REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Oamenii din Cumpăna sunt revoltaţi: se dau 500.000 de euro pentru reabilitarea unei grădiniţe!

Oamenii din Cumpăna sunt revoltaţi: se dau 500.000 de euro pentru reabilitarea unei grădiniţe!

Replica API 20 ianuarie 2017 | 12:59 676

Ce spune primarul

Ce spune primarul

Mariana Gaju

Locuitorii din Cumpăna sunt revoltaţi de un proiect care va costa 500.000 de euro pentru renovarea Grădiniţei „Sf. Maria” din Cumpăna. Ei nu sunt supăraţi că pe faptul că se renovează instituţia, ci pentru suma fabuloasă cheltuită. Primarul explică necesitatea respectării unor termeni şi că banii nu sunt din banii locuitorilor, ci pe fonduri europene.

Situaţia din localitatea Cumpăna stă în felul următor: administraţia locală investeşte prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală în renovarea grădiniţei pentru a o mări ca să acopere nevoia locuitorilor de a-şi înscrie copiii la cursurile preşcolare. Din planul proiectului, reiese că „lucrarea are ca scop reabilitarea clădirii existente în regim de înălţime P + 1, şi extinderea aesteia cu un corp în acelaşi regin de înălţime pentru crearea a 10 săli de clasă. În vederea utilizării optime a terenului se propune reabilitarea clădirii existente şi extinderea acesteia pentru a crea spaţiu suficient desfăşurării activităţilor educaţionale, artistice, precum şi spaţii pentru amenajarea locului de joacă şi organizarea activităţilor specifice în aer liber”. Conform proiectului iniţiat în 2015 , valoarea estimată a proiectului era cotată la 500.000 de euro + TVA. Grădiniţa localizată pe strada Al. Alimanişteanu, nr. 71 din Cumpăna are ca perioadă de implementare a modernizării între 2016 şi 2018.

Din justificarea autorităților din proiect reiese că „grădinița existentă are o capacitate insuficientă în raport cu nevoia reală, având în vedere numărul mare de locuitori, respectiv 15.000”. Beneficiarii proiectului ar fi 250 de preșcolari. După doi ani de la prezentarea proiectului, oamenii sunt revoltați. „Doamna primar al comunei Cumpăna, cum este posibil ca după ce ați reparat acoperișul grădiniței Sfânta Maria cu uimitoarea sumă de 51.000 de euro, să renovați aceeași clădire cu 500.000 de euro + TVA? Vorbim de o grădiniță mică de 280 mp construiți! Și dumneavoastră ați plătit 500.000 de euro plus TVA din banii noștri doar pentru renovare și construirea a încă 146 mp de clădire”, a spus A.R., revoltată de acțiunile de renovare ale grădiniței din Cumpăna.

„Valoarea investiției este de 500.000 de euro, construcție care înseamnă extindere grădiniță actuală, care înseamnă dotare mobilier, fără acoperișul pe care noi l-am făcut cu bani proprii, pentru că nu puteam să începem anul școlar 2016-2017, când infiltrațiile de la acoperișul existent din 2000 când am început noi, acoperit cu plăci așa cum am avut la anul respecitv. 51.000 de euro a fost valoarea acelui acoperiș. Acolo învață 12 grupe de copii. Avem 202 copii care învață în acea grădiniță, dintre care avem un număr de 80 la program prelungit. Avem și un afterschool construit pe bani europeni, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Grădinița „Sfânta Maria” este un alt proiect pe care îl avem, tot pe PNDR, măsura 7-2. Pentru că noi am făcut acoperișul atunci, acum noi nu trebuie să mai realizăm acel acoperiș. Noi l-am făcut din fonduri proprii că nu aveam posibilitatea să așteptăm să parcurgem toate etapele programului european. Acum ne aflăm în etapa de contractare. Am trimis semnarea contractului de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale. L-am semnat pe 21 decembrie 2016. Ministerul Agriculturii este cel care gestionează PNDR-ul, noi avem regiunea la Constanța. Urmează să inițiem achiziția publică. Ăsta e stadiul”, a declarat pentru „Replica” Mariana Gaju, primar al comunei Cumpăna.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Habar nu au ce vorbesc unii....
0
0
norocul lui cumpana si a lui gaju s fost nicusor constantinescu in rest o tiganca pupatoare de p..a acum a lui stroe felix
1
0
Cati din cei care comenteaza negativ stau in cumpana?????? Habar nu aveti.Cumpana era un sat prafuit.vai mama lui inainte sa vina ea! Intre timp are asfalt.gaze.canalizare.iluminat.stadion.sala de sport.campus.liceu renovat.2 gradinite.pune ti botul la orice vrajeala care vi se serveste pe net.
3
8
LA PUSCARIE CU SCROAFA ASTA.
13
2
mai bine ar astfalta strazile ca santem vai si amar de noi. Rusineeeee
11
0
Cu 500000 euro cred ca poti cumpara jumatate din loc Cumpana.Ar fi bine sa va mai ganditi!
8
0
mai bine o verificati pas cu pas si anuntati DNA-ul dupa ....
12
0
Daca participa la "Cea mai urata femie" iese pe locul 1
15
0
un politician si un om deosebit
0
19
Puneti pariu ca in perioada urmatoare Mariana va fi plimbata cu catuse la maini ?
15
1
asa se ajunge la poarta alba,fara gps si cu duba!
13
1
Daniela in cacat de sat stai tu. In al doilea rand ca sa iti explic ca la prosti ca vad ca esti redusa mintal, nu am ce sa discut cu o persoana care scrie cu " k ". Asa cum il numesti tu "cacat de sat", avem gaze unu la mana, fac 5 minute pana la Auchan, avem campus scolar si multe alte lucruri pe care 80% din comune nu le au. Chiar imi doresc sa castige altcineva care chiar sa isi bata joc de voi sa nu faca o investitie si sa va fure pe masura, ca asa suntem noi romanii. Vorbesc si critica toti retardatii care s-au mutat din Cta in cumpana cu pretentii de Paris, hai ura si la gara.
6
14
Analfabeta asta a furat in prostie si fraierii au votat-o,daca o iau astia la scuturat nu mai stie pe unde sa scoata camasa!!!!
22
5
Ia uite ce falcute a facut de cand e primar. Trebuie intretinute nu e usor
13
1
Mariana Giju, cumpana, Dorinela Irimia ,Saraiu, Sunt cele mai Mari escriace din judet.
18
3
Sunt revoltati pe naiba. Doar voteaza ca oile
23
2
am si eu nevoie de 50000 de euro
20
2
Proiectul de care se face vorbire nici macar nu a primit finantare europeana. Cel putin asa apare din simpla analiza a site-ului AFIR. Ar putea totusi dna primar sa publice contractul de finantare.
23
0
Sunt o gramada de persoane care habar nu au cum functioneaza finantarile din fondurile europene. Un proiect nu este un lucru usor si la indemana oricui, iar suma in cauza este una normala pentru un asezamant public. Voi in loc sa multumiti pentru faptul ca veti avea o investitie frumoasa, criticati fara sa stiti mai multe amanunte! Din partea mea, felicitari celor implicati si huoooo 'criticilor habarnisti'!
7
21
Cunoaste A.R. valorea banilor? In plus Andreea Radulescu este un personaj negativ, spun personaj, pentru ca nu are identitate! A facut o casa, in acasta viata? Numai cine nu munceste, vorbeste aiurea! Sunt putini bani 500 000 euro, pentru o institutie!
4
22
Daca nu era nebuna si acum erati cu wc in fundu curti sa va stergeati la fund cu porumb !
7
23
Bai Cumpanasilor nu va ti saturat de lepadatura asta care va fura de la oci ?Sunteti orbi !
28
3
Daca nu baga 500mii euro mai bine ii schimbati numele in gradinita COLECTIV... eu m-as revolta ca nu se intampla asta cu toate primariile care sa securizeze gradinitele, scolile si liceele
4
16
Cred ca urmeaza un control la Cumpana,madam Gaju a facut si multe lucruri bune,dar cand stai prea mult pe functie cam bati la ochi.Si mai sunt primari prin judet care in 3-4 mandate au schimbat tot atatea partide doar ca sa ramana in functie.Ce-i prea mult,strica!
9
7
Sa ii pupati poalele daca nu era ea nimeni nu auzea de voi,niste tarani acolo care va ridicati acul la pretentii de oraseni.Mergeti la pascut vaci si nu mai comentati atat pe inversa.!
5
18
o stahanovista imputita pesedista .mai lasa fa coaforul si margelele ca tot proasta esti
25
2
Atata tupeu, nesimtire si lipsa totala de educatie la aceasta individa , nu am vazut pana acum. Se crede buricul pamantului dar nu este nimic de capul ei.
24
3
de la fonduri se mai poate fura ,cinstita de primarita are numai afaceri dubioase inclusiv familia este bagata ca doar este sustinuta de PSD partidul HOTILOR.SPOR LA FRAUDAT BANII EUROPENI !
34
3
Pe asta nu o verifica nimeni niciodata?
32
3
bucatareasa Gaju, ultima reduta a bolsevismului pur. Highlander in persoana sau ma rog, Lenin.
33
0
Pentru Nesimtita aia de Daniela, nu iti este rusine sa vorbesti asa de un sat intreg??? Kkat esti tu !!!!
6
31
Replica Online, ai vorbit cu toti cumpanenii si toti sunt revoltati? Daca nu, cum iti permiti sa vorbesti in numele tuturor?
11
34
ce fata de parnaie are primarita asta , zici ca e varajitoare .
37
8
huaaa, Primaria Fura, Primarul Fura ! cica nu din banii vostrii, dar din banii cui? cu 500.000 Euro se puteau face alte proiecte in kktul ala de Sat !
39
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218