REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

O șoferiță a câștigat despăgubiri în instanță, după ce o creangă i-a distrus mașina

O șoferiță a câștigat despăgubiri în instanță, după ce o creangă i-a distrus mașina

Victor ROTARU 27 noiembrie 2022 | 00:00 1770

După ce o șoferiță s-a trezit cu mașina distrusă, din pricina unui copac care a fost dărâmat de furia naturii, aceasta a mers în instanță să ceară despăgubiri.  Astfel, Primăria Constanța a fost obligată la plata sumei de 3.428,39 de lei cu titlul de debit principal reprezentând despăgubiri de reparație pentru mașina unei constănțence.

Foto cu rol ilustrativ

Totul s-a întâmplat pe 12 februarie 2021, când o constănțeancă a primit un apel telefonic de la un vecin cere i-a comunicat faptul că pe autoturismul său, parcat în parcarea amenajată de pa Bulevardul I. C. Brătianu, în dreptul blocului A1, s-a prăbușit o  creangă ruptă din copacul aflat exact în fașa mașinii și ale cărui crengi se întind până deasupra parcării. Vecinul păgubitei a îndepărtat creanga de pe capota mașinii deoarece, datorită mărimii sale, aceasta bloca în totalitate accesul pietonilor pe trotuar.

După respectiva convorbire telefonica, reclamanta a coborât la autoturism, iar când a ajuns la mașină, capota mașinii fiind acoperită cu un strat gros de zăpada, nu a permis observarea vizuală directa a avariilor respective, însa ulterior, după ce a fost curățată capota, s-au putut observa avariile capotei motor, adică o îndoitură vizibila a acesteia. În ziua imediat următoare, pe 13 februarie 2021, reclamanta a formulat online o cerere, prin care a adus la cunoștință municipalității evenimentul respectiv și a solicitat despăgubiri constând în sumele de bani necesare pentru repararea autoturismului.

Minută judecătorească

Pe 16 februarie 2021, reclamanta a solicitat unui service autorizat întocmirea unui deviz de reparație (oferta de preţ) cu privire la înlocuirea capotei motor şi manopera aferenta, rezultând un cost final de 3.428,39 lei. De asemenea, Asociația de Proprietari a formulat mai multe cereri prin care a solicitat tăierea arborelui a cărui ramură a căzut peste autoturismul reclamantei producând pagube, solicitări cărora nu li s-a dat curs.

Pârâta a susținut că fapta ilicită nu există, întrucât pârâta a luat toate măsurile necesare pentru întreținerea și toaletarea arborilor, iar starea copacilor era foarte bună, tăierea și toaletarea arborilor având drept scop doar tăierea arborilor uscați, care prezintă risc de cădere. De asemenea, nu există obligație de reparare a prejudiciului când acest este cauzat exclusiv de forța majoră, iar evenimentele meteorologice din februarie 2021 au caracterul unui caz de forță majoră. Pârâta a mai susținut că prejudiciul nu are un caracter cert, întrucât reclamanta face dovada prejudiciului doar prin atașarea unui deviz estimativ.

Potrivit Codului civil, forța majoră se definește ca orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil. Raportat la condițiile de climă existente pe teritoriul României, faptul că în lunile de iarnă pot apărea fenomene de vânt puternic și ninsoare, respectiv că acestea pot constitui o sarcină de natură să determine prăbușirea arborilor (ruperea și căderea crengilor), reprezintă elemente de fapt previzibile. Totodată, instanța a constatat că pârâta fusese informată despre starea arborelui, pârâta învederând pe data de 18.08.2020 că pe bulevardul I. C. Brătianu în preajma blocului A1 se află arbori ce necesită toaletare, dar toaletarea poate avea loc doar în lunile de repaus vegetativ, octombrie-aprilie. Cu toate acestea, din octombrie 2020 până în februarie 2021 arborele nu a fost toaletat.

Tribunalul Constanța a respins apelul formulat de Municipiul Constanța prin primar, ca neîntemeiată. Sentința nu este definitivă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A avut rabdare....
3
1
ba dar pentru suma de 3000 de lei te mai duci in instanta ma ? se mai merita cu sacalii astia de avocati sa mai mergi in instanta la banii aia ?
2
4
La dauna totala dai 3000 de lei...înseamnă că era o tigaie
2
4
Felicitarii pentru reusita Acum Primaria trebuie sa puna pe directorul sau sef serviciu care se ocupa de spatii verzi si toaletarea arborii ,sa plateasca . Nu sa plateasca Primaria, din banii contribuabilor
18
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920