REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

O firmă italiană, cu un subcontractor din Galați, au stricat imaginea Delfinariului. Video

O firmă italiană, cu un subcontractor din Galați, au stricat imaginea Delfinariului. Video

Ana Maria LIPAN 27 ianuarie 2023 | 00:00 3080

Noi detalii apar în cazul dezastrului de la Delfinariu, cauzat de firma contractată pentru proiectul de extindere al acestuia. Manelli Impresa SRL, compania italiană responsabilă pentru executarea lucrărilor, a cauzat un prejudiciu uriaș Consiliului Județean Constanța, nevoit să le finalizeze din buget propriu, după ce a pierdut finanțarea de la Ministerul Turismului. Implicată este și Galconscib Building SRL, subcontractorul din Galați, care a contribuit sesizabil la întârzierea întregului proces. Atât Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean, cât și Petre Enciu, vicepreședintele acestei instituții, au declarat că intenționează să acționeze în instanță societatea pentru a recupera banii pierduți. Deputatul PSD Horia Țuțuianu,  fost președinte al Consiliului Județean Constanța, a avut de asemenea ceva de spus cu privire la eșecul proiectului.

O firma italiana, cu un subcontractor din Galati, au stricat imaginea Delfinariului. Video
Eșecul proiectului de extindere și modernizare a Complexului Muzeal de Științele ale Naturii este unul dintre regretele menționate de Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica.

Contractul pentru realizarea acestor lucrări s-a ridicat la valoarea de 17.642.527,29 lei, exclusiv TVA, sumă alocată prin programul de finanțare pentru dezvoltarea investițiilor în turism - Masterplanul investițiilor în turism - şi a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism, ce a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 558 din 4 august 2017. Bani pierduți, la finalul termenului lucrările fiind realizate în procent de doar 10%.

Manelli Ipresa SRL, compania italiană contractată nu a putut duce la bun sfârșit lucrările, cauzând un prejudiciu considerabil Consiliului Județean, care este acum nevoit să finalizeze proiectul din bugetul propriu, după pierderea finanțării de la Ministerul Turismului.

Manelli nu e singura vinovată; a subcontractat o firmă din Galați

Compania nu dispunea de mijloacele necesare execuției unui proiect de o asemenea amploare, apelând la subcontactarea unei firme din Galați, decizie ce s-a dovedit a fi una dezastruoasă. Galconscib Building SRL nu și-a respectat responsabilitățile asumate și nu a avut nici capacitatea, la momentul respectiv, societatea având doar un an vechime, o cifră de afaceri de 3.220.144 lei, profit în valoare de 1.731.151 lei, datorii ce se ridică la suma de 3.406.687 lei și 5 angajați. În prezent firma este în insolvență. Termenul de execuție prevăzut în cadrul contractului  a fost de 24 luni de la data primirii ordinului de începere, mai exact 20 iulie 2022, odată cu sosirea acestuia în zonă putându-se observa doar o groapă săpată. Deoarece antreprenorul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale printre care se numără și prelungirea garanției de bună execuție, contractul a fost reziliat.

O firma italiana, cu un subcontractor din Galati, au stricat imaginea Delfinariului. VideoAdrian Bîlbă

Bîlbă, fostul director al CMSN:

Mai mulți factori au contribuit la întârzierea lucrărilor, precum găsirea unui fir de racordare la rețeaua electrică pe amplasament, cel mai important fiind însă cel uman, reprezentat de lipsa de responsabilitate a constructorilor, după cum ne-a declarat Adrian Bîlbă, fostul director al Complexul Muzeal de Științele ale Naturii. "Ei au accesat lucrarea, au subcontractat-o unei firme din Galați care au făcut săpătura. S-au oprit din săpat după ce au găsit un cablu de curent electric. Noi nu făceam parte din lucrări, eram următorii beneficiari. Fiindcă se întâmpla în curtea instituției, participam la ședințele lor și mai mult decât atât le ofeream sprijin, dar în același timp le ceream și condiții de izolare a șantierului. A durat foarte mult pentru că nu au reușit să facă poziționarea, după a fost nevoie de achiziție pentru relocare. A fost dificil până au găsit o soluție. S-a întârziat foarte mult, au rămas doar cu săpătura."

Ce a declarat conducerea Consiliului Județean

Într-un interviu acordat ziarului Replica, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean, și-a exprimat regretul față de nereușita acestui proiect.

O firma italiana, cu un subcontractor din Galati, au stricat imaginea Delfinariului. VideoMihai Lupu

“Mi-aș fi dorit ca multe dintre proiectele pe care le-am inițiat să își aibă finalitatea anul trecut. Chiar unul la care țineam foarte mult s-a blocat și a trebuit să reziliem:  vorbim despre extinderea Delfinariului. Al doilea este că am scăpat de pandemie și oamenii au trecut prin situații destul de complicate și atunci am făcut, satisfăcător spre bine, față acestui virus. A fost bun pentru că suntem aici, bun pentru că lucrăm în continuare la ceea ce ne-am propus și pentru ce ne-au ales oamenii, vorbim despre: proiecte pe infrastructură, pe cultură.
La Delfinariu, am avut un contract cu firma așa-zisă italienească pentru extindere, cu proiectare și execuție și a trebuit să reziliem contractul. Asta s-a întâmplat anul trecut. Proiectul s-a încheiat acum un an și ceva; ei nu au onorat termenul, au făcut doar groapa. A fost și o pierdere în bugetul nostru pentru că era pe fond nerambursabil. Nu-mi place să vorbesc despre asta. Anul acesta am alocat sursa financiară din bugetul propriu ca să ducem proiectul la bun sfârșit.”
, a declarant acesta.

Video:

Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean, în calitate de coordonator al Direcției Generale de Proiecte, ne-a oferit detalii suplimentare cu privire la acest caz.

O firma italiana, cu un subcontractor din Galati, au stricat imaginea Delfinariului. VideoPetre Enciu

“Am găsit un cablu pe amplasament care nu figura în acte, fiind descoperit la săpături. Acest cablu a întârziat lucrările întrucât a trebuit să-l deviem. Constructorul nu a vrut sa lucreze pe amplasament din cauza acestui cablu cu toate că se putea. A invocate motive de Securitate în muncă. S-a deviat cablul. Constructorul nu a avut capacitatea să ducă această lucrare, a făcut alegeri proaste în privința subcontractorilor. Galconscib nu a fost un subcontractor foarte serios, dovadă că e și în insolvență acum. Lucrările nu au avut niciodată un ritm satisfăcător. Din păcate, firma s-a angajat într-un contract pe care nu putea să-l ducă la bun sfârșit. Rezilierea a venit în urma refuzului constructorului de a-și prelungi garanția de bună execuție pentru că încasa penalități. Contractul automat conform unei clauze se reziliază. Este ilegal să desfășori lucrări publice fără o garanție. Proiectul va fi continuat din banii Consiliului Județean, din fonduri proprii. Vor cere returnarea prejudicial în instanță companiei Manelli. Nu avem cum să lăsăm lucrările la stadiul în care sunt acum, sper ca anul acesta să ne reapucăm.”

Deputatul PSD Horia Țuțuianu, nemulțumit de nereușita proiectului

O firma italiana, cu un subcontractor din Galati, au stricat imaginea Delfinariului. VideoHoria Țuțuianu

Deputatul PSD Horia Țuțuianu,  fost președinte al Consiliului Județean Constanța, și-a exprimat de asemenea punctul de vedere în legătură cu întreaga situație. “Am primit cu indignare vestea pierderii finanțării pentru extinderea și modernizarea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. La acest eșec major adăugăm restaurarea cetății Histria sau a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Aceste proiecte fiind doar pe Cultură. Faptul că cineva nu se pricepe într-o anumită funcție aș putea să înțeleg. Nu pot însă să înțeleg încăpățânarea, aroganța ostentativă și risipa multor, multor zeci de milioane de euro, bani obținuți cu greu pentru constănțeni, nu pentru anumite grupuri de interese. Mi-am amintit instant de desele drumuri la București, munții de dosare de pe birou, multe ore peste program si nopți nedormite … Munca echipei si a mea la Consiliul Județean a fost pur și simplu irosită, laolaltă cu banii destinați Constanței”, a scris acesta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Calitatea oamenilor din CJC este necontestabila și, doi, nu s-a furat niciun bănuț.
3
1
Aici s-au furat bani multi. Balba nu e strain de asta, omul si-a facut plinul si s-a retras. Baiat destept. Pe vremuri...DNA-ul intra pe fir si daca se furau 2 gaini, acum vad ca nu-i intereseaza cand se fura milioane de euro. Asa e cand se impart banii cum trebuie. Apropo...este unul Codin care suge banii Delfinariului de vreo 15 ani, bani multi pe lucrari imaginare. Buna treaba. Iar plangerile facute catre firma italienilor sau cea din Galati...praf in ochi ptr fraieri. Asa a fost stabilit de la inceput. Totul a fost conform planului. Si se termina cu o eleganta insolventa. Mai sunt si niste imense cheltuieli si cu microrezervatia, grajdurile de cai, etc...vezi doamne intretinere si mancare. Sa faca Curtea de Conturi o socoteala pe cifre sa vedem daca se justifica megacheltuielile. Lupu face pe pagubitul, nu cred ca au ajuns bani la el, ca el are bani si nu sta in ciuguleli de-astea. Poate au mai ajuns ceva pe la partid, sub forma de sponsorizari. Va spun toate astea in calitate de fosta angajata, si nu sunt numai eu care cunoaste lucrurile astea doar ca cei care inca lucreaza pe-acolo nu vor sa vorbeasca ptr ca le este foarte bine asa.
6
0
sunt la hotul tzutzuianu. Iar adevarul este da daca dai de un cablu...iti vine sa le dai mwie cu kkt la toti !!!
5
0
era cu mult mai bine ptr judet ca acest impostor lupu sa ramana toata viata lacatus mecanic la Midia , unde s-a angajat venind din Moldova mon amour...
11
1
Domnule Balba,acum ca director la ARPA poate ne ajutati sa populam cu niste casas balta care este in parcarea de la DELFINARIU, lasata mostenire noului director. Acum se decoperteaza si se pun pavele, sa avem o balta EUROPEANA.
9
2
Asa se intampla cu majoritatea contractelor cu dedicație, se subcontracteaza si se alege praful....
18
0
Ok, domnule Lupu, asta este un esec, multi factori nefericiti sa spunem… Dar macar un succes ati putea mentiona?
17
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614