REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

OFICIAL: Olandezii de la DAMEN vor prelua managementul Şantierului Naval Mangalia

OFICIAL: Olandezii de la DAMEN vor prelua managementul Şantierului Naval Mangalia

Replica API 18 iulie 2018 | 00:50 596

O Ordonanță de Urgență care completează Ordonanța de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice adoptată prin legea nr. 111/2016 cu modificările și completările ulterioare a fost promovată în Guvern de către Ministerul Economiei și, ulterior, adoptată de către Executiv.

Ordonanța de Urgență completează un vid legislativ ce nu a fost avut în vedere în anul 2011 când a fost elaborată OUG nr.109 și nici pe traseul din Legislativ al legii de aprobare din anul 2016 a OUG nr.109/2011. Lacuna legislativă privește situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar, explică Ministerul Economiei, într-un comunicat de presă.

"Actul normativ era necesar pentru situațiile viitoare în care se va dovedi necesară transformarea a participațiilor minoritare deținute în prezent de către statul român la unii agenți economici în participații majoritare la aceiași agenți economici, pentru protejarea unor interese naționale cu caracter strategic, de natură economică sau socială. Actul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite încredințarea conducerii executive a societății, controlul managerial și/sau operațional către acționarul privat, numai după o analiză a Adunării Generale a Acționarilor și doar în anumite condiții, printre care:

- ca statul român să devină acționar majoritar, după ce a fost acționar minoritar;

- ca acționarul privat să dețină capacitatea tehnică și financiară necesară dezvoltării companiei.

Această opțiune a statului român nu contravine regulilor instituite de OECD și nu derogă de la principiile unui management privat profesionist, ci le întărește.

În acest context, investitorul privat este cel care asigură capital, know-how, tehnologie, comenzi și contracte, brand, etc. Eficienţa unui operator economic depinde, în mod determinant, de performanţa managementului acestuia, de corecta implementare în funcţionarea societăţii a mecanismelor de bună guvernare. De aceea, actul normative promovat de către Ministerul Economiei permite consolidarea societăților la care statul redobândește calitatea de acționar majoritar. Încredințarea conducerii manageriale, care se face de către Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) poate fi revocată tot de către AGA dacă se dovedește că performanța societății nu se păstrează sau scade capacitatea tehnică și/sau financiară a companiei, adică dacă nu mai sunt îndeplinite condițiile în care a fost acordată încredințarea managementului", se mai arată în comunicat.

Ministerul Economiei nu precizează în comunicat un exemplu concret, însă modificarea, mai exact EXCEPŢIA, a fost promovată pentru asocierea statului român cu Damen în cadrul Şantierului Naval Mangalia. Astfel, deşi devin acţionari minoritari în cadrul şantierului, olandezii de la Damen vor prelua, cu acordul statului român (acţionarul majoritar), managementul companiei.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acuma daca vedeti olandezi ca se pisha cu usa de la WC deschisa , sau se schimba de hainele de oras in salopeta cu femeii defata...sa nu va speriati ! Asa sunt ei educati. Si sa ii vedeti ce fite si pretentii au pentru angajarea de personal nou.
4
0
''sclavia'' ca sclavia dar sa vezi ca trb alifie multa ca olandezii sunt pe invers!
4
0
este foarte bine ce face statul aici:din toata afacerea statul nu da 2 lei devine actionar majoritar ,si mare atentie AGA poate oricand sa isi ia inapoi cei 2% dati sub forma de imprumut in cazul in care noua firma nu vine pe profit , nu vad ce e rau in asta???
0
0
E un nonsens, sa fii actionar minoritar si sa manageriezi afacerea.Tradus ar fi asa: eu am 2 lei iar tu 4 lei si facem o afacere impreuna.Cumparam cu cei sase lei o minge, ca asa vreau eu, desi tu iti doreai o punga de turta dulce.Damenul vrea fregate iar noi barcute.
1
0
Aceasta delegare de competenta arata ca ,coalitia nu are cadre competente sa conduca un santier naval inca al Romaniei .Asta se vede la prima citire ,dar ca avem promisiuni de la olandezi ca ne vor primi in Shengen ,asta e pretextul delegarii competente romanilor ,olandezilor.Nu este bine.Managenment strain a fost si la aeroportul Otopeni.De ce romanii sunt desconsiderati de romani?Asta se vede !
8
2
urmeaza sclavia la fostul dmhi
10
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218