REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Obezitatea și gripa: ce impact are greutatea asupra perioadei în care suntem contagioși

Obezitatea și gripa: ce impact are greutatea asupra perioadei în care suntem contagioși

Replica API 29 noiembrie 2021 | 00:00 547

Obezitatea nu afectează numai severitatea simptomelor prin care se manifestă gripa, ci și modul în care virusul se transmite, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

În prezent, 50% din populația adultă din întreaga lume are probleme cu greutatea corporală, unele persoane fiind supraponderale, altele obeze. Kilogramele în plus vin cu multe riscuri pentru sănătate, cum ar fi un risc mai mare de diabet și de boli cardiovasculare. Anumite cercetări au arătat că și unele infecții virale, cum ar fi gripa sau COVID-19, pot fi mai agresive la persoanele cu obezitate.

În general, pentru oamenii sănătoși, gripa nu reprezintă un pericol, însă în rândul copiilor, al vârstnicilor ori al bolnavilor, gripa poate cauza complicații severe, punând chiar viața pacientului în pericol. Începând de la pneumonie și până la inflamație la nivelul creierului, efectele gripei pot fi devastatoare.

Gripa poate fi mai virulentă la persoanele cu obezitate

Studiile efectuate în ultimii ani arată că obezitatea poate prelungi perioada în care pacientul este contagios și crește riscul de complicații și chiar și pe cel de deces în rândul pacienților, mai ales dacă aceștia sunt vârstnici. Pacienții care suferă de obezitate sunt contagioși pentru o perioadă mai lungă în sensul că poartă virusul și îl transmit celor din jur pe o perioadă de aproape două ori mai lungă decât cei care nu sunt supraponderali.

Unele studii pe animale au demonstrat că virusul gripal se poate duce mai adânc în plămâni pentru perioade mai lungi atunci când este prezentă obezitatea. În fiecare an este creat un nou vaccin antigripal, deoarece virusul continuă să sufere mutații și să se schimbe, iar unii cercetători sugerează că obezitatea poate permite virusului gripal să se schimbe mai rapid.

Un studiu apărut în mBio, jurnal al Societății Americane de Microbiologie, a analizat acest aspect la animale. Cercetătorii au infectat șoareci slabi și șoareci obezi cu gripă timp de 3 zile, lăsând timp virusului să se replice. Apoi, au recuperat virusul și l-au dat din nou animalelor, repetând de mai multe ori procesul, încercând să imite ce s-ar întâmpla în timpul unei epidemii de gripă în care virusul trece de la o persoană la alta.

Investigatorii au descoperit că, pe măsură ce virusul a trecut de la șoarecii obezi la alți șoareci obezi, a suferit modificări, adică au apărut rapid variante minore, care au prezentat replicări virale crescute, ceea ce a dus la o virulență sporită a bolii. Când celulele gazdei interacționează cu gripa, organismul emite de obicei un răspuns cu interferon pentru a opri replicarea și răspândirea virusului. Însă studiul de față a arătat că acest răspuns de urgență al organismului a fost deficitar la șoarecii obezi.

Potrivit oamenilor de știință, e nevoie de mai multe cercetări pe această temă pentru a trage concluzii corecte (având în vedere că studiul a fost unul cu animale, nu cu participanți umani) și pentru a găsi soluții pentru această problemă, însă un semnal de alarmă trebuie tras. Este important să se dezvolte strategii medicale eficiente pentru prevenirea și menținerea sub control a gripei, mai ales la pacienții supraponderali.

Cum poți preveni instalarea gripei?

Gripa este diferită de răceală, atât ca manifestări, cât și ca implicații și tratament. De pildă, simptomele unei răceli apar treptat și sunt mai blânde (secreții nazale, dureri de cap ușoare), în timp ce gripa se instalează rapid, intens, cu febră și dureri musculare, și duce adesea apariția unor complicații precum pneumonia ori alte infecții bacteriene.

Mai ales dacă ai probleme cu greutatea și ești expus complicațiilor gripei, e important să faci tot posibilul pentru a preveni contaminarea cu virusul gripal. Perioada în care se manifestă gripa începe cu luna octombrie și se încheie la finalul lunii februarie, cu toate că uneori se poate prelungi chiar și până în mai.

Iată ce poți face pentru a preveni gripa:

Fă-ți vaccinul antigripal la începutul sezonului rece

Deși acesta nu te ferește 100% de a face gripă, chiar dacă vei lua virusul gripal, vei face o variantă mai blândă. Vaccinul antigripal se poate face la cabinetul medicului de familie.

Respectă cu strictețe normele de igienă

Spală-te pe mâini de multe ori pe zi, cu apă și săpun, evită contactul cu persoanele bolnave cu simptome respiratorii (tuse, strănut etc.), folosește un șervețel pentru a-ți șterge nasul și pentru a-ți acoperi gura când strănuți sau tușești, curăță și dezinfectează suprafețele cu care intri des în contact împreună cu alte persoane (clanțele, întrerupătoarele, biroul, telefonul, tastatura calculatorului). Când nu ai la dispoziție apă și săpun pentru a te spăla pe mâini, folosește un gel dezinfectant cu alcool 70%.

Menține-ți sistemul imunitar activ

Sistemul imunitar funcționează corespunzător atunci când consumi regulat alimente sănătoase, în special fructe și legume, care sunt bogate în vitamine și minerale și când faci mișcare cât mai des, măcar câte 30 de minute de 5 ori pe săptămână. Alimentația și mișcarea sunt de bază pentru un sistem imunitar puternic.

Renunță la fumat

Pe lângă multe alte efecte nocive pe care le are în organism, fumatul îți scade și imunitatea, așa că străduiește-te să renunți la acest obicei.

Dacă, în ciuda eforturilor depuse, gripa se instalează, trebuie să contactezi medicul de familie pentru a ți se recomanda tratamentul cel mai potrivit și eficient. Medicamentele antivirale vor reduce severitatea simptomelor și totodată vor stopa evoluția bolii. Mergi, așadar, la medic sau contactează-l imediat ce gripa debutează, pentru a avea parte de o formă mai puțin agresivă a bolii.

Medicamentele antivirale administrate în primele două zile de la debutul gripei nu numai că vor reduce intensitatea simptomelor și vor scurta perioada de boală, ci totodată vor preveni complicațiile precum infecțiile la nivelul urechii (la copii) sau pneumonia (la adulți).

Dacă mai demult se credea că virusul gripal se transmite doar prin strănut sau tuse, studii mai recente au arătat că virusul gripal se poate transmite prin simplă respirare a aceluiași aer cu pacientul bolnav. Așadar, persoanele contagioase nu dețin controlul asupra transmiterii virusului și de aceea e indicat să stea departe de restul membrilor familiei până când nu mai sunt contagioși și să se trateze corespunzător. Pe lângă tratamentul de la medic, este indicată odihna suplimentară și administrarea de lichide calde (supă, ceai) care să permită organismului să se refacă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920