REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Oana Cuzino, parteneră de afaceri cu deputatul Marin Anton

Oana Cuzino, parteneră de afaceri cu deputatul Marin Anton

Replica API 15 septembrie 2014 | 17:59 2209

Să fie divorţul cauzat de businessurile eşuate din Portul Constanţa?

Să fie divorţul cauzat de businessurile eşuate din Portul Constanţa?

Dincolo de imaginea sa publică impecabilă, caldă şi prietenoasă, Oana Cuzino, considerată a fi una din cele mai frumoase prezentatoare TV din România, ascunde şi o faţă neştiută până acum pacienţilor şi fanilor săi, cea a unei femei de afaceri reci şi calculate. Doctoriţa şi jurnalista Oana Mădălina Cuzino, căsătorită Shtern, are 43 de ani, este de profesie medic primar geriatru şi face presă de 16 ani, din care 15 ani în televiziune, unde a devenit celebră prin brandul "Ce se întâmplă, doctore?". "Replica" vă prezintă, în exclusivitate, şi profilul de businesswoman al vedetei TV, implicată în afaceri de milioane de euro, de la asocierea cu grupări din Portul Constanţa anchetate în prezent de DIICOT pentru o evaziune de 30 de milioane de euro, până la dezvoltarea de proiecte fotovoltaice în Ilfov, alături de unul dintre cei mai controversaţi politicieni, traseist notoriu şi, în prezent, lider al PMP, dar şi de un institut de referinţă în energia românească. În hăţişul afacerilor derulate de Oana Cuzino, printre zeci de procese de executare silită cu mize de milioane de euro, până şi divorţul său pare a căpăta mai mult decât un aspect monden, trimiţându-te, mai degrabă, înspre o strategie des aplicată de afaceriştii cu probleme, de punere la adăpost a averilor.

Oana Cuzino nu este un nume nou în businessul românesc. Fratele ei, Toader Cuzino, şi Yoav Shtern, de care a divorţat în luna august a acestui an, au cumpărat în 2005 defuncta rafinărie de la Dărmăneşti, tranzacţie ce se înscrie în hăţişul mega-afacerii RAFO, despre care se spune că a prejudiciat statul român cu peste 1,5 miliarde de euro. Toader Cuzino era avocatul RAFO şi al principalelor personaje implicate în ceea ce preşedintele Traian Băsescu numea la un moment dat a fi "JAFO" Oneşti, dosar care reunea personaje precum eminenţa cenuşie a PSD Viorel Hrebenciuc, Corneliu Iacobov (alt fost lider PSD, care îşi ispăşeşte între timp pedeapsa de 7 ani de închisoare), fostul şef SIE şi consilier prezidenţial Ioan Talpeş, milionarii timişoreni Marian Iancu şi Ovidiu Tender, nume extrem de controversate, mai mult sau mai puţin implicate într-o escrocherie ale căror valenţe penale nu au fost încă pe deplin elucidate. La momentul intrării familiei Shtern- Cuzino în afacerea RAFO, intermediarul tranzacţiei era Marin Anton, fost manager al rafinăriei şi consilier al lui Marian Iancu, un politician cu un trecut fabulos, extrem de bogat şi cu o abilitate incredibilă în evitarea răspunderii penale. Fost parlamentar PDL, apoi PNL, fost secretar de stat la Transporturi şi Mediu, Marin Anton este în prezent deputat şi vicepreşedinte PMP, formaţiune înfiinţată sub patronajul lui Traian Băsescu, ce o susţine pe Elena Udrea la Preşedinţia România. Nebuloasa celor 1,5 miliarde de euro absorbite de gruparea RAFO s-a stins, cu grija tuturor guvernărilor perindate până în prezent, iar pe Marin Anton îl regăsim acum tot în familia Cuzino, dar de această dată alături de nimeni alta decât vedeta TV Oana. Oana Mădălina Shtern (numele de businesswoman al simpaticei prezentatoare TV), Marin Anton şi celebrul Institut de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), reprezentat de directorul său încă din 1992, Ioan Dan Gheorghiu, sunt asociaţi în Sun Light Development, Sun Park şi Photovoltaic Park Development, trei firme din Bucureşti înfiinţate în 2013, producătoare de energie electrică regenerabilă, prin parcurile fotovoltaice pe care le dezvoltă pe terenurile din Afumaţi- Ilfov, proprietăţi ale deputatului Anton. În Sun Light Development, interesele lui Marin Anton sunt reprezentate de Valeria Oprea, în timp ce în Photovoltaic Park Development apare şi Irinel Velican, ambii parteneri de afaceri cu actualul lider PMP încă din perioada când acesta era managerul RAFO Oneşti.

Vedeta TV Oana Cuzino, în anturajul mafiei libaneze a cerealelor din Portul Constanţa, alături de Cătălin Trandafir şi Liviu Ghebaur

Dacă interesul de dată recentă, manifestat de Oana Cuzino pentru energia solară, se leagă de controversatul Marin Anton, celelalte afaceri ale vedetei TV au reminiscenţe într-o grupare urmărită penal de DIICOT pentru o evaziune fiscală cu cereale de peste 30 de milioane de euro, derulată prin Portul Constanţa. "Replica" prezenta, de asemenea, în exclusivitate, încă din august 2012, prezenţa în anturajul mafiei libaneze a cerealelor din port a lui Yoav Shtern, soţul Oanei Cuzino. Yoav Shtern a deţinut, până în aprilie 2011, un pachet de 33,3% din acţiunile operatorului portuar United Shipping Agency, alături de omul de afaceri constănţean Cătălin Trandafir, cercetat în prezent, împreună cu un alt afacerist celebru, Liviu Ghebaur, şi alte câteva zeci de persoane, în dosarul mafiei libaneze, coordonată, potrivit DIICOT, de El Khalil Jihad şi Youseff Laoun, doi dintre cei mai mari agricultori din România. Yoav Shtern nu apare în rândul celor urmăriţi penal, dar soţul Oanei Cuzino era partener de afaceri cu Trandafir în perioada 2010- 2011, adică intervalul de timp în care procurorii DIICOT susţin că a fost realizată evaziunea de 30 de milioane de euro. Mai mult, coincidenţă sau nu, una din persoanele de decizie din cadrul United Shipping Agency, încă din perioada în care Yoav Shtern era asociat cu drepturi depline în operatorul portuar constănţean, apare ca partener de afaceri cu vedeta TV Oana Cuzino. În noiembrie 2012, contabila constănţeană Beatrice Bogoi, de 44 de ani, membră în board-ul de conducere al United Shipping Agency, îi cedează Oanei Mădălina Shtern firma Innova SBG Concept, căreia vedeta TV îi mută sediul din Bucureşti în Snagov şi îi schimbă domeniul de activitate din jocuri de noroc în comerţ cu amănuntul. Revenind la plecarea lui Yoav Shtern din United Shipping Agency, trebuie spus că s-a realizat în condiţii deloc amiabile, iar dovadă stau zecile de procese derulate între timp în instanţele din Constanţa şi Bucureşti. Iniţial, cu Yoav Shtern şi chiar Oana Cuzino în rol de acuzatori şi păgubiţi şi Cătălin Trandafir ca acuzat, pentru ca, ulterior, demersurile să cunoască o întoarcere cu 180 de grade, iar familia vedetei TV să devină cea vânată.

Oana Cuzino şi Yoav Shtern, vânaţi fără milă de portuarul Cătălin Trandafir

Astfel, într-un dosar deschis în 2010 la Tribunalul Constanţa, Yoav Shtern obţinea punerea sub sechestru a bunurilor United Shipping Agency până la concurenţa sumei de 2,1 milioane de euro, soţul Oanei Cuzino ripostând astfel împotriva excluderii sale din firmă. Între timp, lucrurile au luat un curs neaşteptat, iar din executori, soţii Shtern ajung ei executaţi silit. Însăşi Oana Mădălina Shtern apare, alături de soţul Yoav Shtern, ca debitoare, contestatori la executarea silită pornită împotriva lor de către creditor, constănţeanul Cătălin Trandafir, într-un dosar de la Tribunalul Bucureşti. Situaţia s-a complicat până acolo încât soţii Oana Mădălina şi Yoav Shtern au ajuns să fie executaţi silit, prin decizii irevocabile emise de 5 din cele 6 judecătorii de sector din Bucureşti, în intervalul martie- mai 2012, în favoarea creditorului Cătălin Trandafir. Ca fapt divers, este chiar perioada în care Beatrice Bogoi de la United Shipping Agency îi oferea Oanei Mădălina Shtern firma Innova SBG Concept. În condiţiile în care afaceristul constănţean Trandafir trage din toate poziţiile în cuplul Shtern, se pune chiar întrebarea dacă divorţul survenit în luna august între Oana Cuzino şi Yoav Shtern nu a avut ca scop, de fapt, protejarea averii familiei prin disiparea acesteia.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367