REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Obiceiuri şi tradiţii de Paşti la aromâni - eveniment la complex Fortuna din Eforie

Obiceiuri şi tradiţii de Paşti la aromâni - eveniment la complex Fortuna din Eforie

Replica API 7 aprilie 2014 | 00:00 1322

Fundaţia "Concord", maestrul de ceremonii al manifestării cultural - artistice:

Fundaţia "Concord", maestrul de ceremonii al manifestării cultural - artistice:

Fondatorul Fundaţiei Culturale Ştiinţifice Concord şi proprietarul complexului Fortuna, din staţiunea Eforie Sud, unitate ce oferă servicii balneo de înaltă calitate, a sărbătorit Paştele în avans, săptămâna trecută. Dumitru Costea şi-a reunit familia, prietenii, rudele şi finii şi au degustat bunătăţi specifice sărbătorii pascale. Evident, de la eveniment nu au lipsit muzica şi dansuri armâneşti.

Fundaţia Cultural Ştiinţifică "Concord" a organizat, săptămâna trecută, manifestarea culturală artistică "interculturalitate în diversitate" cu tema "Obiceiuri şi tradiţii de Paşti la aromâni", eveniment aflat la prima ediţie. Manifestarea a cuprins o expoziţie de artă culinară cu preparate specific armâneşti şi cântece şi dansuri armâneşti cu Ianina Gana, formaţia Ianina şi ansamblul de dansuri Avlia. Gazda evenimentului a fost complexul Fortuna din Eforie Nord, deţinut de Dumitru Costea. La eveniment au participat prietenii, rudele şi finii familiei familiei Costea, care nu au venit cu mâinile goale, ci cu mici cadouri, aşa cum cere tradiţia. "Ne aflăm la prima ediţie a simpozionului sau, mai bine zis a manifestăii culturale artistice "Obiceiuri şi tradiţii de Paşti la aromâni". Prezentăm tradiţiile la aromâni, tot ceea ce înseamnă preparate din miel şi preparate specifice sărbătorii pascale. Eu,de profesie, sunt naş mare. Aşa că, la eveniment au venit o parte dintre finii mei, pentru că am foarte mulţi. Am servit ceea ce se serveşte în ziua de Paşte. Practic, am sărbătorit Paştele în avans", ne-a declarat Dumitru Costea. Mariana, soţia fondatorului Fundaţiei Culturale Ştiinţifice "Concord", a fost cea care a gătit bunătăţile. "N-am gândit să organizăm acest eveniment cu obiceiuri, tradiţii româneşti, în primul rând, dobrogene şi armâneşti. Am avut meniu specific românesc, borşul de miel, friptura de miel servită cu usturoi , spanac sau salată verde, cu ridichii, castraveţi şi roşii. Nu trebuie să uităm drobul de miel...toate preparate de mine. De asemenea, am gătit şi prăjituri şi cozonac, dar şi plăcinte cu praz, spcifice aromânilor, şi plăcintă cu spanac", a precizat, la rândul ei, Mariana Costea. Evident, de pe masa plină cu bucate nu putea lipsi pasca, preparată, şi ea, în bucătăria complexului Fortuna, ouăle roşii vopsite natural, cu foi de ceapă şi frunză de pătrunjel, dar nici băuturile fine, whiskey, lichior şi vinuri de toate soiurile.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218