REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

O nouă formă de înşelăciune! Ai primit vreun mesaj că ai câştigat un laptop şi 10.000 de euro pe telefon?

O nouă formă de înşelăciune! Ai primit vreun mesaj că ai câştigat un laptop şi 10.000 de euro pe telefon?

Replica API 10 ianuarie 2018 | 00:03 1574

Scam-ul este o formă de înșelăciune care face zi de zi victime. Cei mai naivi dau crezare diverselor mesaje sau telefoane prin care sunt anunțați că au câștigat sume fabuloase sau produse electronice. Aceste „premii” par reale datorită faptului că ar fi acordate de firme de notorietate din România. Totuși, oamenii trebuie să fie atenți la orice detaliu. Asta a pățit și un tânăr din Tulcea, care s-a trezit cu un mesaj pe telefon că ar fi câștigat un laptop și suma de 10.000 de euro la o tragere la sorți organizată de Altex.

Un mesaj pe telefon poate să schimbe viața cuiva. Asta ar spune oricine este mai naiv și citește următorul text: „Felicitări! În urma tragerii la sorți ALTEX v-a desemnat câștigătorul unui laptop TOSHIBA și suma de 10.000 de Euro. Pentru informații apelați acest nr de telefon”. Acesta este mesajul pe care un tânăr din Tulcea l-a primit în cursul zilei de luni, 9 ianuarie. Numărul era banal, iar tânărul a căutat să vadă cui îi aparține prin intermediul motoarelor de căutare.

Așa a observat că acesta este asociat cu un cont fake de Facebook din Oradea. Nu a dat crezare textului și l-a anunțat pe expeditor de acest aspect. Mai mult, compania ALTEX nu a anunțat nicio tragere la sorți recentă și nu există niciun regulament de concurs afișat pe platformă cu privire la aceste premii, drept pentru care ar putea fi o metodă de înșelăciune.

Cel mai probabil, cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, după ce suni la numărul respectiv de telefon, ți se oferă indicații cum să intri în posesia premiului, cerându-se date cu caracter personal care pot fi folosite mai departe de către scammeri. Scam-ul este atunci când faci pe cineva sa se increadă în tine şi să tragi foloase de necuvenite astfel.

Mai pe scurt, a face rost de bani bani prin inducerea în eroare, pe baza identităţilor false, fotografiilor false, documentelor false şi orice alte informaţii false ce pot contribui la bunul mers al faptei de prostire a necunoscătorilor (adrese, numere de telefon inexistente etc.). Persoanele specializate în aşa ceva lucrează uneori împreună cu altele pentru a fi mai convingători şi/sau pentru a-şi face mai uşor pierdute urmele din calea autorităţilor.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
scarbirea politiei politicii minciunii nucleice cacaturi javrelor gunoidaliste
0
0
care politie? asta e intrebarea. nu vedeti in ce scandal e bagata politia. pe langa faptul ca sunt corupti au ajuns si pedofili. rezolva un caz doar daca este mediatizat ... atlfel o iei in barba. primesti tu amenda ca reclamant poate
5
0
Exact asa face psd si ke merge
6
0
Felicitari! In urma tragerii la sorti si a tragerii la raspundere ati castigat o excursie la Parchet.Asa ar trebui sa primeasca mesaj de la politie cel care a vrut sa insele.Dar politia doarme desi are numarul de telefon nu se sesizeaza
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218