REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

O nouă campanie „Iubeşte marea”, la bordul navei Adornate

O nouă campanie „Iubeşte marea”, la bordul navei Adornate

Replica API 29 august 2015 | 00:00 336

Agrement

Agrement

Aproximativ 15 copii aflaţi în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC) au beneficiat, vineri, de o experienţă inedită. Asociaţia Civică pentru Constanţa, în colaborare cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi DGASPC au organizat o plimbare în larg, prima din viaţa celor mai mulţi dintre micuţii de la bord.

Au învăţat să facă noduri marinăreşti, să conducă o navă şi au primit certificate de marinari la bordul velierului „Adornate”, unul dintre cele două de acest tip existente în România. La bord au fost întâmpinaţi de echipajul velierului şi de administratorul navei, Mihai Geantău şi comandantul Alin Alexe, care le-au făcut celor mici o scurtă prezentare.

„Astăzi am avut onoarea să mergem la bordul velierului Adornate cu nişte copii extraordinari. Le-am împărtăşit anumite îndemânări care stau la baza navigaţiei: nodurile marinăreşti, navigaţia cu vele, care în ziua de astăzi, bineînţeles, nu se foloseşte decât pentru agrement. Pentru ei le-am făcut pentru a le descrie tainele navigaţiei”, a spus comandantul navei, Alin Alexe, pentru “Replica”. Experienţa a fost extraordinară pentru cei mici, care s-au bucurat de această oportunitate, alături de psihopedagogul Laura Secariu.

„Sunt 15 copii de la Direcţia de Protecţie a Copilului. Mulţumim pentru ocazia care ne-a fost oferită, pentru a fi la bordul acestui frumos velier. Copiii simt curiozitatea de a explora şi de a vedea ceea ce nu au ocazia să vadă în fiecare zi. Din ceea ce ştiu eu, este prima lor ieşire pe mare, pe o astfel de ambarcaţiune”, a spus Laura Secariu. Reprezentantul Asociaţiei Civice pentru Constanţa, Alin Vintilă, a precizat că acţiunile organizaţiei se apropie de final, odată cu încheierea sezonului estival, iar o ultimă etapă de agrement la bordul Adornate va mai avea loc în această duminică.

„Suntem la a cincea acţiune în campania “Iubeşte marea”, în care, prin activităţile desfăşurate, am încercat să întoarcem oamenii cu faţa spre mare. Astăzi, copiii. Încercăm să sădim ceva în ei, poate dintre ei vor fi viitorii comandanţi sau şefi mecanici pe navele care vor colinda pe aceste minunate mări”, a spus Vintilă.

În România sunt două veliere mari, nava şcoală „Mircea cel Bătrân” este prima, iar a doua navă civilă este velierul Adornate. Este o goeletă exact ca cea din filmul „Toate pânzele sus, are o lungime de 45 de metri, 6,6 lăţime (la mijlocul navei – n.r.), două catarge din care cel mai înalt este de 35 de metri şi al doilea de 30,5. Adornate prinde o viteză de 6 sau 7 noduri, adică 15 km pe oră, iar la bordul navei se găsesc mijloace de salvare individuale şi colective.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102