REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

O profesoară de Limba Română s-a „autodenunțat” pe Facebook: ''Nu respect programa școlară''

O profesoară de Limba Română s-a „autodenunțat” pe Facebook: ''Nu respect programa școlară''

Replica API 9 martie 2017 | 23:45 339

Fotografie ilustrativă

O profesoară de limba română din Bucureşti s-a „autodenunţat'” pe Facebook atunci când a scris că nu respectă programa şcolară şi că nu predă elevilor Creangă sau Eminescu. Aceasta a declarat că nu va respecta nici viitoarea programă.

„Autodenunţ: Subsemnata, profesoară de română, declar că nu respect, în mod premeditat, programa şcolară de limba română, asemenea unui element duşmănos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creangă, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc în braţe interpretări şi nu le cer să înveţe pe dinafară teorie literară despre genuri şi specii. Declar de asemenea că, în schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universală ca „Micul Prinţ” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare, exersăm lectura activă, ne exprimăm opiniile, le motivăm, învăţăm să fim sinceri, asertivi. Fac cunoscut că nu voi respecta nici viitoarea programă care îmi cere să selectez numai texte ale autorilor români clasici menţionaţi mai sus. Voi continua să propun elevilor mei numai lecturi care să-i atragă spre literatură, să sădesc în ei o sămânţă de bucurie a lecturii. Recunosc că lucrez cu elevii mei mai ales exerciţii de gramatică normativă pentru învăţarea scrierii corecte, că sar peste noţiuni de gramatică teoretică pentru care elevii mei nu sunt pregătiţi la un moment dat. Pentru că eu cred că educaţia se face prin motivare pozitivă, bucurie, joc, stârnirea curiozităţii, prin colaborare şi comunicare vie între profesor şi elev într-o limbă actuală şi pornind de la ceea ce-i este cunoscut şi drag copilului, prin deschiderea spre cultura naţională şi universală”, a scris Cristina Tunegaru pe Facebook în data de 2 martie, a.c.

Patru zile mai târziu, adică pe 6 martie, a.c., aceasta a mai postat încă un mesaj în care susține că va fi inspectată.

„Înţeleg că în urma „autodenunţului” meu urmează să fiu inspectată. Pesemne s-au rezolvat toate problemele din învăţământul gimnazial, astfel încât există energie şi pentru cercetarea opiniilor de pe Facebook ale profesorilor. Probabil că nu mai avem o cincime dintre elevi care abandonează şcoala şi nici 42% dintre absolvenţii de gimnaziu analfabeţi funcţional. Ar fi extraordinar! Ce mă intrigă e că verificare se va axa pe hârtiile produse şi că nu interesează progresul elevilor mei, rezultatul final al activităţii didactice. În învăţământul românesc hârtiile par să fie totul. Eu îi aştept pe domnii inspectori la ore să vadă entuziasmul copiilor care au citit prima carte din viaţa lor, să vadă scânteia din ochii lor când descoperă că la disciplina limba română contează opiniile şi ideile lor, şi nu reproducerea a ceea ce au spus alţii. Cred că asta ne dorim în clase, nu câte 25 de prizonieri ai comentariilor scorţoase care aşteaptă cu înfrigurare clopoţelul eliberator”, a mai scris profesoara.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Realitatea este ca orele de limba romana sunt putine si este necesara nu numai forma "clasica" ci si aceasta forma avangardista care vizeaza in principal creatiile literaturii universale, mai multa gramatica si mai multa lejeritate in exprimare pt ca noi astia mai in varsta nu stim decat limbajul de lemn.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614