REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

O turistă venită pe litoral reclamă serviciile medicale din Constanța: 'Mori cu zile!'

O turistă venită pe litoral reclamă serviciile medicale din Constanța: 'Mori cu zile!'

Replica API 20 iulie 2018 | 00:43 385

Și în sezonul estival, Ambulanța asaltată de solicitări de la bolnavii cronici

O turistă venită pe litoral împreună cu familia, pentru câteva zile s-a arătat profund dezamăgită de sistemul medical din Constanța. Femeia povestește că au solicitat ajutorul medicilor pentru că fiica ei, în vârstă de 14 ani, a făcut o intoxicație alimentară. După ce ambulanța a venit la o oră de la solicitare, după ce au fost trimiși de la unitate sanitară la alta, a ajuns la o unitate privată, dar nici aici nu au primit tratamentul necesar.

Cei care ajung pe litoral, pentru câteva zile, își doresc să aibă un concediu de vis: zile însorite, apă caldă și fără probleme medicale. Dar ce se întâmplă când intervine neprevăzutul, când apare o problemă medicală? O femeie din Tulcea, venită pe litoral pentru câteva zile împreună cu logodnicul și fiica ei de 14 ani spune că probleme au apărut în noaptea de 17 spre 18 iulie a.c.. „Dacă ești turist, ai ocazia să mori în Constanța. Am simțit-o pe pielea mea. Copilul meu în vârstă de 14 ani, și subliniez vârsta, și logodnicul meu au făcut o indigestie în noaptea de 17 spre 18 iulie a.c., pe la ora 3,00, de la un kebab și o șaorma mâncate în Satul de Vacanță. Toată ziua, scaune moi și vărsături amândoi. Pe la ora 12,00, am solicitat ambulanța în campingul Lebăda, unde suntem cazați. Am așteptat o oră și am insistat de trei ori”, istorisește femeia.

Ambulanța a preluat copilul pentru a-l transporta la spital, dar mama nu a fost lăsată să însoțească fetița, explicându-i-se că nu se poate lua și însoțitorul.

„Mi-au dus fetița la Spitalul Județean, acolo a întrebat-o de când vomită și câte scaune a avut, nu a consultat-o și au transferat-o la Spitalul de Boli Infecțioase. Acolo, când am ajuns, i-a luat doar temperatura, i-au prescris un tratament, dar mai mult după ureche. Le-am spus să se uite și în gât, poate are roșu în gât sau altceva, dar mai mult cu vorba, că nu s-a uitat. Le-am cerut să îi facă un perfuzabil pentru hidratare, dar nu s-a putut”, a continuat femeia.

Următoarea oprire a fost la o unitate medicală privată. „Ni s-a spus că este contracost, dar ce să vezi, cadrul medical mi-a spus că nu știe ce să îi administreze perfuzabil, pentru că nu i-a fost prescris de medicul de unde am fost trimiși. Așa că am plecat cu copilul deshidratat și febril acasă.

Pentru ce ne mai oprește statul bani? Ce sănătate plătim, că a noastră în niciun caz! Sunt foarte dezamăgită de sistemul în care trăim!”, a mai istorisit femeia.

Și în sezonul estival, Ambulanța asaltată de solicitări de la bolnavii cronici

În plin sezon estival, numărul solicitărilor către Serviciul de Ambulanță Constanța este enorm. Iar, după cum ne-au precizat reprezentanții instituției, numărul echipajelor aflate pe teren, comparativ cu volumul de solicitări, este redus: astfel, așa cum reclamă și turista nemulțumită, pe raza localității Năvodari, inclusiv pe zona turistică răspund zilnic doar două echipaje de ambulanță. În Constanța ies pe traseu, în fiecare zi, zece echipaje. Dacă echipajele din Năvodari sunt la cazuri, intervin cele din Constanța. Dar ce se întâmplă atunci când și cele din Constanța sunt la intervenții?

Așa cum se întâmplă în fiecare an, multe dintre solicitări vin de la cetățeni care ar putea rezolva problemele medicale prin medicul de familie; de la bolnavi cronici care nu reușesc să efectueze analizele medicale la laboratoarele din oraș, căci nu mai găsesc plafon, de la cardiaci care nu reușesc să se programeze la specialiști cu ajutorul biletului de trimitere. În consecință, cu toții apelează la Ambulanță pentru a ajunge la Urgența Spitalului Județean Constanța.

Iar dacă mai punem la socoteală și faptul că ambulanțele au în responsabilitate și transportul pacienților între spitale (de la Spitalul Județean Constanța la Secția de Psihiatrie Palazu Mare sau la Spitalul de Boli Infecțioase), este lesne de înțeles de ce se ajunge în situații în care autospecialele ajung la solicitări după câteva zeci de minute de la apelul la 112.

Zeci de internări cu BDA la Spitalul de Boli Infecțioase

Pe de altă parte, este sezonul bolilor diareice acute, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța ajungând zeci de cazuri în fiecare săptămână, dar nu în toate situațiile se impune internarea. De exemplu, în cursul săptămânii 9 – 15 iulie a.c., la spital au ajuns 80 de pacienți cu simptomatologie specifică acestei afecțiuni, iar 48 de pacienți au fost spitalizați.

Este important ca atât turiștii, cât și constănțenii se știe că boala diareică acută este dată de o mulțite de germeni, după cum a arătat dr. Loti Popescu, reprezentat al Direcției de Sănătate Publică Constanța, și se manifestă prin scaunde apoase, vărsături și febră.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Indiferent in care colt de tara te afli , sistemu sanitar este la pamant . Mizerie si toata lumea asteapta spaga .
2
1
Curios k nu va revoltatzi ptr simplul fapt ca la Tulcea nu exista sectie de pediatrie...?! D c sa chemam ambulanta ptr un adolescent de 14 ani cu diaree? Care este urgentza vitala? Totzi am trecut printr-un astfel de episod si, cu ajutorul medicului sau nu, tot te simtzi mizerabil 1-2 zile.
1
0
Cum vreti sa arate un sistem de sanatate pastorit timp de 15 ani de doi excroci psd-isti ca mazare si constantinescu?
14
0
pt medicul: acum o sa vi le injumatatim pt ca sunt enorm de mari dar voi va comportati ca niste cersetori. Cand veti fi educati si profesionisti o sa va dam 5 la suta in plus. Viermilor
9
1
esti un prost si un frustrat
1
2
oare ne mai maresc salariile?
3
1
Nu este ceva nou pt Romania...Constanta,si alte mari orase din tara...nu stiu de ce se mira avand in vedere ca este din Tulcea
2
0
Bine ai venit in CT. Locul unde daca mananci oriunde altundeva in afara de mancarea pregatita de tine acasa, poti sa faci toxiinfectie alimentara. Indiferent ca optezi pentru un restaurant de lux sau pentru o shaormerie, in CT nu exista diferenta, pentru ca probabil e acelasi patron. 90% din unitatile de alimentatie publica constantene ar trebui inchise pentru probleme cu igiena. Dar constantenii sunt obisnuiti cu o igiena precara.
7
0
bine ati venit la mare. . nevoie de sanatate
4
0
In primul rand aia nu sunt medici in C.ta, sunt spagari si inumami. De ce ce tiganimea de trateaza moca la urgente fara sa plateasca nimic la sanatate?mai au si case moca, platite tot din inpozitarea celor ce muncesc, dar asta e alta marie..fa reclamatie la opc, sa opreasca aceasta mizerie de local care omoara oameni in satul de vacanta..in Romania mori cu zile, desi platesti asigurarile de sanatate..a ajuns o tara in care ti-e rusine sa stai
14
3
Camping Lebada Navodari satul unde sunt doar 2 echipaje de ambulanta . Sa zica mersi ca a venit dupa 1h in alte cazuri nici nu ajunge .
4
0
cand se baga legea care stopeaza lacomia doctorilor? ori muncesc la stat ori la privat! de asta nu dau 2 bani pe pacientii care vin la spital. Ii trimit la ei la cabinete!
16
4
Sistemul sanitar a inceput sa fie demolat din prima zi de cand a ajuns Basau presedinte. Ani de-a randul dotarile dar si personalul au fost lasate la categoria ,,mai da-i dracu' '', fapt pentru care majoritatea medicilor au emigrat ,asiastentele bine pregatite la fel. Probabil ca e mai important sa ai cate un securist pe cap de lucuitor ,platit regeste,decat un sistem sanitar bun. Si pe langa asta,nu sistemul sanitar trebuie sa aiba grija ca haplea sa fie atenti la ce mananca,de unde o fac. Cu un personal mult sub limita,e foarte greu sa tii pasul cu cazuistica mare din Romania.
7
11
CA nu a venit la SPITALUL HARSOVA sa l gaseasca IN URGENTA DE GARDA pe DR VASILE NICOLAE SI asistenta SICA din CIOBANU care apropie 70 de ANI CA avea moartea ASIGURATA CU CARDUL de SANATATE
5
1
Medicii din tulcea sunt mai praf dect astia din cta.
11
3
Toate serviciile medicale trebuiesc platite!! Sanatatea este un drept dar nu gratuit!!! Se trateaza pe banii mei toate ciorile care nu platesc nimic iar cand vine vorba de un caz ca acesta pacientul este lasat sa zaca. Eliminati din lege mizeria de calitate de coasigurat!!!!!
30
1
Nu stiu la altii cum o fi dar la Unitatea de Primiri Urgente Constanta mori cu zile iar "rapiditatea" cu care se prezinta ambulanta la solicitarea bolnavului este o gluma proasta. Daca simti ca faci un infarct, ar fi bine sa te urci in masina si sa intri si intr-un copac pentru ca poate, doar asa, se grabesc si cei de la Ambulanta sa soseasca la solicitare....
19
5
Aaaaaaauuuu,tanara mamica are logodnic desi are fetita de 14 ani care, dupa moda vremurilor, deja alearga dupa handralai!!!! Vai ce familie traditionala!!!Hai sa va spun de ce e ofuscata tanara mamica!ghiciti? Neah!Nu-i pasa de copila prea mult,supararea ei e ptr ca logodnicul lovit de cufureala nu mai putea s-o calareasca.Si nici doctorii nu l-au putut repara mai repede.Mare tragedie! O mamica in calduri si langa ea logodnicul sparcait nu-i mai sta mintea la imperechere de sezon estival. Lasa ca tot la ea acasa ii trage cateva ,,carje,, Sa vedem ce zice fii-sa!
12
25
In primul rand nu mai mancati in satul de vacanta ori mamaia .. am patit.o si eu..shaorma plina de oase..ma rog..cat despre spitale...moa
19
1
Ce daca Loti a fost medic la Comisariat? A linistit o gramada de barbati de acolo !
11
2
Curva regimentului
8
5

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367