REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Oamenii străzii, o problemă GRAVĂ a Constanţei, pasată inutil în ograda Poliţiei

Oamenii străzii, o problemă GRAVĂ a Constanţei, pasată inutil în ograda Poliţiei

Replica API 7 octombrie 2015 | 00:00 137

Haos şi nervi întinşi la maxim în zona Far

Haos şi nervi întinşi la maxim în zona Far

Minorii infractori şi oamenii străzii sunt două dintre problemele cu care se confruntă urbea de la malul mării. În ambele situaţii oamenii se scandalizează, aruncând vina pe poliţişti, când, de fapt, legea este cea care le leagă mâinile. În zona Far s-a petrecut un astfel de caz, un al străzii provocând haos. De la urlete şi până la tăvăleli în noroi, două zile la rând. De ce? Pentru că individul se întorcea de unde pleca. Prin urmare, locuitorii zonei s-au înfuriat tot pe poliţişti, că de ce nu fac nimic, când, de fapt, situaţia este cu totul alta şi mult mai gravă! În astfel de condiţii ar trebui să ne întrebăm unde sunt adăposturile sociale sau ideile pentru alte soluţii.

„Aoleo, săriţi, mă omoară!” – au fost ţipetele care au alertat locuitorii din zona Far atât în cursul serii de luni, 5 octombrie, cât şi marţi, 6 octombrie. Însă, la mijloc era vorba despre un om al străzii, beat mort, care se tăvălea prin noroi şi urla din toţi rărunchii. Poliţiştii au sosit luni la faţa locului şi au demarat procedurile specifice, însă individul a revenit şi a doua zi, spre disperarea locuitorilor care au început să-şi verse nervii tot pe oamenii legii, sesizaţi să intervină şi de această dată.

„Nu mai suportăm. Stă în parc, se tăvăleşte, urlă, e beat. Au fost poliţiştii ieri, l-au luat, dar a venit şi azi. Nu înţeleg de ce nu fac nimic. Cum e posibil aşa ceva? În ce ţară trăim?”, au spus cei aflaţi la faţa locului. Totodată, un agent de pază care se afla în prima sa tură de la noul loc de muncă s-a arătat speriat. „E prima mea tură aici şi deja sunt îngrozit. Visează că este omorât, că nu ştiu ce. Face precum toate animalele. Vă spun, mă gândesc să nu mai vin la muncă”, a spus paznicul.

În cele din urmă, recalcitrantul a fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde cadrele medicale vor trebui să-şi bată capul cu el, după care, cel mai probabil, va reveni de unde a plecat. Nervii au continuat, lumea începând să acuze Poliţia că nu face nimic, aruncând veşnica lozincă: „sunt plătiţi din banii noştri şi nu fac nimic”. Însă, în anumite situaţii, omul de rând ar trebui să ştie că nu se poate, că legea nu permite.

Prin urmare, putem spune că, printre altele, Constanţa se confruntă cu două mari probleme: infractorii minori şi oamenii străzii. Dacă în cazul minorilor este cunoscut faptul că aceştia nu răspund penal până la 14 ani şi după aceea, până la 16 ani, doar dacă se stabileşte că au avut discernământ şi au conştientizat gravitatea faptei, în cazul oamenilor străzii lucrurile sunt şi mai dezastruoase pentru că, practic, nu se poate face nimic!

Chiar dacă nu plătesc taxe şi impozite, beneficiază de asistenţă medicală mai ceva ca un bun contribuabil

Din punct de vedere legal, poliţiştii nu pot face decât să-i aplice recalcitrantului o amendă pentru tulburarea ordinii şi liniştii publie, pe care oricum nu o va plăti şi, eventual, dacă situaţia o cere, să sesizeze cadrele medicale. Exact cum a fost şi cazul din zona Far. Un echipaj SMURD a fost blocat pentru un… „boschetar” când poate o persoană suferindă chiar avea nevoie. Ajunge la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde va continua să se tăvălească şi să urle, astfel captând atenţia cadrelor medicale şi deranjând bolnavii din sală.

Şi ajungem la acelaşi rezultat: în loc să beneficieze de asistenţă medicală un om care chiar are nevoie, primează un om al străzii. Şi măcar dacă rezultatele ar fi vizibile. Dar nu este aşa, pentru că individul va reveni de unde a plecat şi totul va fi luat de la capăt. Exemplul cel mai bun este reprezentat de Bingo, omul străzii care stă în Piaţa Ovidiu, chiar lângă statuie.

A fost luat de acolo, amendat, sfătuit, certat, degeaba! Bingo revine în acelaşi loc şi stă la pozat frumuşel când vin turiştii, creionând o faţă a Constanţei ce ne face să prindem culoare în obraji. Şi nu de sănătate, ci de ruşine. Care ar fi soluţia? Un program de asistenţă socială, cu adăposturi şi hrană caldă, care să-i atragă, ulterior să fie puşi la muncă, aşa cum s-a întâmplat în alte judeţe. Numai că şi aceste programe necesită bani şi timp… şi idei şi muncă!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102