REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

O tânără din Valu a născut siameze: fetițele sunt dependente de aparatele de ventilație mecanică!

O tânără din Valu a născut siameze: fetițele sunt dependente de aparatele de ventilație mecanică!

Replica API 23 decembrie 2015 | 00:00 285

Medicii din Constanța au decis să le transfere la Marie Curie din București

Medicii din Constanța au decis să le transfere la Marie Curie din București

Caz medical rar la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța! O tânără de 24 ani, din Valu lui Traian, a născut, marți dimineață, siameze. Bebelușii cântăresc, împreună, 3 kg. Ea mai are cinci copii acasă. Siamezele sunt unite în zona abdominală. Medicii vor încerca printr-o intervenție chirurgicală să separe nou-născutele. Micuțele au în comun sternul, toracele și ficatul. Perechea de fetițe a fost adusă pe lume prematur, la 33 de săptămâni, prin cezariană. ”O gravidă a născut doi copii de sex feminin. La internare s-a crezut că este o sarcină gemelară, unul din feți era așezat în poziție transversă, indicație urgentă de operație de cezariană. Erau doi, dar erau uniți stern, torace și abdomen”, a declarat dr. Mihnea Avram, directorul medical.

Medicii spun că tânăra nu a fost monitorizată pe timpul sarcinii. ”Nu a fost investigată pe timpul sarcinii. Au trei kg împreună. Pacienta a fost operată de urgență”, a explicat directorul medical. Cadrele medicale susțin că siamezele sunt intubate și dependente de aparatele de ventilație mecanică. ”Noi am făcut investigații preliminare. Parcă au inimile separate, dar ecografic - cel puţin - se pare că ar avea un sigur ficat. Sunt dependenți de ventilația mecanică. Nu respiră singuri. Sunt intubați.

Momentan sunt stabili din punct de vedere hemodinamic și rămâne de văzut dacă vor supraviețui. Dacă supraviețuiește unul singur, atunci trebuie salvat celălalt. Dacă trăiesc amândoi, atunci vor fi menținuți cu măsuri de terapie intensivă complexe, să poată să crească și să fie separați, pentru că acum sunt mult prea mici pentru a fi supuși unei intervenții chirurgicale.

A mai fost o situație de genul acesta și au fost separați la șase luni. Asta numai dacă situația anatomică permite. Dacă se confirmă că au un singur ficat, atunci va fi o mare problemă. Dacă starea lor va fi mai bună, pentru că au fost născuți prin operație de cezariană, investigațiile vor continua. Se pune problema de viață și de moarte. Sunt ventilați mecanic. Ventilatorul mecanic a fost tot timpul o necesitate a spitalului. Am mai făcut rost, dar tot timpul este nevoie de ventilatoare. Două ventilatoare vor fi numai pentru cei doi siamezi”, a declarat dr. Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Județean.

Fetițele ar putea împărţi acelaşi ficat, situaţie extrem de dificilă, dacă vor trebui separate chirurgical. Siamezii apar în medie la o naştere din 200.000 şi aproximativ 40-60% dintre copii se nasc morţi. Operaţia de separare este foarte riscantă, cazurile în care ambii copii supravieţuiesc fiind foarte rare. ”Pacienta este bine. A evoluat foarte bine până în momentul de faţă. Copiii sunt la Neonatologie, în curs de investigație”, a declarat medicul ginecolog Nicolae Zisu. De precizat faptul că marți după-amiază medicii au decis să transfere siamezele la Spitalul Marie Curie din București. Fetițele au fost transportate cu elicopterul SMURD, în jurul orei 15.00.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367