REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

O PERSOANĂ cu HANDICAP se JUDECĂ, pentru INDEMNIZAŢIE, cu PRIMĂRIA Bălcescu

O PERSOANĂ cu HANDICAP se JUDECĂ, pentru INDEMNIZAŢIE, cu PRIMĂRIA Bălcescu

Replica API 7 august 2020 | 00:36 2015

Caz revoltător în județul Constanța! Un bărbat cu un handicap grav, ce necesită însoțitor, a ajuns în fața instanței după ce primăria din localitatea de reședință a refuzat să îi plătescă indemnizația lunară încă din anul 2018. Iată cui a oferit instanța câștig de cauză...

Persoanele cu dizabilități sunt private de foarte multe lucruri, fie ele materiale sau morale, însă când este vorba de drepturile acestora se ajunge de multe ori în instanță. Un astfel de caz s-a petrecut chiar la finele lunii iulie a anului 2020 când un bărbat a dat în judecată Primăria Nicolae Bălcescu după ce aceasta a refuzat să-i acorde drepturile pentru protecție socială (persoane cu handicap, protecția copilului). Însoțitoarea acestuia, mai exact, mama sa, solicită acordarea indemnizației de însoțitor confom certificatului de încadrare în grad de handicap.

Privat de indemnizația de care are mare nevoie

Bărbatul a arătat instanței că beneficiază de gradul de handicap grav cu asistent personal, conform certificatului DCH3770/31.07.2019, eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Constanța. S-a mai arătat și faptul că acesta a fost pus în drepturi totale, inclusiv în privința indemnizației de însoțitor, iar aceste drepturi trebuie acordate începând cu 01.08.2018, însă deși a făcut nenumărate demersuri la autoritățile statului nu a putut beneficia de această indemnizație.

Primăria se face că plouă

Primăria nu a formulat întâmpinare și nu s-a sinchisit să trimită pe cineva să se prezinte la judecată. Potrivit art. 43 alin. 2 din Legea nr. 448/2006, „plata indemnizației lunare se asigură de primăriile în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu handicap grav”, iar potrivit alin. 3 al aceluiași articol, „ plata indemnizației se face pe perioada valabilității certificatului de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de protecție a copiilor sau de comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, după caz”.

Ce a hotărât instanța

Instanța a hotărât faptul că Primăria Nicolae Bălcescu este obligată să plătească bărbatului indemnizația de însoțitor pentru perioada 01.08.2018 – 31.07.2019.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bunica mea ,diagnosticata cu glaucom,ochiul extirpat, i sa dat indemnizatie de handicap un an, dupa un an a fost chemata la comisie, decizia - i sa luat dreptul de handicap au hotarat ca ia crescut ochiul inapoi probabil de atunci 5 ani nu i sa mai acordar nici un ajutor, se chinuie cum e
0
2
Adica acolo la N Balcescu legile din Romania sunt valabile daca vrea primarul daca nu trebuie sa alergi prin tribunale,daca poti;dar mai erau si ati sariti de pe fix,eu am un cunoscut care are sotia cu piciorul amputat si cu toate astea trebuia sa mearga in fiecare sa o vada doctorul pt prelungirea valabilitati cert.de handicap si mergea asta sa vada medicul daca nu i-a cresut femei piciorul si numai are nevoie de proteza,asa a fost cu ani in urma acum poate nu mai este asa,sper.
0
0
Primare din Balcescu sa imi faci un CUNILINGUS tu mamicata ficata si nevastata.
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614