nu mai vrea să meargă la şcoală. I-am spus să nu mai meargă. Practic, îmi pedepsesc copilul trimiţându-l la şcoală. Ea învaţă foarte bine. E crescută numai de mine. N-are tată, suntem despărţiţi. E întreţinută de mine. Şi din cauza asta fac copiii ceea ce fac .Vă spun: n-o suportă pentru că-i un copil foarte bun!”, a mai completat mama.

Doi dintre colegii răutăcioși, spune Viorica P., sunt repetenți, iar alți doi au fost transferați, din varii motive, de la alte școli. Însă, cu toții au situația materială bună. Dacă la adresa cadrelor didactice nu are nimic de reproșat, în ceea ce privește psihologul școlii, Viorica P. spune că aceasta a contribuit la starea în care copilul ei se află în acest moment. „Ieri (n.red. luni), a venit fetița acasă și mi-a spus că psihologul școlii a venit, în timpul orei de engleză, și a ținut consiliere. Nu avea voie să o consilieze fără consimțământul meu. Ea nu are nevoie, nevoie au acei copii.

Diriginta a vorbit cu psihologul, dar pentru acești copii, nu pentru fetița mea. I-a alineat pe cei patru copii, dar și pe al meu. I-a întrebat pe băieți ce au cu Teodora. Au răspuns că nu o suportă și nu o agrează, fără să-și justifice sentimentele. Psihologul a întrebat-o pe Teodora dacă l-a numit handicapat pe unul dintre ei, așa cum acesta precizase, iar fetița mea a răspuns negativ, specificând doar că l-a făcut prost, întrucât el a jignit-o, primul, pe ea. Psihologul, în loc să aplaneze situația, mai rău a amplificat-o. A făcut-o mincinoasă pe fiica mea. Așa ceva nu se face și nu accept“, a mai acuzat mama Teodorei.

Părintele a ținut să precizeze că a solicitat, verbal, direcțiunii să-i permită transferul elevei la altă unitate de învățământ, însă conducerea școlii a refuzat acest lucru. „Am solicitat retragerea, în luna octombrie. Mi s-a spus că nu se poate, că nu trebuie să aibă situația încheiată. Am vorbit la Școala 38, mi s-a spus că după vacanța intersemestrială o pot transfera. Am fost apoi la școală și mi s-a comunicat că nu poate să-mi accepte transferul.

Doamna directoare nici nu vrea să audă așa ceva. Eu, ca mama, și fetița mea nu putem aștepta foarte mult. Am pornit pe un drum și vrem să-l urmăm“, a conchis Viorica P. În replică, directorul Eugenia Teșeleanu spune că nu știa de intenția părintelui de a-și transfera copilul, însă nu neagă că există răutăți din partea colegilor. Ca la orice școală, de altfel, spune directorul școlii. „Nu am știut absolut nimic până acum. Nu avem nici o fișă de transfer solicitată din partea părinților elevei Teodora P. și nu înțeleg de ce această atitudinea de vreme ce Teodora este cotată ca un elev bun în clasă.

Cred că este o exagerare. Teodora nu este un elev care crează probleme. Probabil că discuții există, așa cum sunt în fiecare clasă, în fiecare școală. Am înțeles că ar fi avut o discuție cu niște colegi, dar nu lucruri care să degenereze. Nici nu a venit să discute cu noi. Nu înțeleg de această atitudine! Mama să vină să discute și să aducă cererea de transfer“, a declarat directorul Eugenia Teșeleanu. Cu privire la psiholog, acest a spus: „Este psihologul școlii care are program în școală, are câteva ore pentru școala noastră și nu cred că a făcut ceva interzis. E posibil să fie o sensibilitate a copilului“, a încheiat directorul.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218