REPLICA ONLINE CONSTANTA

35.4° Constanța Sâm., 13 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6789
35.4° Constanța Sâmbătă, 13 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6789
 

O grupare care vindea țigări electronice cu substanțe psihoactive a fost destructurată. Video

O grupare care vindea țigări electronice cu substanțe psihoactive a fost destructurată. Video

Victor ROTARU 19 septembrie 2023 | 13:21 3880

La data de 19 septembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, efectuează 121 de percheziții domiciliare, în județele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și  în municipiul București, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

O grupare care vindea tigari electronice cu substante psihoactive a fost destructurata. Video

Astfel, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat  două societăți comerciale, din județul Iași, ar fi constituit  un grup  infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. 

Acestea ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, în cursul investigațiilor, substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC.

În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional ar fi produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, care ar fi conținut substanțe care produc efecte psihoactive  (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P)  de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă.

Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor  (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip „Vape”, care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi, prin urmare, un efect psihoactiv. 

O parte dintre aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive.

O grupare care vindea tigari electronice cu substante psihoactive a fost destructurata. Video

Din cercetările efectuate a mai  reieșit că dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC ar fi comercializate preponderent pe piaţa online (site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse), dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale.

Cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa în sine fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

Având în vedere acest aspect, comercializarea produselor ce conţin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intră sub incidenţa Legii nr. 194 din 2011, republicată, privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

În urma investigațiilor, au fost identificate 28 de societăți care ar fi comercializat astfel de produse, la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii ar fi avut acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar persoanele care le-ar fi vândut astfel de produse, deși ar fi cunoscut efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le-ar fi comercializează fără nicio restricție, inclusiv minorilor.

O grupare care vindea tigari electronice cu substante psihoactive a fost destructurata. Video

42 de persoane urmează să fie aduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română, precum și de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Acțiunea se desfășoară cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, brigăzilor de combatere a criminalității organizate din București, Ploiești, Pitești, Timișoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galați, Craiova, serviciilor de combatere a criminalității organizate din Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoșani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamț, Buzău, Inspectoratului de Poliție Județean Iași și al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
aia prinsi drogati in trafic se spunea ca i-a gasit cu canabis, metamfetamina, cocaina; e foarte bine ca i-au oprit si pe astia; ramane intrebarea de unde cumpara tinerii drogurile adevarate clasice ptr ca astea inteleg ca sunt o varianta usoara de substante psihoactive la o distanta clara de drogurile clasice
4
0
Pai, Amnesy, ca asa ii zice, e la vanzare in orice market de cel putin 6l uni bune, este si acum, e 130lei, retard e mama ta de prostavan
6
0
Bai tot timpul se gaseste un retard sa scrie ca abia acum dupa un an...toata lumea știe...vino tu ba boule si fa dreptate in toata lumea retardul planetei
2
1
Produsele respective sunt pe piata de un an de zile, aveau nr de telefon si adresa pe fircare vape, s au trezit astia acum ca au destructurat pe naiba sa ii ia
8
0
tara i plina de drogati, se vand pe ...apucate mai rau nici ca se poate !
4
1
Hidranti se monteaza inainte nu cand deja incendiul este in puterea lui . Nu vreau sa va inchipuiti cati copii , adolescenti , tineri au ajuns dependenti de droguri in perioada asta de cand astia vindeau droguri la nasul autoritatilor . Pe termen lung va spun ca consecintele sunt foarte grave . Am avut nevoie de sapte ani cu un efort imens ca sa imi salvez copilu din ghearele drogurilor . STATUL ROMAN ESTE IMPOTENT DE MULT NU DOAR ESUAT . Nici nu va puteti inchipui prin ce calvar , prin ce iad am fost nevoit sa ma zbat , cat am avut de alergat cum am fost nevoit sa merg prin locuri pe unde nici nu va trece prin cap , am mers cu el ca sa isi cumpere ca sa ii pot sa ii reduc cantitatea si sa-l fac sa-l aduc la o tigara ca dupa care sa trec la urmatorul pas , medicamentele . Va rog sa aveti mare grija de copii ca cei mai apropiati prieteni ai copiilor vostri , cei mai politicosi , sunt cei mai periculosi de astia sa va feriti .
13
0
in scoli se consuma ca pe seminte, ce face institutiile statului de drept?
10
0
Adica astia au vandut ani de zile droguri copiilor nostri cu stirea politiei, monitorizati fiind. Ce scarba de tara, ce politruci de cacao, ce rahat de autoritati sunt astea ce privesc cum cei mici trag in plamani droguri, iar ei instrumenteaza, cedracu au tot instrumentat caci acum 20 la suta din tineri sunt dependenti...
13
1
Tot ei vand tot ei aplica legea. Uraaa moldova
4
0
Asta e culmea, vindeau droguri pe fata. Dusi in beci si batuti la talpa ca pe vremea lui Pingelica
8
2

REPLICA

LOTO

6/49
43742103017
5/49
2224208296
joker
564213191