REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

O nouă specie de pterozaur, o reptilă zburătoare preistorică, descoperită în Australia

O nouă specie de pterozaur, o reptilă zburătoare preistorică, descoperită în Australia

Replica API 5 octombrie 2019 | 00:00 116

O nouă specie de pterozaur, o reptilă zburătoare preistorică, a fost descoperită într-o regiune izolată din Australia, fapt care sugerează că a supravieţuit până mai târziu pe acest continent în comparaţie cu alte regiuni, potrivit unui nou studiu preluat vineri de DPA.

Un prădător alfa (fără prădători naturali în ecosistem n.r), cu o anvergură a aripilor de patru metri, specia nou descoperită ar fi trăit printre dinozaurii care populau regiunea Winton din statul australian Queensland cu circa 96 de milioane de ani în urmă, potrivit studiului publicat vineri în revista Scientific Reports.

Vieţuitoarea înaripată, cu dinţi în formă de ghimpi, era capabilă să zboare pe distanţe mari. Pe uscat, se deplasa folosindu-şi toate cele patru membre.

Paleontologii au descoperit conservat în rocă un schelet incomplet şi fosilizat al noii specii de pterozaur după ce rămăşiţele au fost observate în 2017 de un păstor de vite local, Bob Elliot, în apropierea orăşelului Winton, zonă unde au mai fost găsite fosile preistorice şi urme de dinozauri.

Specimenul a fost botezat Ferrodraco lentoni - de la cuvintele latineşti ''ferrum'' (''fier'') şi ''draco'' (''dragon'') precum şi de la numele fostului primar al localităţii Winton, Graham Lenton, decedat în 2017.

Descoperirea este prima de acest fel din Australia şi include fragmente de craniu, cinci vertebre şi părţi din aripi, a precizat conducătoarea studiului, Adele Pentland, de la Universitatea Swinburne.

În Australia nu au fost descoperite foarte multe fosile de pterozaur, fiind cunoscute până în prezent mai puţin de 20 de astfel de specimene fragmentare. În alte regiuni ale globului, fosilele acestei specii nu sunt numeroase întrucât oasele sale erau fragile şi goale pe dinauntru.

Cercetătorii spun că descoperirea din Australia este o specie necunoscută până acum de pterozaur datorită caracteristicilor unice ale dentiţiei, prevăzută cu dinţi mici în partea din faţă.

Descoperirile sugerează că ar putea fi vorba despre un specimen al genului Anhanguera de pterodactili, necunoscut anterior, care a supravieţuit până târziu şi despre care se crede că a dispărut cu 100 de milioane până la 94 de milioane de ani în urmă, mai precizează studiul.

sursa: agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367