REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
14.2° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

O persoană poate dona sânge de maximum 5 ori pe an! Care sunt condiţiile?

O persoană poate dona sânge de maximum 5 ori pe an! Care sunt condiţiile?

Replica API 29 iunie 2018 | 00:00 343

Poţi face şi tu asta!

Poţi face şi tu asta!

Constanţa caută donatori de sânge! Peste 50 de persoane sunt aşteptate zilnic la Centrul Regional de Transfuzii din Constanţa, reprezentanţii acestuia spunând că acesta este numărul zilnic de donatori care ar putea asigura necesarul de sânge la nivelul judeţului Constanţa.

Odată cu campaniile de informare şi promovare a donării de sânge, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa deţine la momentul actual un stoc considerabil pentru necesarul spitalelor la nivel judeţean. De asemenea, “Centrul de Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa dispune de componente sanguine pe toate grupele de sânge. Ne-am îmbogăţit stocurile în urma acţiunilor de recoltare de sânge care s-au desfăşurat în weekend, dar oamenii trebuie să ştie că este zilnic nevoie de cel puţin 50, 60, 70 de persoane care să vină să doneze. Un minim de 50 de persoane zilnic este necesar pentru ca instituţia noastră să poată asigura necesarul de componente sanguine solicitat de spitalele din judeţ.”, a precizat directorul centrului de transfuzii din Constanţa.

Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să îndeplinească anumite condiţii. “Persoanele care vin să doneze trebuie să fie majore, deci să fi împlinit 18 ani. Pot dona sânge până la 65 de ani dacă sunt donatori fidelizaţi. O persoană care nu a mai donat poate începe să doneze sânge până la 55 de ani cu condiţia prezentării unor documente medicale. Cei care vin să doneze nu trebuie să fie interesaţi de un beneficiu anume. Singura motivaţie care ar trebui să îi îndemne să intre să doneze sânge sar fi dorinţa de a ajuta un om.”, a declarat directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, dr. Alina Mirella Dobrota.

Donatorii de sânge beneficiază de câteva facilităţi astfel încât să poată veni să donezeşi cei care lucrează. Li se asigură o zi liberă de la serviciu. Pentru asta este necesar ca managementul instituţilor să recunoască acest drept legal. În urma unei donări de sânge, acest donator primeşte 7 tichete de masă cu o valoare totală de 63 lei, ziua liberă. Dacă persoana locuieşte înafara Constanţei se decontează dus-întors contravaloarea biletelor de transport, iar dacă este rezident în Constanţa unde se află sediul persoana benefuiciază de o reducere de 50% a costului unui abonament pentru o lună de zile.

Donarea de sânge se poate face la un interval de 8 săptămâni. De asemenea, nu mai mult de 5 donări pe an pentru bărbaţi şi 4 donări pe an în cazul femeilor.

Autorităţile locale sprijină iniţiativa celor care doresc să doneze sânge pentru oamenii aflaţi în nevoie.

Paula SOLOMON

VIDEO

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218