rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 2 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Oasele și vasele de sânge ar putea fi regenerate cu ajutorul unui biomaterial

Oamenii de știință de la Universitatea RCSI din Dublin au dezvoltat un biomaterial care regenerează atât vasele de sânge, cât și oasele, oferind o abordare potențial sigură într-o singură etapă.

Sursă foto: Shutterstock

Medicina regenerativă poate fi definită ca procesul de înlocuire sau „regenerare” a celulelor, țesuturilor sau organelor umane pentru restabilirea sau stabilirea funcției lor normale (prin înlocuirea țesutului deteriorat sau prin stimularea mecanismelor de reparare ale organismului pentru a vindeca țesuturile sau organele).

Această arie medicală poate, de asemenea, să le permită oamenilor de știință să dezvolte țesuturi și organe în laborator și să le implanteze în condiții de siguranță atunci când corpul nu se poate vindeca singur, scrie doc.ro.

Medicina regenerativă se referă și la un grup de abordări biomedicale ale terapiilor clinice care pot implica utilizarea celulelor stem. Exemplele includ terapii celulare (de exemplu, injectarea de celule stem); terapia de imunomodulare (regenerare prin molecule biologic active administrate singure sau ca secreții de celule perfuzate) și ingineria țesuturilor (transplantul de organe și țesuturi cultivate în laborator).

Deși teoretic acoperă o gamă largă de aplicații, în practică, ultimul termen este strâns asociat cu aplicații care repară sau înlocuiesc porțiuni sau țesuturi întregi (de exemplu, os, cartilaj, vase de sânge, vezică urinară, piele). Adesea, țesuturile implicate necesită anumite proprietăți mecanice și structurale pentru o funcționare corectă.

Medicina regenerativă și-a croit drum în practica clinică prin utilizarea de materiale care pot ajuta la procesul de vindecare prin eliberarea factorilor de creștere și a citokinelor înapoi în țesutul deteriorat (de exemplu, vindecarea rănilor). Pe măsură ce sunt cercetate aplicații suplimentare, domeniile medicinei regenerative și ale terapiilor celulare vor continua să se îmbine și să se extindă, îmbunătățind situația pacienților cu o varietate de boli.

Speranțe noi pentru regenerarea oaselor și a vaselor de sânge

În acest context, unele cercetări conduse de Universitatea RCSI din Dublin au constatat că activarea unei gene mecanosensibile, numită factor de creștere placentară, la diferite doze, a favorizat regenerarea osoasă și a dezvoltat noi vase de sânge. Folosind aceste cunoștințe, cercetătorii au dezvoltat ulterior un biomaterial care furnizează factorul de creștere placentară la concentrații diferite.

Inspirat de modul natural în care se regenerează defectele osoase, biomaterialul eliberează mai întâi o doză mare din acest factor, promovând creșterea vaselor de sânge, urmată de o doză mai mică mai susținută, care promovează regenerarea osoasă. Când a fost testat într-un model preclinic, biomaterialul a reparat cu succes defecte osoase mari, în timp ce a și regenerat vasele de sânge.

Biomaterialele actuale care promovează atât creșterea vaselor de sânge, cât și creșterea osoasă necesită de obicei utilizarea mai multor medicamente terapeutice, ceea ce înseamnă proiectarea unui sistem mai complex care să se confrunte cu mai multe provocări. Mai mult, medicamentele care au fost aprobate pentru utilizare în clinică au fost asociate în mod controversat cu efecte secundare periculoase, subliniind nevoia de noi strategii terapeutice.

Potrivit cercetătorilor, este nevoie de mai multe teste înainte de a putea începe studiile clinice, dar dacă se dovedește a avea succes, de acest biomaterial ar putea beneficia pacienții care au nevoie să li se repare defectele osoase, oferind o alternativă la sistemele actuale.

În plus față de repararea defectelor osoase, abordarea față de medicina regenerativă realizată în cadrul acestui studiu oferă un nou cadru pentru evaluarea biomaterialelor regenerative pentru alte aplicații de inginerie tisulară. Acum acest concept de medicină regenerativă este aplicat pentru a identifica noi terapii în alte arii, inclusiv în ceea ce privește cartilajul și repararea măduvei spinării.

Prin utilizarea unei abordări bazate pe mecanobiologie, spun cercetătorii, aceștia au reușit să identifice un nou candidat terapeutic promițător pentru repararea oaselor și, de asemenea, să determine concentrațiile optime necesare din același biomaterial pentru a promova atât angiogeneza, cât și osteogeneza. Regenerarea defectelor osoase mari rămâne o provocare clinică semnificativă, dar oamenii de știință își exprimă speranța că noul material va continua să se dovedească benefic în alte studii.

Cum se produce în prezent regenerarea osoasă?

Regenerarea osoasă este un proces fiziologic complex, de formare osoasă, care poate fi observat în timpul vindecării normale a fracturilor și este implicat în remodelarea continuă pe tot parcursul vieții adulte. Cu toate acestea, există afecțiuni complexe în care regenerarea osoasă este necesară în cantitate mare, cum ar fi reconstrucția scheletică a defectelor osoase mari create de traume, infecții, rezecția unei tumori și anomalii scheletice sau cazuri în care procesul de regenerare este compromis.

Cunoștințele despre biologia osoasă s-au extins foarte mult odată cu înțelegerea crescută la nivel molecular, rezultând în dezvoltarea multor noi metode de tratament. În prezent, există o mulțime de strategii diferite pentru a spori procesul de regenerare osoasă afectat sau „insuficient”, inclusiv grefa osoasă autologă - standard de aur, grefă liberă vascularizată fibulară, implantarea alogrefelor, utilizarea factorilor de creștere și celule osteoprogenitoare.

Strategiile „locale” îmbunătățite în ceea ce privește ingineria țesuturilor și terapia genică, sau chiar îmbunătățirea „sistemică” a reparării osoase, sunt în curs de investigare intensă, într-un efort de a depăși limitele metodelor actuale, pentru a produce înlocuitori ai grefei osoase cu proprietăți biomecanice care sunt cât mai asemănătoare posibil cu osul normal, pentru a accelera procesul general de regenerare sau chiar pentru a aborda boli sistemice, cum ar fi tulburările scheletice și osteoporoza.

Cercetările indică faptul că majoritatea strategiilor actuale de regenerare osoasă prezintă rezultate relativ satisfăcătoare. Cu toate acestea, există dezavantaje și limitări în ceea ce privește utilizarea și disponibilitatea acestora și chiar rapoarte controversate despre eficacitatea și rentabilitatea acestora.

Se fac în continuare cercetări pentru a îmbunătăți procesul de regenerare osoasă

În viitor, controlul regenerării osoase cu strategii care imită cascada normală a formării osoase va oferi o gestionare mai eficientă a afecțiunilor care necesită îmbunătățirea regenerării osoase și le va reduce morbiditatea și costurile pe termen lung.

Cercetările în toate domeniile relevante sunt în curs de desfășurare și se speră că multe procese de boală osoasă secundare traumei, rezecției osoase asociate cu intervenția chirurgicală ablativă, îmbătrânirii și tulburărilor scheletice metabolice sau genetice vor fi tratate cu succes cu noi protocoale de regenerare osoasă, care pot aborda atât îmbunătățirea locală, cât și cea sistemică, pentru a optimiza rezultatele.

luni, 14 iunie 2021316
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
2 aug 00:00SănătateCât de grav este este să faci duş sau să dormi cu lentile de contact?

Aproape toți cei care poartă lentile de contact - 99% - dorm sau fac duş cu ele, conform unui sondaj din 2014...110

2 aug 00:00SănătateSalată „Vitamina” cu țelină, morcovi, sfeclă roșie, mere și susan139
2 aug 00:00SănătateDe ce ne îmbătrânește pielea?138
2 aug 00:00SănătateHidratare cu pepene roșu

În timpul verii, mai ales pentru persoanele active, crește riscul deshidratării. De cele mai multe ori vorbim de o...137

2 aug 00:00SănătateCNCAV: A fost atins pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu o singură doză103
2 aug 14:49SănătatePreşedintele Colegiului Medicilor critică medicii care nu se vaccinează: 'Este imoral şi nedeontologic'384
2 aug 14:49SănătateSe schimbă regulile de acordare a concediilor medicale. Noile reglementări, au intrat în vigoare de la 1 august

Noi reglementări referitoare la modul de acordare a concediilor medicale au intrat în vigoare începând cu data de 1...652

2 aug 14:50SănătateGheorghiță: Cine ar trebui să plătească pentru testarea periodică a personalului medical nevaccinat564
2 aug 14:50SănătateCercetători: Protecția asigurată de vaccinurile anti-COVID-19, foarte probabil să scadă în timp483
2 aug 14:50SănătateCNAS a lansat „Ghidul asiguratului“, în care este prezentat modul de funcţionare a sistemului

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat ''Ghidul asiguratului'', care ajută publicul să...326

2 aug 14:51SănătateDe duminică, a început imunizarea cu vaccinul Spikevax a tinerilor cu vârste între 12 și 17 ani1544
2 aug 14:52SănătateCNCAV: Răspunsuri la întrebări legate de vaccinul anti-COVID și fertilitatea la femei și bărbați, sarcina și alăptarea451
Vremea
37.4°32.1° - 37.4° luni, 2 august 2021
ConstanțaUmiditate: 52%
Vânt: 9.25 m/s
Presiune: 1007 milibari

Loto
6/4953313113546
5/403618229825
joker15422645113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
2 aug 15:53SportJO 2020: Programul sportivilor români în competiţiile de luni 2 august

Sportivii români vor evolua luni 2 august la trei discipline sportive la Jocurile Olimpice de la Tokyo, atletism,...288

2 aug 00:00SportJO 2020: Programul finalelor de luni 2 august la Tokyo

Nu mai puţin de 23 de titluri olimpice se vor decerna luni 2 august la Jocurile de la Tokyo, cele mai multe finale...183

2 aug 00:00SportJO 2020 - Înot: Dressel a obţinut a cincea medalie de aur la Tokyo, cu ştafeta de 4x100 m mixt

Titlul în proba masculină de ştafetă 4x100 m mixt la Jocurile Olimpice de la Tokyo a fost câştigat, duminică, de...180

2 aug 00:00SportFotbal - Sassuolo: Juventus speră să-l aducă pe Manuel Locatelli

Clubul Juventus Torino speră să îl poată transfera pe mijlocaşul italian Manuel Locatelli, campion european cu...131

Local
2 aug 23:41LocalRezultatele LOTO 6/49, Joker, 5/40 și Noroc de duminică, 1 august

Duminică, 1 august a.c., au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după...711

2 aug 23:42LocalRAZII pe șoselele din TULCEA: 6 certificate de înmatriculare retrase!

În această perioadă, polițiștii rutieri au intensificat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor...445

2 aug 23:43LocalFelicia OVANESIAN dă cărțile pe față: „Corupție, achiziții cu dedicație...”

2922

2 aug 23:46LocalCNCAV: 7.330 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore

Un număr de 7.330 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24...220

2 aug 23:41LocalCoronavirus: Polițiștii constănțeni au aplicat AMENZI în valoare de 7.000 de lei, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...272

2 aug 23:41LocalCoronavirus la Constanța: 43.078 de persoane infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 43.078 de persoane...424

2 aug 23:43LocalUn TURIST și-a RECUPERAT PORTOFELUL cu ajutorul JANDARMILOR

Cu ajutorul jandarmilor, un bărbat din București a reintrat în posesia actelor de identitate, legitimației de...551

2 aug 23:44LocalRAZII pe străzile din CONSTANȚA: ȘAPTE PERMISE REȚINUTE. VIDEO

În noaptea de 31 iulie/1 august, în intervalul orar 20.00 - 04.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța...546

2 aug 23:44LocalACCIDENT RUTIER în CERNAVODĂ: TREI PERSOANE au ajuns la SPITAL

894

Politică
2 aug 19:26PoliticăIohannis: România este locul în care diversitatea etnică, religioasă şi culturală este respectată

Preşedintele Klaus Iohannis participă duminică, la „Săptămâna Haferland”, festivalul comunităţii săseşti,...218

2 aug 19:27PoliticăKlaus Iohannis, mesaj duminical: 'Îşi riscă zilnic viaţa'

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis duminică, un mesaj de Ziua Naţională Salvamont, el apreciind că salvatorii...323

2 aug 19:27PoliticăAlexandru Rafila: ”Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe”

552

2 aug 19:27PoliticăSe strâng semnături pentru demiterea primarului USR Clotilde Armand

Liderii PSD au decis să ia măsuri cu privire la criza interminabilă din Sectorul 1 pornind o campanie de strângere...752

2 aug 19:28PoliticăDiscuții între miniștrii de externe român și israelian după atacul asupra petrolierului Mercer Street

Miniștrii de externe român și israelian au discutat, sâmbătă, despre incidentul violent produs în zona...471

2 aug 19:28PoliticăUSR, acuzat că a votat alături de AUR și PSD împotriva interzicerii exportului de animale vii pe timpul verii

437

Interviuri
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1235

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...2106

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

11528

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1466

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2231

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

2724

Monden
2 aug 17:50MondenA murit celebrul actor din filmele „Breaking Bad” și „The Lone Ranger”

Saginaw Grant, un prolific actor și șef ereditar al Națiunii Sac & Fox din Oklahoma, a murit la vârsta de 85 de ani,...747

2 aug 00:11MondenConstănțeanca Alexandra STAN nu mai face TOPLESS pentru că... NU o LASĂ SOȚUL!

Alexandra Stan este una dintre cele mai sexy artiste de la noi și nu a ezitat să arate acest lucru, în mediul...4140

2 iul 17:50MondenAlexandra Stan, reguli stricte de când a devenit o femeie măritată!

1285

Mapamond
2 aug 15:07MapamondIncendii violente în Grecia: Patru sate au fost evacuate

Patru sate din nord-vestul Peninsulei Peloponez, în apropiere de oraşul Patras, au fost evacuate sâmbătă de...519

2 aug 15:08MapamondVaccinarea anti-COVID va deveni obligatorie în Ungaria pentru personalul medical, din 15 august

Administrarea primelor două doze de vaccin împotriva coronavirusului va deveni obligatorie pentru tot personalul...281

2 aug 15:09MapamondCutremur cu magnitudinea 6,1 în Peru. Cel puțin 40 de răniți, aproape 200 de case avariate

261

2 aug 15:09MapamondVacanțele turiștilor din Turcia, ruinate de incendiile violente de vegetație

Incendiile uriașe de pădure care par de nestăpânit au învăluit întreg litoralul Turciei în fum, acolo unde mii...428

2 aug 15:10MapamondATAC ARMAT la Berlin: Sunt cel puțin patru victime, între care și o femeie

Cel puţin patru persoane au fost rănite vineri într-un incident armat care a avut loc în parcarea unui magazin, în...667

2 aug 15:11MapamondIncident în spațiu: Staţia Spaţială Internaţională a fost scăpată de sub control zeci de minute

382

Sănătate
2 aug 00:00SănătateHidratare cu pepene roșu

În timpul verii, mai ales pentru persoanele active, crește riscul deshidratării. De cele mai multe ori vorbim de o...137

2 aug 00:00SănătateCNCAV: A fost atins pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu o singură doză

Pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză a fost depăşit sâmbătă, a anunţat Comitetul...103

2 aug 14:49SănătatePreşedintele Colegiului Medicilor critică medicii care nu se vaccinează: 'Este imoral şi nedeontologic'

Prof. Dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a explicat într-un interviu acordat News.ro...384

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT