REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Obezitatea reduce masă musculară și densitatea osoasă - iată ce poți face în acest sens

Obezitatea reduce masă musculară și densitatea osoasă - iată ce poți face în acest sens

Replica API 23 septembrie 2020 | 00:00 961

Obezitatea are o serie de efecte nedorite asupra sănătății, începând de la riscul cardiovascular crescut și durerile articulare și până la reducerea masei musculare și a densității osoase. Iată ce descoperiri au făcut oamenii de știință în legătură cu kilogramele în plus, oasele și mușchii pacientului.

Persoanele obeze suferă adesea și de sindromul osteosarcopenic, asociat totodată și cu înaintarea în vârstă. Acest sindrom apare că o urmare a obezității și este caracterizat de pierderea densității osoase și de deteriorarea masei musculare.

Pe vremuri, se credea că persoanele mai masive au oase mai puternice, însă studiile făcute în ultimii ani au arătat că lucrurile nu stau deloc așa.

O echipa de cercetători formată din medici din cadrul Universității din Florida, precum și din specialiști de la Universitatea Sidney a analizat legătură dintre sistemul osos, musculatura și masă de grăsime. Astfel, s-a descoperit că grăsimea abdominală (se numește și grăsime viscerală și știm deja că este cea mai periculoasă formă de grăsime) are un impact negativ asupra oaselor și musculaturii și că, totodată, poate favoriza declanșarea procesului inflamator.

Cu toate că până acum oamenii de știință s-au concentrat asupra studiilor pe tema riscurilor cardiovasculare asociate cu obezitatea, noile descoperiri arată că masă musculară și sistemul osos sunt cel puțin la fel de afectate de kilogramele în plus.

Obezitatea apare atunci când indicele de masă corporală depășește 30. Îți poți calcula și tu indicele de masă corporală aici, gratuit.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat datele a peste 200 de femei, cărora le-au fost măsurate masă musculară, densitatea osoasă și cantitatea grăsimii din corp. Astfel, s-a observat cu ușurință că mai bine de o treime dintre aceste femei sufereau de sindromul osteosarcopenic, atât masă musculară, cât și oasele acestora fiind afectate de greutatea excesivă.

Un alt studiu, făcut de cercetătorii americani, a arătat că obezitatea de tip 2 determina slăbirea oaselor. Același studiu, însă, vine și cu o veste bună: exercițiile fizice nu numai că ajută la scăderea în greutate, însă fortifică și sistemul osos. Asta înseamnă că persoanele obeze își pot fortifică oasele prin sport, care le ajută totodată să slăbească.

La femeile aflate la menopauza, daunele produse la nivelul sistemului osos sunt și mai mari. Obezitatea, în asociere cu menopauza, poate avea un impact extrem de mare asupra densității osoase.

Dacă reducerea masei musculare este reversibilă, pierderea densității osoase este ireversibilă și nu poate fi recuperată nici prin sport, nici prin reducere greutății ori prin suplimente alimentare. Totuși, medicii ne încurajează, susținând că reducerea greutății, practicarea unui sport în mod regulat, precum și administrarea unor suplimente alimentare pot încetini declinul densității osoase.

Pentru a preveni aceste probleme ale oaselor și musculaturii nu trebuie, însă, să faci altceva decât să combați obezitatea, reducând indicele de masă corporală până la valori sub 30.

Cum slăbești și îți fortifici oasele și musculatura

Pentru a scapă de kilogramele în plus, dar totodată pentru a-ți fortifică oasele și musculatura, poți face o serie de lucruri:

Restricționează-ți consumul caloric, astfel încât să reușești să slăbești.

Practică sport zilnic, cel puțin 30 de minute pentru început.

Adopta o dietă echilibrată și sănătoasă, care să te ajută să slăbești, fără însă să te pună în pericol de deficiență nutrițională.

Folosește suplimente alimentare pentru fortificarea sistemului osos și a musculaturii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218