REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

O mămică și băieţelul ei de 4 ani riscă să ajungă pe drumuri! Primăria i-a oferit o locuinţă, însă femeia a refuzat!

O mămică și băieţelul ei de 4 ani riscă să ajungă pe drumuri! Primăria i-a oferit o locuinţă, însă femeia a refuzat!

Replica API 19 august 2019 | 16:59 373

A fi mamă nu e ușor pentru că trebuie să-i oferi în fiecare zi copilului tău dragoste și grijă cât pentru doi. Dar a fi mamă singură este și mai greu. Mai ales când nu ai o locuință proprie și personală, când nu ai un serviciu și nici prea mulți oameni care să-ți întindă o mână de ajutor. Cum este cazul unei femei din Constanța, Aura Mavroian, mama unui copil în vârstă de aproape 4 anișori, Lucian Florin. Până să-l aducă pe lume, viața nu a fost deloc blândă cu ea. Deși a studiat la două facultăți, iar viitorul suna bine, soarta i s-a schimbat atunci când i-a murit primul copil, în brațe, la nici un an. De atunci, suferințele și necazurile nu i-au dat pace. În prezent, nu are casă, locuiește pe unde apucă și își crește copilul cu doar 600 de lei pe lună. Este bolnavă, depresivă și nici micuțul nu stă prea bine cu sănătatea. A avut repetate infecții de căi respiratorii superioare, are anemie feriprivă moderată și hipetrofie de timus. A solicitat o locuință socială de la RAEDPP, a primit o locuință cu două camere în Henri Coandă, dar nu vrea să meargă acolo, spune femeia, din cauza reputației nu tocmai bună pe care o are acest cartier, unde scandalurile și hoțiile sunt la ordinea zilei. Conducerea RAEDPP a oferit însă detalii în plus faţă de acest caz!

În urmă cu 16 ani, soarta a lovit-o crunt pe Aura Mavroian, când băiețelul ei de dora 9 luni i-a murit în brațe în urma unor complicații. A făcut convulsie, iar medicii nu l-au putut salva. După decesul bebelușului, femeia s-a îmbolnăvit, atât fizic cât și psihic. Depresiile i-au tot dat târcoale, s-a despărțit de soț, a rămas fără casă, muncea pe unde apuca, deși a terminat Dreptul și Medicina. În urma unei solicitări la Primăria Constanța, în 2006 a primit o locuință în care nu am putut locui deoarece era ocupată în mod abuziv de către colocatari. Îi era, pur și simplu frică să stea în casă. În casa în care a investit pentru a locui decent cu bani împrumutați de la bancă. N-a mai rezistat să locuiască cu ceilalți chiriași de etnie romă, așa că a plecat unde a văzut cu ochii. În 2015 a întocmit alt dosar pentru primirea unei repartiții din fondul locativ de stat cu dosar nerezolvat faptic până în prezent. A întâlnit un bărbat alături de care spera să-și facă o familie. Însă, și de data caeasta soarta i-a mai dat o palmă. Bărbatul a părăsit-o și, la scurt timp, a aflat că îi poartă în pântece copilul. Deși situația financiară nu era roz, a decis să-l păstreze, mai ales că nu reușise să se vindece după pierderea primului copil. A născut cu complicații, un băiețel, micuțul având probleme la inimă. În decembrie împlinește patru anișori și, până atunci, mama lui speră să-i ofere siguranța de care are nevoie și un acoperiș deasupra capului. RAEDPP i-a repartizat o locuință în Henri Coandă, însă nu vrea să se mute acolo, din pricina faimei pe care cartierul și-a făcut, de-a lungul anilor, unde scandalurile și hoția sunt la ordinea zilei. ”Am avut locuință pe Nicolae Titulescu nr 13, însă erau niște co-lacatari alături de care n-au putut trăi. Eram amenințată de acești romi, nu puteam ieși în casă, am plecat cu ajutorul poliției, după trei luni. Am investit cu bani de la bancă, pentru că era totul degradat. În acte, figurez la această adresă, dar din 2006 stau pe drumuri, din casă în casă, pe la cunoștințe. Am solicitat la primărie altă locuință, dar nu s-a putut. M-au sunat în septembrie anul trecut să-mi reactivez baza de date, am făcut asta. Mi-au dat locuință la Henri Coandă, dar nu pot merge acolo, pentru că este plin de romi, sunt scandaluri, nu pot duce copilul bolnav acolo. I-am rugat să-mi dea o locuință în oraș. Am fost amenințată că nu o să mai primesc locuință de către reprezentanții primăriei”, a declarat Aura Mavroian, pentru Replica.

600 de lei venit lunar!

Femeia trăiește cu doar 600 de lei pe lună. Are o pensie de handicap de gradul 2, pe care o primește în urma traumelor prin care a trecut starea de sănătate i s-a degradat treptat, alocația copilului, în valoare de 140 de lei, și un venit că este mamă singură în valoare de 100 de lei. Banii sunt insuficienți, pentru că trebuie să-i ajungă de pampers pentru cel mic, de medicamente, de mâncare. Nu are loc de muncă pentru că își supraveghează băiețelul zi și noapte. Îi este teamă să nu pățească ca fratele lui, care s-a stins în 2003, în brațele mamei. ”Am mai avut un copil, l-am născut în 2002. În 2003 a murit. Mi-a făcut convulsii de trei ori, a patra oară mi-a murit în brațe, i-a cedat inimioara. M-am îmbolnăvit grav de atunci. Și cel mic are probleme acum cu inimioara, am născut după o operație foarte grea. Nu trebuie să-l las să plângă că se învinețește și leșină. Mă ocup de copil zi și noapte, n-am închis un ochi dinainte de naștere, l-am supravegheat non stop, să nu pățească ca primul copilaș. Eu m-am pensionat pe caz de boală, am cardiopatie ischemică cronică, mi se face rău și cad pe stradă, îmi cedează inima. Am intrat într-o depresie puternică din cauza stresului acumulat în toți acești ani. Trăiesc cu 600 de lei pe lună”, a mai mărturisit mămica în vârstă de 45 de ani.

Aura Mavroian spune că reprezentanții Primăriei i-au spus că nu va mai primi nicio locuință și se teme pentru ea, cât și pentru copil, căci vine iarna și va ajunge pe străzi. În prezent, locuiește la niște cunoștințe, însă va trebui să părăsească locuința în scurt timp.

A primit din partea primăriei apartament, dar l-a refuzat pe motiv că vrea la curte

Reprezentanții RAEDPP au o cu totul altă părere. Florin Gheorghe, șeful Regiei, a declarat pentru Replica faptul că are cunoștință de situația mămicii, însă nu o poate ajuta în măsura în care aceasta dorește. Florin Ghoerghe spune că i-a oferit două spații locative în Henri Coandă, însă le-a refuzat pe motiv că ea vrea casă... la curte.

”I-am oferit două locuințe, conform dosarelor, a refuzat precizând că vrea casă cu curte. I-am dat apartament într-unul din cele șase blocuri tip ANL, racordate la rețeaua de gaze, în suprafață de 57 mp, a refuzat. Nu avem la discreție case și, dacă ar fi să primească la curte, ar trebui să locuiască cu altcineva, așa cum a avut în 2005, 2006, de unde a plecat că nu s-a înțeles cu vecinii. Acum, să-i dăm o altă repartiție... A vrut Henri Coandă și, după ce a avut dosarul gata, când să vină să semneze, a spus că nu mai vrea, că vrea casă la curte. A fost și la mine în audiență, i-am spus să și facă alt dosar. Nu este singura. Mai sunt 5, 6 persoane care ne testează nervii, spun că vor și, când trebuie să semneze, spun că nu mai vor că au văzut cine știe pe unde locuință și că o vor pe aceea”, a spus Florin Gheorghe.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu este adevarat ce spun despre ea !
0
0
Unii isi fac credite sa isi ia un apartament de 30 sau 40 de m sau sa isi ia o casa, la care platesc cate 30 de ani. Doamna in cauza a avut greutati si e de inteles situatia in care se gaseste, dar asa nu mai bine mergem toti la primarie sa cerem case si sa nu mai mergem la munca? Sa ne dea primaria si casa si masa si gata. Poate ca are dreptate ca nu poate trai in Henri Coanda, dar la ANL ce problema mai e?
0
0
Daca lesinatii aia de la DGASPC si-ar face treaba, poate femeia asta nu ar mai fi un caz social. Sa i se ofere consiliere psihologica gratuita, sansa de a isi redobandi autonomia pt ca acum nu face decat sa isi imbolnaveasca mai rau propriul copil prin atitudinea hiperprotectiva. Dar din birou, din varf de pix stim si noi cum se face treaba!
7
1
care comenteaza impotriva femeii sa incerce sa stea trei zile in cartierul muistilor din primaria hotilor si spagarilor. Muie voua cu cacat putori ordinare !!!
7
5
E normal ca acesta femeie sa nu poata locui in acel cartier in care au fost comasati toate leprele si hotii din constanta! Acest cartier trebuia sa fie ptr adevaratii nevoiasi ,batrani , persoanele cu copii care muncesc si nu au o lociunta care doresc sa locuiasca decent intr-o lume civilizata nu ca salbaticii ce stau acolo!! Mazare sa ai aibe pe constiinta acest rau facut cetatenilor care l-au votat mandate la rand!!
12
2
Evident ca experientele de viata prin care a trecut doamna nu au invatat-o prea multe lucruri devreme ce un acoperis decent deasupra capului si cald iarna nu ii sunt suficiente. Primaria sa ii dea ultimatum, ori se muta ori ramane pe drumuri si copilul ii este luat de Protectia Copilului. Multi cetateni, adulti si copii din Romania dorm prin canalizari sau cocioabe cu acoperis din paie si podea de pamant. In ce lume este acceptabil ca unii sa aiba pretentii si altora sa le moara copiii de frig?
11
5
Sunt solidar cu cazurile sociale, dar, in cazul de fata e cam muieti-si posmagii? Este atata lume care asteapta o locuinta sociala si dansa are pretentii de casa cu curte. Acum cine e rauvoitor? Doamna cred ca vrea o curte mare cu verdeata si bancutze, la Palazul Mare.
12
3
Si matale ai ceva la cap ? Daca este adevarat ce spune reprezentantul primariei inseamna ca-si merita pe undeva soarta , locuinta ANL este chiar decenta , doar ca trebuie sa muncesti ca sa platesti chiria ! Vrei casa la curte...pune osul la munca , faci credit bancar si iti indeplinesti visul !
15
3
POATE NE ZICE RAEDPP DE CE NU EVACUEAZA OCUPANTII ABUZIV FATA DE CARE EXISTA HOTARARE DEFINITIVA DE EVACUARE.
15
2
Cam multi nervi aveti voi astia de la primarie , sinteti platiti din taxele noastre si luati un sac de bani stind pe scaun ,puneti- va in pielea ei si rezolvati situatia ei ptr ca are dreptate . E destul de lovita de soarta incercati sa fiti oameni !
14
13
sa ii dea o locuinta la MAMAIA Langa malu mari,,sa ii dea si un sulaki sa poata sa se calmeze.
6
11
SA NU INCHIDA UN OCHI ZI SI NOAPTE 4 ANI
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102