REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

O nouă licitaţie pentru REABILITAREA Muzeului de Istorie din Constanţa

O nouă licitaţie pentru REABILITAREA Muzeului de Istorie din Constanţa

Replica API 24 ianuarie 2020 | 00:00 534

Noul an îi aduce Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa o altă şansă de a ieşi din paragina delăsării și a degradării în care a fost aruncat, într-un joc sumbru de simbolistică, asemenea artefactelor pe care le găzduiește. Consiliul judeţean a deschis cea de-a două licitație pentru reastaurarea clădirii-simbol din Piața Ovidiu, cu termen limită in data de 17 februarie 2020, ora 15.00.

Este de precizat faptul că, în noiembrie 2019, licitația în vederea achiziției contractului de reabilitare a Muzeului de Istorie a fost anulată, din pricina unor abateri de la legislație. Actaeon Invest SA este singura firmă care a participat la licitație. Reabilitarea muzeului ajunge, din nou, în vizorul public cu startul noii licitații de reastaurare și reabilitare. A fost organizată o nouă licitație, având data limită de depunere a ofertelor 17 februarie.

Prin acest proiect, Consiliul Judeţean Constanţa urmăreşte reabilitarea şi punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Valoarea totală a proiectului este de 19.521.820,91 lei, asistenţa financiară nerambursabilă fiind în sumă de 19.020.669,25 lei, iar contribuţie proprie, 501.151,66 lei

Proiectul vizează restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa prin realizarea unor lucrări de restaurare a zidăriilor de piatră şi a bolţilor degradate, lucrări de reabilitare interioare a spaţiilor boltite şi ale componentelor artistice ale sălilor şi ferestrei din aula „Adrian Rădulescu“. Acestea sunt însoțite de lucrări de restaurare ale faţadelor şi acoperişurilor, lucrări de arhitectură, intervenţie asupra stucturii şi lucrări de instalaţîi, dotări interioare (instalaţii, echipamente pentru condiţii de climatizare, siguranţă Ia foc, antiefracţie), dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil, activităţi de promovare turistică și de creştere a numărului anual de vizite la obiectivul de patrimoniu cultural.

Date istorice despre clădire

Clădirea impunătoare a muzeului, care domină Piața Ovidiu, a fost sediul Primăriei, numită, pe timpuri, Palatul Comunal. Piatră de temelie a edificiului a fost așezată la 22 mai 1912, de către Principele Ferdinand. Lucrările de construcție ale clădirii au fost sistate în 1913, urmând să fie reluate în vara anului următor şi apoi întrerupte datorită primului război mondial. Între 1919 – 1921 lucrările efectuate după proiectele arhitectului Victor Ștefănescu iau sfârșit, iar inaugurarea Palatului Comunal are loc la 17 iulie 1921. Pictură sălii de recepție a fost realizată de către pictorii Niculina Dona Delavrancea şi Gheorghe Popescu, într-un stil neobizantin. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanța, în formă pe care o știm astăzi, a fost inaugurat la 25 decembrie 1977.

Spațiul expozițional al acestuia ocupă trei nivele: parter, etajul I şi etajul II

La parter, acesta are două săli de Tezaur, etajul I cuprinde, în ordine cronologică, istoria veche şi medievală a Dobrogei, iar etajul II prezintă istoria modernă şi, tot aici, sunt amenajate, periodic, expoziţii tematice. O istorie zbuciumată, marcată de războaie, de neputință, dar și de spirit de luptă a unei clădiri-monument, care adăpostește unul dintre cele mai bogate muzee ale României, și care continuă să lupte, rezistând, așteptând.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mmmoooooie cu cccaccccat la constanteni. Ce cocalari sunteti.... Sa luati pooola in gat de la armani si tigani. Sa vafooota femeile in gat, sa le curga slobozul din coltu gurii. Asta sunteti... Nu merirati respect.... Nu aveti treaba cu notiunea de roman. Sugeti pooola, sclavilor la machidoni si tigani. Sa va dam la moooie, cimpanzeilor.
1
0
confort urban licitatia. Si asta pt. ca banii vin de la bugetul populimii nu moca de la europa. Muie tutuianu hotul ordinar !!! Cu cacat !!!
4
1
Nu fiti prosti. Asteptati sa se darame si asta,precum Cazinoul. Rusine.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218