REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Obiceiurile nesănătoase legate de somn se transpun în note proaste

Obiceiurile nesănătoase legate de somn se transpun în note proaste

Replica API 21 noiembrie 2020 | 19:52 1148

Noile cercetări sugerează că programul schimbător legat de somn ar putea influență negativ notele elevilor și ale studenților.

„Rezultatele noastre sugerează că mersul la culcare și trezirea la aproximativ aceleași ore sunt la fel de importante că numărul de ore de somn dintr-o noapte”, a spus principalul autor al studiului, Andrew Phillips. Medic în cadrul secției de tulburări de somn și circadiene a Brigham and Women’s Hospital din Boston, acesta și-a expus comentariile într-un comunicat de presă al spitalului, citează doc.ro.

La studiu au participat 61 de studenți de la Colegiul Harvard. Aceștia au ținut un jurnal al obiceiurilor legate de somn timp de 30 de zile.

Deși studiul nu a demonstrat existența unei relații de tip cauza-efect, somnul neregulat și insomniile au fost asociate cu medii școlare mai mici. Cercetătorii au mai precizat că somnul neregulat a fost asociat și cu amânarea orelor de culcare și trezire, față de orele normale de culcare/trezire.

Melatonina este un hormon eliberat de organism pentru somn. Studiul a arătat că melatonina a fost secretată cu trei ore mai târziu în rândul persoanelor cu somn neregulat.

Nu au existat diferențe majore între durata medie de somn a studenților cu somn neregulat și a celor cu somn regulat.

„Am descoperit că ceasul biologic s-a modificat cu trei ore mai târziu în rândul studenților cu somn neregulat, față de cei care au înregistrat un somn regulat în fiecare noapte”, a spus autorul studiului, dr. Charles Czeisler. Acesta este directorul Sleep Health Institute din Brigham și al Women’s Hospital.

„În cazul studenților ale căror ore de culcare și trezire sunt inconsecvențe, cursurile și examenele programate la ora 9 dimineață aveau loc la ora 6 dimineață, potrivit ceasului lor biologic, moment al zilei în care performanță școlară este slabă”, a precizat Czeisler. „Ironia este că nu au beneficiat de mai mult timp, pentru că în cele din urmă, au dormit la fel de mult că cei cu un program regulat de somn”, a adăugat el.

Oamenii de știință au concluzionat că intervențiile asociate cu lumina, precum mărirea expunerii la soare în timpul zilei, ar putea îmbunătăți reglarea somnului. Ar putea ajută și scăderea timpului de expunere la dispozitivele electronice care emit lumina înainte de culcare.

Iată câteva sfaturi oferite de specialiștii americani, care asigura un somn mai odihnitor copiilor și adolescenților:

Se recomandă menținerea unui orar fix de somn, cu aceleași ore de culcare și trezire, indiferent de ziua săptămânii ori de perioada anului (asta înseamnă că și în timpul vacanțelor copiii ar trebui să mențină același program).

Adoptarea unei rutine relaxante înainte de culcare (citirea unei cărți, colorarea într-o carte de colorat, ascultarea unui audiobook).

Evitarea alimentelor bogate în zahăr, care conțîn cofeină sau a oricărui medicament care stimulează creierul, cu cel puțin 4 ore înainte de culcare.

Închiderea televizorului și a altor dispozitive cu ecran digital cu cel puțin 1-2 ore înainte de culcare.

Evitarea practicării vreunei activități sportive cu până la 5 ore înainte de ora de culcare.

Consumul unor alimente sau băuturi care să favorizeze instalarea senzației de somnolență – de pildă, curcanul care este bogat în triptofan; se pot consumă și unele băuturi precum laptele cald ori ceaiul de ten, care au același efect.

Somnul este extrem de important, mai ales pentru elevi și studenți, care trebuie să se concentreze la capacitate maximă în timpul cursurilor și examenelor. De aceea, dacă apar tulburări de somn precum insomniile, se va apela la un medic în cel mai scurt timp, în vederea rezolvării acestei probleme.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614