REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

O şcoală din Constanţa va fi desfiinţată în 2018. Petrică Miu explică de ce s-a ajuns aici

O şcoală din Constanţa va fi desfiinţată în 2018. Petrică Miu explică de ce s-a ajuns aici

Replica API 16 ianuarie 2018 | 00:00 2969

În anul școlar 2018 – 2019 se anunță schimbări importante în sistemul de învățământ din Constanța. Pe de o parte, se preconizează reînființarea Colegiului Militar de Marină, veste care, în ultimele zile, a stârnit vâlvă, punându-se problema mutării Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” într-un alt sediu, pentru a ceda sediul în care funcționează de mai bine de 40 de ani, din cartierul Poarta 6, viitorului colegiu. Pe de altă parte, o altă unitate de învățământ va fi desființată!

Este vorba despre Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan”, care din anul școlar 2018 – 2019 își va pierde personalitatea juridică și va fi contopit Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca”.

Inspectorul general școlar Petrică Miu a declarat pentru „Replica de Constanța” că s-a luat această decizie urmare a scăderii numărului de elevi care pune în dificultate susținerea financiară a unității școlare. „În acest an școlar, Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan” are 250 de elevi înscriși. În ultimii doi ani nu au mai primit plan de școlarizare, nu au mai înscris elevi în clasele a IX-a. Nu este vina nimănui, este un fapt social, de scădere a numărului de elevi în multe unități școlare, cu care ne confruntăm. Școlile sunt finanțate în baza costului standard per elev și se pune problema cheltuielilor, în primul rând salariile care trebuie asigurate și care, în contextul scăderii numărului elevilor, sunt acoperite cu greu. Se impune eficientizarea rețelei de unități școlare și a cheltuirii banului public”, a declarat inspectorul general școlar Petrică Miu.

Drept pentru care, după analizarea mai multor variante, s-a decis că cea mai optimă măsură este unirea Colegiului Tehnic „Vasile Pârvan” cu Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca”, și aici fiind un număr scăzut de elevi. În acest an școlar, de exemplu, sunt înscriși 439 de elevi.

„Consider că va fi o măsură benefică, din două licee cu un număr redus de elevi, de ce să nu facem unul puternic? Vor fi păstrate și specializările de la „Vasile Pârvan”, unele sunt comune și chiar și profesorii sunt aceiași, la unele specializări, deci nu vor avea de suferit. În altă ordine de idei, la Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” există internat, cantină funcțională. La „Vasile Pârvan” cantina nu mai este funcțională”, a adăugat Petrică Miu.

După pierderea personalității juridice a liceului „Vasile Pârvan”, Școala Gimnazială nr 19 și Grădinița cu program normal nr. 34 vor deveni structuri ale Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca”.

Desființarea nu are legătură cu reînființarea Colegiului Militar de Marină

Se impune precizat că, dacă viitorul Colegiu Militar de Marină va prelua sediul liceului Navrom, acesta din urma va fi mutat în sediul Colegiului „Vasile Pârvan”, rămas liber. Dar, după cum a subliniat și inspectorul general școlar Petrică Miu, modificările de la Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan” sunt independente de planurile privind reînființarea liceului militar. Altfel spus, indiferent dacă Navromul va trebui sau nu mutat, Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan” va fi desființat, cauza fiind, după cum am arătat, numărul din ce în ce mai mic de cursanți.

Istoricul Colegiului Tehnic „Vasile Pârvan”

Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan” a fost înfiinţat în anul 1974 cu numele de “Liceul de chimie industrială ” şi a funcţionat cu această denumire până în anul 1977. În decursul anilor unitatea școlară a avut și alte denumiri: între anii 1977 – 1990 “Liceul Industrial nr. 3”, între anii 1990 – 1995 “Grup Şcolar Industrial de Materiale de Construcţii”, între anii 1995 – 2005 Grup Şcolar “Vasile Pârvan” Constanţa. În anul 2005, în urma îndeplinirii criteriilor de evaluare, şcoala a solicitat şi a primit aprobare pentru titulatura de Colegiu Tehnic “Vasile Pârvan”

Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan” pregăteşte elevi în domeniul fabricarea produselor din lemn, chimie industrială şi protecţia mediului.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu i mai plangeti de mila atat. Era o mizerie de liceu .
0
1
Nu inteleg de ce s-a desfiintat.Noi cei din generala puteam apartine de sc nr 40 si sa ramanem pe loc.
1
0
Ce treaba au bisericile cu scaderea numarului de elevi sau cu pierderea personalitatii juridice a unui liceu. Esti spalat pe creier sau ce?
2
0
De ce nu le gasiti alt sediu marinei militare si tocmai la Navrom domnule Petrica Miu .La liceul de la Cobadin unde a ti fost profesor de ce nu vreti .
2
1
Cand promoveaza doar 3 bacalaureatul la Navrom, era de asteptat, trebuia desfiintat de mult, oricum era degeaba
5
2
Ghinionul nostru este ca avem tembeli ca tine Ioane...
3
7
Daca numai sant elevi ca sa functioneze scolile sa se aduca refugiati din irak si siria sa aiba copii lor scoli
2
3
Doar la noi se poate desfiinta o scoala!! Noroc ca avem biserici si pupatori de moaste...noroc
9
2
Eu l-am pus pe prostanacul ala de muiu!
1
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614