REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

O firmă spaniolă este pe cale să îngroape Medgidia! Suma fabuloasă pe care o va plăti municipalitatea dacă pierde procesul

O firmă spaniolă este pe cale să îngroape Medgidia! Suma fabuloasă pe care o va plăti municipalitatea dacă pierde procesul

Replica API 7 decembrie 2018 | 00:00 350

Dosarul ADIM Medgidia

Dosarul ADIM Medgidia

Lovitură dură pentru primăriile din județul Constanța care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia! Trebuie să plătească sume exorbitante de bani către o firmă din Spania! Cel mai mult are de plătit Primăria Medgidia: 1.466.285,64 lei cu titlu de contravaloare servicii şi la plata de penalităţi de întârziere.

Fostul primar al localității, Marian Iordache, spune că decizia instanței este nedreaptă, în contextul în care societatea italiană nu a prestat serviciile stipulate în contract. Aflat la recurs dosarul, la Curtea de Apel, judecătorul de caz s-a abținut, la primul termen din 4 decembrie a.c., să judece cauza. Președintele instanței i-a respins cererea, următorul termen fiind stabilit pentru joi, 6 decembrie. La termenul de pe 6, surpriză! Încă o amânare!

În urmă cu mai bine de 10 ani, mai multe primării din județul Constanța au hotărât constituirea unei asociații, respectiv Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia, cu scopul realizării în comun a unui Sistem Integrat de Management al Deşeurilor (SIMD) prin delegarea gestiunii serviciilor de salubritate. Primăriile componente ale ADIM au fost Medgidia, Cuza Voda, Siliștea, Tortoman, Mircea Voda, Castelu, Oltina, Aliman, Crucea, Ostrov, Peștera, Băneasa, Lipnița, Dobromir, Topalu, Deleni, Ion Corvin, Cobadin. În anul 2010, ADIM a delegat serviciul de salubrizare către o firmă spaniolă, pe numele ei GBI Serveis.

Deși aveau delegarea scriptică pentru 49 de ani, timp în care ar fi urmat să încaseze cu totul 100 de milioane de euro, în 2013, spaniolii au încetat prestarea serviciului, pe motiv că nu au fost plătiți la timp. Tribunalul Constanța s-a pronunțat, în iunie a.c., în dosarul în care firma de salubrizare GBI Servies a acționat în instanță Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia!

Astfel, magistrații au decis ca localitățile membre din cadrul ADIM Medgidia să plătească firmei spaniole contravaloarea serviciilor și penalitățile înregistrate de acestea. Prin urmare, ADIM Medgidia trebuie să plătească suma de 3.882230,96 lei cu titlu de contravaloare servicii şi la plata de penalităţi de întârziere mentionate la art. 37 din contract, conform mecanismului din raportul de expertiză realizat de expert Puianu Constantin.

Primăriile trebuie să plătească următoarele sume: Comuna Castelu -215660, 11 lei, Comuna Aliman - 75602,01 lei, Comuna Peştera - 345204,98 lei Comuna Crucea - 151311,82, Comuna Băneasa- 104614,28 lei cu titlu de contravaloare servicii şi 20469,81 lei, reprezentând servicii şi la plata de penalităţi de întârziere, Comuna Cuza Vodă - 104614,28 lei, Comuna Mircea Vodă -15820,44 lei, Comuna Siliştea-4884,5 lei și Comuna Tortomanu - 15038,9 lei.

Fostul primar din Medgidia, Marian Iordache, susține că pretențiile operatorului sunt nefondate, întrucât acesta nu a realizat investiția prevăzută în contract, iar decizia instanței este nedreaptă.

„Era reziliat de drept contractul, nu trebuia să constate instanța, atâta timp cât n-au prestat servicii. Dacă mai mult de cinci zile nu prestează servicii, conform contractului, acesta se desființează de drept. Sunt neprestate servicii și investițâii nefăcute. Cum să plătească cineva ceva ce nu a făcut, deși s-au angajat. Trebuia să închidă depozitul de la Medgidia și să deschidă un depozit ecologic nou. Și nici nu l-au închis pe cel de la Medgidia. S-a închis, pâmnă la urmă, pe fonduri europene.

Nu putem comenta decizia instanței. Nu poate nimeni pe lumea asta să te oblige să plătești ceva ce nu s-a făcut. Ei au cerut beneficii nerealizate ca urmare a realizării contractului, adică bani pe care i-ar fi încasat dacă far fi mers în continuare contractul”, a spus Marian Iordache, pentru Replica.

Depozitul ecologic de deşeuri ar fi trebuit amplasat în partea de est a oraşului, pe spaţiul fostei cariere de calcar, pe o suprafaţă disponibilă de 18,86 hectare, extins în timp până la 70 hectare, deservind atât populaţia Medgidiei, cât şi pe cea din zona Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia.

La termenul de joi, 6 decembrie, instanta a amânat cauza pentru data de 17 ianuarie 2019 pentru ca GBI Serveis să facă demersuri în vederea depunerii relaţiilor încuviinţate la acest termen.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Emy draga ,rezultatul raportului curtii de conturi Medgidia 2018 este asa,,,,Zero lei abatere financiara,deci ,,,cel mai bun rezultat constatat de organul de control la Medgidia din toata istoria ,,,,intr un cuvant Medgidia este administrata corect.
1
5
Stie cineva care este rezultatul controlului facut de Curtea de Conturi la primaria Medgidia in luna Iulie august 2018 ?
5
1
Ivan Luminita directoarea economica a primariei este la fel de vinovata ca Iordache. Nu inregistra facturile emise de GBI!!! Si la Apollo la fel a procedat, de-aia este in rahat acum. Mizerabila tinea facturile in sertar. I s-a facut si plangere penala pt asta dar "s-a descurcat". Sa se faca o ancheta si cine a gresit sa plateasca. De ce sa plateasca medgidienii pt gaozariile altora? Eu recunosc, am furat zeci de tone de motorina de la GBI, dar daca nu m-au prins sunt curat. Iordache sa plateasca! Si sa returneze si comisioanele. Si Vrabie va plati cu IRIDEX vreo 6 mil dar inca nu stie..
12
0
cati bani a luat iordache de la spanioli nu se mai pune!
10
3
ARE TARA BANI DE DAT ! dece nu plateste cel care semneaza contractul ?
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218