REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.5° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

O familie din Inel II, înşelată prin „metoda accidentul”: un fals avocat a lăsat-o fără 10 mii de lei!

O familie din Inel II, înşelată prin „metoda accidentul”: un fals avocat a lăsat-o fără 10 mii de lei!

Replica API 12 februarie 2015 | 22:30 186

Atenţie! Infractorii s-au specializat

Atenţie! Infractorii s-au specializat

Înşelăciunile prin „metoda accidentul” continuă să facă victime în Constanţa. O familie care locuieşte în zona Inel II din municipiu a trecut printr-o astfel de situaţie în seara de duminică, 8 februarie, când a fost sunată de un bărbat care s-a dat drept avocat. Pe această cale, oamenii legii trag încă un semnal de alarmă, sfătuind populaţia ca, înainte de a efectua orice demers în acest sens, să verifice informaţiile primite. Totodată, menţionăm că escrocii s-au „specializat” şi încep să obţină din ce în ce mai multe informaţii despre victime. Acum se dau drept avocaţi sau procurori, iar banii nu mai sunt ceruţi prin transfer bancar, ci o persoană vine la uşă, dându-se drept poliţist.

Familia din Inel II susţine că a trecut prin clipe de groază când a primit un apel telefonic din partea unui bărbat, care s-a recomandat a fi avocat, spunându-i că fiul lor a fost implicat un accident rutier şi, pentru a-l scăpa basma curată, îi trebuie 10.000 de lei. După jumătate de oră, la uşa celor doi a sosit un alt individ, prezentându-se ca poliţist, care a preluat plicul în care se afla suma de bani. Ulterior, după ce au luat legătura cu fiul, vârstnicii şi-au dat seama că au fost înşelaţi. Cea care a sunat la Poliţie a fost femeia, în vârstă de 65 de ani, care a relatat prin ce a trecut. Oamenii legii au declanşat o anchetă, pentru identificarea, depistarea şi tragerea la răspundere a făptaşilor. „La data de 10.02.2015, ora 10.00, poliţiştii Secţiei 4 au fost sesizaţi de către o femeie în vârstă de 65 de ani, din Constanţa, cu privire la faptul că, la data de 8.02.2015, ora 18.30 a fost apelată pe telefonul fix, de către un bărbat, care s-a recomandat a fi fiul acesteia, solicitându-i suma de 10.000 lei întrucât a fost implicat într-un accident rutier. După aproximativ 30 de minute, la locuinţa reclamantei s-a prezentat un tânăr, căruia soţul reclamantei i-a înmânat suma de 10.000 lei”, au precizat reprezentanţii IPJ Constanţa. Oamenii legii vă sfătuiesc ca înainte de a efectua orice demers în acest sens, să verificaţi informaţiile primite. În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume: starea de şoc şi teama. Acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.

Atenţie! Escrocii cunosc foarte multe detalii despre victime

Autorii înşelăciunii prin metoda accidentul cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime, precum profesia, apelative utilizate de membrii familiei, programul de lucru, obiceiuri, astfel încât câştigă încrederea victimei şi o conving pe aceasta că cele relatate sunt reale. Având în vedere aspectele prezentate, poliţiştii constănţeni recomandă cetăţenilor să nu ofere sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze şi să sesizeze cea mai apropiată unitate de Poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune. Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte: în caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări; orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369