REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Oamenii de afaceri anchetați pentru că au mituit-o pe Elena Udrea scapă de acuzaţii

Oamenii de afaceri anchetați pentru că au mituit-o pe Elena Udrea scapă de acuzaţii

Replica API 20 decembrie 2018 | 01:34 332

Elena Udrea

Procesul în care frații Adrian și Miron Gărdean au fost judecați pentru dare de mită fostului ministru Elena Udrea, într-un dosar disjuns din cel cunoscut sub numele „Gala Bute” a încetat, Tribunalul Hunedoara constatând că faptele s-au prescris.

Potrivit deciziei, magistrații Tribunalului Hunedoara au constatat implinirea termenului de prescripție a răspunderii și au încetat procesul.

„Încetează procesul penal pornit faţă de inculpatul Gărdean Adrian, pentru infracţiunea de dare de mită (...), încetează procesul penal pornit faţă de inculpatul Gărdean Miron-Dorel, pentru infracţiunea de dare de mită (...). Constată că inculpaţii Gărdean Adrian şi Gărdean Miron-Dorel s-au aflat sub control judiciar începând cu data de 03.02.2015 până la data de 02.06.2015”, se arată în hotărârea Tribunalului Hunedeoara.

Hotărârea, care a fost dată marți, nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Conform DNA, în cursul anului 2010, Elena Udrea a primit în mod indirect, prin intermediul lui Ştefan Lungu, foloase materiale de la Adrian Gărdean şi Miron Gărdean, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului ”Schi pentru România”.

”La datele de 24.08.2010 şi 20.12.2010, mituitorii au dispus transferul sumei totale de 695.367,06 lei în patrimoniul unei societăţi controlate de inculpatul Lungu Ştefan, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziţie. Suma menţionată reprezintă 10% din valoarea plăţilor efectuate de minister către UAT Cavnic şi UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A. Din probele cauzei a rezultat că Udrea Elena Gabriela cunoştea împrejurările esenţiale referitoare la remiterea sumelor de bani, iar Lungu Ştefan a folosit o parte din banii astfel obţinuţi, la cererea ministrului, pentru plata unor servicii de publicitate şi de monitorizare a mediului online de care au beneficiat inculpata şi organizaţia Bucureşti a unui partid”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Procurorii DNA mai spun că în cursul anului 2011 Elena Udrea a cerut şi a primit de la Adrian Gărdean, direct şi indirect, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile făcute de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

Astfel, în 7 februarie 2011, Udrea i-a cerut lui Gărdean ca din sumele primite de la minister să facă mai multe ”sponsorizări”, transmiţându-i că trebuie să discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea i-a cerut lui Nastasia să îi comunice lui Gărdean că suma solicitată este de 10% din valoarea plăţilor făcute şi a celor care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.

”Urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gărdean Adrian a înmânat 200.000 de euro lui Lungu Ştefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiţi de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunţată organelor de urmărire penală. În data de 06.10. 2011, Gărdean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. şi de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Cu acelaşi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gărdean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentajul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăţilor care urmau să fie efectuate către cele două societăţi, iar pentru diferenţă i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăţi controlate de Obreja Rudel. Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferenţa de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate”, mai menţionează procurorii în rechizitoriu.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Gala Bute..dar de hectarele de plaja din mamaia pe cqre le-au vandut cu radu mazare pe timpul cand elena udrea era ministru turismului nu mai spuneti nimic
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367