REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

O instanţă de apel din Australia confirmă condamnarea cardinalului Pell pentru pedofilie

O instanţă de apel din Australia confirmă condamnarea cardinalului Pell pentru pedofilie

Replica API 22 august 2019 | 00:00 433

George Pell

Curtea supremă a statului australian Victoria a confirmat miercuri condamnarea la şase ani de închisoare a cardinalului George Pell, pentru pedofilie, transmite AFP.

Judecătoarea Anne Ferguson de la instanţa din Melbourne a precizat că prelatul în vârstă de 78 de ani va putea fi eliberat condiţionat după trei ani şi opt luni, însă mai dispune de o cale de atac împotriva sentinţei - un recurs la Înalta Curte a Australiei.

Mulţimea adunată în afara clădirii a aplaudat decizia, iar manifestarea entuziasmului s-a auzit până în sala de judecată, relatează AFP.

Pell, fost numărul trei în ierarhia Vaticanului, este cel mai înalt reprezentant al Bisericii Catolice condamnat până acum pentru violarea unui minor. Cardinalul nu şi-a recunoscut vinovăţia, însă justiţia a confirmat cinci din acuzaţiile împotriva lui. Printre altele, s-a reţinut că Pell a constrâns în 1996 un băiat în vârstă de 13 ani la un act sexual oral.

"Pentru numeroşi supravieţuitori (ai agresiunilor sexuale), o condamnare a unui agresor atotputernic şi foarte cunoscut sporeşte încrederea în conduita justiţiei şi în posibilitatea de a face denunţuri", a comentat Pam Stavropoulos, reprezentantă a fundaţiei australiene Blue Knot, un grup de apărare a copiilor victime ale abuzurilor sexuale.

Avocaţii lui Pell consideră că verdictul împotriva sa nu este rezonabil, deoarece se bazează exclusiv pe mărturia unei singure victime. O altă presupusă victimă a decedat în 2014 din cauza unei supradoze de droguri, fără a fi susţinut vreodată că a suferit o agresiune.

După sentinţa de miercuri, premierul australian Scott Morrison şi-a exprimat compasiunea faţă de victime şi a declarat că "tribunalele şi-au făcut datoria". El a anunţat că lui Pell îi va fi retrasă medalia Ordinului Australiei.

Cariera lui Pell în Biserica Catolică include numirea ca arhiepiscop de Sydney în 2001 şi primirea în Colegiul Cardinalilor în 2003. El a făcut parte din conclavele care i-au ales pe papii Benedict al XVI-lea şi Francisc, iar în 2013 actualul suveran pontif l-a numit în consiliul de nouă cardinali (C9) care îl asistă în reforma Curiei (guvernul Vaticanului). În 2014, el a primit funcţia de secretar al economiei, practic a treia ca importanţă în statul papal.

După condamnare, cardinalul Pell a fost demis din funcţia de responsabil financiar al Vaticanului şi din C9. Vaticanul desfăşoară o anchetă proprie, în urma căreia Pell ar putea fi caterisit. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bagati-l la beci pe perioada cat mai lunga.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218