REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

O moașă din Medgidia explică gravidelor: „TRAVALIUL are rostul lui. Nu există injecții/perfuzii pentru dilatare! Mult folclor!”

O moașă din Medgidia explică gravidelor: „TRAVALIUL are rostul lui. Nu există injecții/perfuzii pentru dilatare! Mult folclor!”

Replica API 8 aprilie 2019 | 00:03 4444

Naștere vaginală sau naștere prin cezariană? Naștere „ajutată” de medicație sau aducerea pe lume a unui copil într-un mod cât mai natural? Acestea sunt întrebările asupra cărora se frământă gravidele pe toată perioada sarcinii și care au stârnit, în ultimii ani, fel și fel de controverse, părerile fiind împărțite. O postare pe rețeaua de socializare Facebook a unei gravide indignate de faptul că la o maternitate din Estul țării „femeile sunt neglijate pentru că nu li se face din oficiu „injecții/perfuzii de dilatare” a stârnit reacția moașei Ilenuța Aglițoiu, din Medgidia. Aceasta a explicat cât de necesar este ca viitoarele mămici să fie informate asupra efectelor pe care medicația o poate avea asupra fătului, înainte de a se grăbi să ceară fel de fel de intervenții alopate.

Redăm, în rândurile următoare, mesajul moașei Ilenuța Aglițoiu, în care explică ce efecte poate avea medicația asupra fătului, rolul travaliului și de ce nu ar trebui ca mămicile să se sperie dacă acesta este mai lung etc.

„Reacția mea la postarea vehementă într-un grup foarte cunoscut pe FB, a unei gravide nemulțumită că la Maternitatea X din estul țării femeile sunt foarte neglijate, în sensul că nu li se fac din oficiu „injecții/perfuzii de dilatare”: Oameni buni, voi vorbiți într-una numai despre naștere medicalizată, „injecții de dilatație”, perfuzii ... De ce vă doriți cu ardoare să folosiți această cale, care de cele mai multe ori perturbă actul fiziologic al nașterii, dureri de care nu ați avea parte dacă ați alege calea NATURALĂ, chiar dacă aceasta durează puțin mai mult. Nerăbdarea, anxietatea, neștiința creează un cerc vicios din care nu mai puteți ieși, riscul de complicații fiind foarte mare, nașterea terminându-se mult mai des prin cezariană și pentru ce? Că nu mai aveți răbdare?

Dar la efectele medicamentelor asupra lui bebe nu vă gândiți? V-ați întrebat de ce bebe iese de multe ori „tăvălit” din tot războiul ăsta cu voi, cu nașterea, cu medicul? Mai repede, nu înseamnă de cele mai multe ori și mai bine, mai ales pentru bebe.

Travaliul are rostul lui, îi dă timp lui bebe să se adapteze noii vieți extrauterine – hormonal, respirator, circulator etc – iar mamei îi dă timp să înțeleagă și să accepte ce se petrece și că tot ceea ce se întâmplă este numai pentru binele ei și al copilului... Dar asta cere foarte multă informare, din surse formale, de exemplu consultații cu moașa sau participarea la un curs de educație perinatală.

O să argumentez cât de cât punctual, ceea ce am susținut mai sus: nașterea pe cale joasă (vaginală) este NATURALĂ, când nu se induce/se stimulează travaliul prin ruperea artificială a membranelor, administrarea de substanțe uterotone (prostaglandine, ocitacină – „perfuzia de dilatare), a antispasticelor (opioide, atropinice – „injecția de dilatare”) etc și MEDICALIZATĂ, în care se întâmplă măcar una din cele enumerate mai sus. NU EXISTĂ INJECȚII/PERFUZII PENTRU DILATARE!Mult folclor!

Știu, multe o să mă boscorodiți, facă-se voia voastră, dar eu încerc să vă risipesc măcar puțin ceața din fața ochilor și să vedeți lucrurile cum stau în general. Rostul perfuziilor ocitocice este să crească frecvența, intensitatea și durata contracțiilor, în mod artificial, cu risc crescut de suprastimulare a uterului (pot rezulta alte complicații). E adevărat, travaliul se poate scurta cu prețul rupturilor de col/vagin/perineu (predispune la epiziotomie) pe termen scurt și lung (rupturi vechi de perineu care poate duce la incontinență urinară) și obligarea lui bebe să iasă mai repede, în poziții nefirești din cauza unei angajări forțate, nepregătit fiind pentru asta, cu risc crescut de suferință fetală (bebe suferă mult mai des din cauza lipsei de oxigen, iar uterul nu mai are timp să se relaxeze și să fie hrănit/oxigenat la parametrii normali) și asta pentru că, se știe, rolul contracțiilor este să scurteze fibra musculară uterină, ceea ce duce la scurtarea/ștergerea colului și dilatarea orificiului uterin și să ajute bebelușul să coboare/flecteze/roteze în canalul de naștere în drumul lui spre „ieșire”.

Dacă aveți contracții, la ce folos perfuzia? Sigur nu știați că acea ocitocină sintetică nu este recunoscută de creier și implicit nu duce la secreția de endorfine (opioide naturale), așa cum se întâmplă în timpul secreției ocitocinei naturale din timpul travaliului, ceea ce duce la un travaliu mult mai dureros/ o anxietate mult mai mare și un risc crescut de cezariană prin abandon cauzat de epuizare fizică și psihică. Vi-o asumați, în caz că vă întreabă cineva?

Antispasticele: ajută un col spastic/rezistent să se înmoaie/relaxeze/să fie elastic și să nu se opună influenței contracțiilor (cu riscul de a încetini travaliul) -> nu fac dilatație fără contracții! Asupra lui bebe există și efecte secundare de genul: un ritm cardiac fetal foarte rapid, detresă respiratorie etc. Ruperea artificială a membranelor: rupe protecția lui bebe împotriva germenilor din vagin mai mult sau mai puțin patologici (vaginul nu este steril), elimină protecția lui bebe împotriva contracțiilor uterului, pelicula de lichid amniotic acționând ca un amortizor veritabil în travaliu, presiunea exercitându-se în mod echilibrat pe toată suprafața corpului, fără ca bebe s-o simtă, altfel presiunea din timpul contracției se exercită predominant pe cap cu risc mare pentru apariția bosei, uneori a hemoragiilor cerebrale și prin compresiune directă pe oasele bazinului matern (nu mai există pernuța de lichid între cap și bazin matern), presiune resimțită acut și de mamă, imediat după ruperea acestora, din același motiv: lipsește pernuța amortizoare! Acum că știți câte ceva despre toate astea, puteți măcar să vă informați și să vă dați acordul informat, asumându-vă consecințele alegerilor făcute! Numai de bine!”, este mesajul transmis de moașa Ilenuța Aglițoiu, moașă principală la Spitalul Municipal Medgidia.

F.B.

Sursă: Moașa Ilenuța Aglițoiu, Facebook

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Multumesc moasei, d-na Ilenuta Aglitoiu, dumneaei este in primul rand un OM adevarat!
0
0
DA-CA FACE SEX ORA ,,PE UNDE NASTE.
2
1
Si ce te faci cand medicul iti rupe membranele si iti administreaza perfuzii si injectii pentru dilatatie fara ca macar sa te intrebe? In Judetean exact asta se intampla!
3
0
Cezariana este spalarea pe cap la romani sa faca doctorii miliarde de euro. In austria este interzista cezariana, decat daca chiar exista complicatii. La noi in ultima luna toate au probleme ca doctorii sa ia banii.
12
2
La ce fluturasi au in cap tineretul nuo sa va dea dreptate ! Stitichestia asta cu cezariana eun moft ,cica esti COOL ,esti in tendinte daca facicezariana asa ca nu va obositi cu explicatiile ! Nu inteleg ca nadterea prin cezariana este o afacere ptr medici! Sint de acord doar in cazul unor probleme medicale adevarate si nu inchipuite !
7
1
Bravo, tanti Ilenuta. Educatia asta trebuie multa si la tv.
13
1
Hai bre tanti "moasa" dar cezariana ... cezariana cat costa ? Doctorii din ce sa-si faca vilele si apartamente luxoase ?
11
6
In sfarsit un cadru medical iese public sa faca lumina in alegerea pe care trebuie sa o faca o viitoare mama, si in primul rand informarea despre actul nasterii, astazi la dispozitia tuturor femeilor care vor sa stie. Interesant articol, dar predispizitia la durere a generatiilor de tinere de astazi nu mai corespunde celor de acum 50 de ani.Schimbarile climatice si social- educative fac ca astazi optiunile sa fie cat mai comode.Sunt oportunitati si optiuni in alegeri pe care fiecare sa si le asume.
27
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218