REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

O misiune a ODIHR va monitoriza procesul electoral şi desfăşurarea alegerilor în Republica Moldova

O misiune a ODIHR va monitoriza procesul electoral şi desfăşurarea alegerilor în Republica Moldova

Replica API 18 ianuarie 2019 | 00:00 272

O misiune a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) şi-a început de miercuri activitatea de monitorizare a procesului de pregătire a alegerilor parlamentare preconizate să aibă loc la 24 februarie în Republica Moldova, urmând ca apoi să monitorizeze şi desfăşurarea propriu-zisă a scrutinului, informează joi postul public de televiziune de la Chişinău, TRM, şi portalul IPN.

Misiunea ODIHR va evalua scrutinul din perspectiva respectării angajamentelor OSCE, dar şi a altor obligaţii şi standarde internaţionale privind alegerile democratice.

Într-o conferinţă de presă, şeful misiunii, Mátyás Eörsi, a declarat că aceasta este alcătuită dintr-o echipă de bază, formată din 11 experţi din domeniile juridic, electoral şi mass-media. De asemenea, este vorba despre 28 de observatori pe termen lung, care se vor deplasa în întreaga republică începând cu data de 23 ianuarie, formând echipe a câte două persoane.

Suplimentar, ODIHR va solicita statelor participante la OSCE să desemneze 200 de observatori pe termen scurt. Aceştia urmează să sosească în Republica Moldova cu câteva zile înaintea scrutinului.

'Noi suntem aici pentru a ne asigura că alegerile se vor desfăşura în conformitate deplină cu principiile democratice. Toată activitatea noastră se bazează pe principiile de imparţialitate, transparenţă, profesionalism', a subliniat Mátyás Eörsi, menţionând că acesta este al 14-lea scrutin pe care misiunea ODIHR îl va monitoriza în Republica Moldova.

'De fiecare dată ne-am bucurat de o colaborare foarte strânsă cu autorităţile (de la Chişinău) care sunt implicate în procesul electoral şi avem toată încrederea că şi de această dată activitatea noastră se va desfăşura în acelaşi spirit de bună cooperare', a spus el.

Misiunea va monitoriza procesul de înregistrare a candidaţilor, activităţile din campania electorală, prestaţia autorităţilor electorale şi a organelor guvernamentale relevante. Un alt aspect al monitorizării se referă la legislaţia privind alegerile şi punerea în aplicare a acesteia, dar şi soluţionarea litigiilor legate de scrutin.

În ziua alegerilor, observatorii vor monitoriza deschiderea secţiilor de votare, procesul de vot, numărarea buletinelor de vot şi sistematizarea rezultatelor. Tot în ziua scrutinului, misiunea de observare a alegerilor ODIHR va acţiona împreună cu misiunile Adunării Parlamentare a OSCE, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi Parlamentului European.

Misiunea de observare a alegerilor a ODIHR şi Misiunea OSCE în Republica Moldova operează separat şi independent, în baza mandatelor proprii, notează IPN.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920