O nouă șansă pentru aderarea României la spațiul Schengen
O nouă șansă pentru aderarea României la spațiul Schengen
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestLa un summit care va avea loc pe 22 noiembrie la Budapesta, organizat de Ungaria, se va discuta despre posibilitatea ca Viena să renunțe la blocarea aderării complete la spațiul Schengen pentru România și Bulgaria, potrivit presei austriece.
Noul comisar european pentru migrație, Magnus Brunner, desemnat de Austria și membru al partidului cancelarului Nehammer, va răspunde întrebărilor deputaților europeni la Bruxelles.În cadrul audierii, se va discuta despre poziția lui Brunner în ceea ce privește procedurie de azil în țările terțe și protecția frontierelor externe, dar și despre integrarea deplină a României și a Bulgariei în spațiul Schengen.
Brunner a solciitat deja acest lucru înainte de audiere, lucru care a strânit controverse în Austria, pentru că acesta contrazice linia cancelarului Karl Nehammer și a ministrului de interne Gerhard Karner, care blochează aderarea noastră și a Bulgariei la Schengen de aproape doi ani.
Cu toate astea, există posibilitatea ca această blocare să fie ridicată în perioada următoare. Potrivit informațiilor obținute de „Kleine Zeitung”, un summit al miniștilor de interne din Austria (Karner), România (Marian-Cătălin Predoiu) și Bulgaria (Atanas Ilkov) este programat sub egida Ungariei, care deține președinția Uniunii Europene.
Summitul va avea loc în 22 noiembrie, cu două zile înainte de salegerile din Stiria. Biroul lui Karner a confirmat participarea la summit.
„Suntem pe drumul cel bun, dar încă nu am ajuns la capătul acestuia”, explică Karner despre întâlnirea planificată. Vetoul privind aderarea deplină a României și Bulgariei „a fost și este corect”, spune ministrul.
Data la care Români ar putea adera la Schengen
Datele actuale arată o situație favorbailă pentru țara noastră. Migrația în Balcani a scăzut cu 62%, iar numărul reținerilor ulegale a scăzut considerabil, nu doar în Austria, ci și în Bulgaria, care a înregistrat o reducere de 46%. România a raportat o scădere de 10%.
Cererea de azil a scăzut semnificativ, Bulgaria având cu 43% mai puține solicitări, iar românia o scădere de 74%. Se preconizează că ambele țări vor accepta acum persoanelecare au solicitat azil în Austria, dar care au fost inițial înregistrate în România.
Este posibil ca blocada Austriei să fie ridicată în totalitate, dar ar putea apăra alte cerințe. O decizie privind aderarea deplină (cu sau fără condiții) ar putea fi luată în cadrul următorului Consiliu JAI, programat pentru 12 decembrie.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News