REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

O propunere legislativă pentru educaţie putrezeşte pe masa Camerei Deputaţilor!

O propunere legislativă pentru educaţie putrezeşte pe masa Camerei Deputaţilor!

Replica API 8 septembrie 2016 | 00:26 191

Inadmisibil!

Inadmisibil!

Fondul şcolii şi al clasei are o istorie veche. Practic, părinţii ştiu că după cheltuielile pentru uniformă, rechizite, manuale suplimentare, urmează plata unui fond al şcolii şi al clasei. Scandalurile din ultimii ani au limitat „cerinţele” instituţiilor pentru bani de la părinţi, dar mai există unităţi care încă fac apel la buzunarul oamenilor pentru a oferi sume modice de bani.

Astfel, deputatul Cornel-George Comşa a venit cu propunerea legislativă de a modifica legea educaţiei, printr-o completare, care să sancţioneze conducerea sau personalul care cer bani părinţilor pentru aceste „fonduri”. Învăţământul este gratuit, garantat prin teza articolului 32, alineatul (4) din Constituţia României, republicată, reiterat în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, articolul 9, alineatul (3). În momentul de faţă, nu există sancţiuni care să pedepsească încălcarea legii, elevii şi părinţii fiind supuşi la cheltuieli care depăşesc bugetul familiei. Consiliul Naţional al Elevilor, dar şi Asociaţia Elevilor din Constanţa, în calitate de reprezentanţi ai beneficiarilor direcţi ai actului educaţional, au cerut sancţiuni drastice pentru strângerea de fonduri, iar Sindicatele au salutat iniţiativa. Conform motivaţiei legislative, legea educaţiei stabileşte foarte vag răspunderea juridică, existând un titlu, dar cu sancţiuni minore. Aşadar, propunerea doreşte introducerea unor sancţiuni penale care să stopeze acest fenomen.

Drumul lung şi anevoios... fără soluţie finală, încă

Propunerea legislativă a ajuns pe masa Senatului în februarie 2016, însă a fost respinsă de către aceştia. Guvernul României consideră că există deja soluţii care să reglementeze problema, deci nu susţin iniţiativa. Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil. Consiliul Economic şi Social a avizat nefavorabil prezenta propunere. Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a dezbătut propunerea în data de 19 aprilie 2016, unde au fost prezenţi 14 deputaţi, din totalul de 26 de membri ai Comisiei, iar la final au votat în unanimitate respingerea propunerii. Comisia Juridică, de disciplină şi imunităţi, a votat pentru respingerea iniţiativei, în unanimitate. Cele două comisii au trimis către Camera Deputaţilor, care are rol decizional, propunerea de respingere a modificării legii.

Așadar, cu câteva zile până la începerea unui nou an școlar, aceasta propunere a rămas pe masa celor de la Camera Deputaților, fără nicio soluție. Elevii susțin că încă există această practică. „Noi dăm 30 de lei pe semestru la fondul școlii, sub formă de donație”, a declarat un elev de clasa a XI-a. Un alt elev a specificat că atunci când era în școala generală, cotiza cu 15 lei la fondul clasei și 50 de lei la fondul școlii, pe semestru.

„Legea educației este scrisă cu picioarele”

Alexandru Bajdechi, care a fost printre inițiatorii modificării legislative, în calitate de consilier al deputatului Comșa, a declarat pentru Replica: „În primul rând, acest fenoment a apărut din subfinanțarea educației și din incapacitatea directorilor de a elabora un buget. Astfel, școlile sunt finanțate de la bugetul local, dar directorii nu cer bani de la autoritățile locale și preferă să ceară de la elevi. Prin incriminarea acestei fapte, directorii vor fi obligați să ceară finanțare de la bugetul local”. Legea nu a primit sprijinul necesar de la Guvern și Minister, însă Bajdechi completează: „Ministerul Educației nu dorește să rezolve problema pentru că funcționarii din aparatul central nu sunt în stare să fundamenteze un buget corect pe zona ed învățământ. Așadar, au trântit niște argumente false spre Parlament, iar în comisia de învățământ expertiza juridică este minimă, dovada fiind și faptul că legea educației este scrisă cu picioarele.”. Legat de sancțiuni, „în primul rând, directorii trebuie de îndată eliberați din funcție pentru că incompetența le este dovedită. În al doilea rând, dacă se creează presiuni asupra elevilor, de orice fel, să dea bani la școală, din partea mea este echivalentul pretinderii unei mite. Nu neapărat privarea de libertatea este soluția, ci un mesaj puternic din partea legiuitorului ca această practică să fie ilicită.”, a adăugat Bajdechi.

Soluții există...

O profesoară a declarat în exclusivitate cum ar trebui să practice elevii, profesorii, dar și profesorii, pentru a exista armonie: „la noi există (n.r. soluția) și cred că și în foarte multe școli există; părinții s-au organizat ca un fel de asociație juridică. La mine la clasă, a venit reprezentata sefă de pe liceu și a vorbit doamna care e președinta consiliului elevilor la mine în clasă. S-a optat în ultimul timp să nu mai dea bani pentru că sunt și părinți care nu își permit, să dea acei 2%. A rămas ca în iarnă ca cei 2% să meargă în asociație și din banii aceia să recondinționeze ce mai trebuie, să ajute pe unul, pe altul. Eu i-am învățat pe copii. Nu trebuie să strângeți bani pentru că nu aveți. Mai bine găsiți sponsori. Au fost oameni care au fost deschiși la propunere.”

Următoarea ședință a Camerei Deputaților are loc pe 13 septembrie, însă inițiatorii au speranța ca modificarea de lege să fie aprobată.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102