REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Obor modern, cu produse 100% naturale, inaugurat la Negru Vodă

Obor modern, cu produse 100% naturale, inaugurat la Negru Vodă

Replica API 3 decembrie 2012 | 00:00 3469

Producătorii constănţeni, fericiţi că nu-şi mai vând marfa la bişniţari

Producătorii constănţeni, fericiţi că nu-şi mai vând marfa la bişniţari

După ce anii trecuţi au fost alungate din pieţe, pentru că nu îndeplineau normele europene, produsele ţărăneşti câştigă tot mai mult teren în faţa celor de import. Producătorii constănţeni au început să-i farmece pe mulţi cu aura devizei "direct din curtea ţăranului". Astfel, pentru locuitorii din mediul rural, Consiliul Judeţean Constanţa a implementat şi un proiect pentru înfiinţarea ori modernizarea de târguri şi oboare, unde crescătorii de animale şi producătorii de legume şi fructe să-şi vândă marfa. Duminică, 2 decembrie, în prezenţa unor primari din Bulgaria şi a autorităţilor locale şi judeţene, un obor la standarde europene a fost inaugurat la Negru Vodă.

"Prin această inaugurare confirmăm faptul că ne-am ţinut de cuvânt. Când am început acest proiect, la Negru Vodă, mulţi erau neîncrezători că o să-l realizăm. Am reuşit să-l facem şi acum a venit momentul inaugurării. Spre deosebire de cei care au distrus ţara, noi construim. La Negru Vodă inaugurăm un târg modern, pe locul pe care a existat un complex pentru creşterea porcilor şi pe care l-au distrus alţii. Nu trebuie să ai 20 de facultăţi să vezi cine construieşte şi cine dărâmă", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu. Un astfel de obor modern există şi la General Scărişoreanu, dar şi la Cobadin.

CJC vrea să extindă proiectul la nivelul întregului judeţ

Mai mult decât atât, şeful CJC precizează că investiţiile de acest gen vor continua şi în alte localităţi constănţene. "Urmează să facem încă şapte oboare, până la zece, să acoperim întreg judeţul Constanţa. Vrem să încurajăm cetăţenii din mediul rural, din zonele sărace, să crească animale, produse naturale, solarii, din pământul extraordinar de la Negru Vodă şi să aveţi unde să le vindeţi în mod civilizat. În acest târg vor veni gospodari din toate satele şi comunele din apropierea localităţii Negru Vodă. Produsele sunt sănătoase, cele din supermarket-uri sunt pline de chimicale. Primăria Negru Vodă a venit cu terenul, iar noi cu investiţia", a spus Constantinescu. Oamenii sunt bucuroşi că au posibilitatea să-şi vândă produsele într-un spaţiu amenajat la standarde europene. "Vom înfiinţa şi un abator, puncte de sacrificare a animalelor. Fără bani europeni nu putem să facem fabrici, combinate şi tot ceea ce ne trebuie", a conchis preşedintele CJC. Nicuşor Constantinescu susţine că o astfel de iniţiativă este binevenită în rândul fermierilor din judeţul nostru, care vor fi stimulaţi să-şi comercializeze produsele 100% naturale. "La Negru Vodă am inaugurat oborul de animale, dar şi halele de carne, lactate şi peşte. Îmi doresc ca în Negru Vodă să inaugurăm cât mai multe obiective, iar peste patru ani să ne vedem mai veseli, mai fericiţi şi mai multă sănătate", a spus senatorul Nicolae Moga. Investiţia de la Negru Vodă este inclusă în programul "Zece Oboare", iniţiat de Consiliul Judeţean Constanţa. "Ne bucurăm că s-a înfiinţat acest obor, pentru că de acum avem unde să ne vinde produsele. Până acum le vindeam la bişniţari şi pierdeam procente mari din munca pe care o desfăşuram. Avem condiţii pentru a ne desfăşura activitatea. Avem apă, mese, vitrine", a spus producătorul Elvis Aldea.

"Undă verde" pentru construirea depozitelor de legume şi fructe

Menţionăm că, până la data 18 ianuarie 2013, agricultorii pot depune cereri pentru înfiinţarea depozitelor locale de legume şi fructe, investiţii finanţate cu 80 de milioane de euro, din fonduri europene. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă că au fost demarate sesiunile de depunere a proiectelor în cadrul măsurii 123 - Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice şi măsurii 121 - Modernizarea exploataţiilor agricole. Cererile pot fi depuse de cei interesaţi până la data de 18 ianuarie 2013. Sumele aferente celor două măsuri însumează 230 de milioane de euro şi provin din fondurile europene alocate României, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În legătură cu înfiinţarea depozitelor pentru legume şi fructe din producţia internă, proiecte de investiţii finanţate cu 80 de milioane de euro, prin măsura 123, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat: "Vrem să facem cât mai multe depozite la nivel naţional astfel încât legumele şi fructele româneşti să fie păstrate în spaţii cu atmosferă controlată. Am discutat în nenumărate rânduri cu reprezentanţii hypermarketurilor şi i-am întrebat de ce nu cumpără produse româneşti". De asemenea, MADR anunţă că, până la data de 19 decembrie 2012, fermierii pot depune cererile pentru măsura 215 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachetul b) păsări.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218