REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Oficiali din sistemul de sănătate atrag atenţia asupra necesităţii legiferării vaccinării, în contextul pandemiei de COVID-19

Oficiali din sistemul de sănătate atrag atenţia asupra necesităţii legiferării vaccinării, în contextul pandemiei de COVID-19

Replica API 7 aprilie 2020 | 00:00 891

Oficiali din sistemul de sănătate, reprezentanţi ai asociaţiilor de medici şi organizaţii neguvernamentale au pledat, marţi, pentru necesitatea legiferării vaccinării în România, în contextul crizei create de coronavirus, iar OMS avertizează să nu fie întrerupte campaniile de vaccinare pe perioada pandemiei, pentru că se vor genera alte epidemii.

În cadrul dezbaterii "Vaccinarea: ignorată în România, soluţie pentru a lupta cu epidemiile prevenibile", s-a invocat necesitatea adoptării legii vaccinării - care are ca obiectiv reglementarea activităţii de vaccinare în vederea prevenirii şi limitării răspândirii bolilor transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare în populaţia generală. Legea a fost adoptată de Senat şi se află în prezent la Camera Deputaţilor.

Florin Stamatian, vicepreşedinte al Comisiei de sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, a amintit, în context, că a depus la Parlament o lege a prevenţiei care are ca prim obiectiv asigurarea imunizării populaţiei.

"Dacă oamenii erau imunizaţi, am fi putut salva vieţi, fiindcă şi acele comorbidităţi care au facilitat decese în prezenţa infecţiei (cu coronavirus - n.r.), ar fi putut să iasă din categoria bolilor evitabile. România este, din păcate, în fruntea clasamentelor, avem cu 50% mai multe boli evitabile faţă de alte ţări din comunitatea europeană. În acelaşi timp, asigurarea imunizărilor nu este totul. (...) Educaţia sanitară a dispărut", a spus Florin Stamatian, potrivit Agerpres.

Un semnal de alarmă în privinţa necesităţii vaccinării copiilor, mai ales în această perioadă, "pentru ca o epidemie să nu fie înlocuită de o altă epidemie", a fost tras de către dr. Adriana Pistol, director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), care a argumentat că se simte lipsa unui astfel de instrument.

"Amintesc atât părinţilor, cât şi colegilor medici, că trebuie să găsim cele mai eficiente metode ca să asigurăm măcar un minim de doze de vaccin necesare copiilor, în special pentru cei care sunt foarte mici. (...) Cred că problema vine, pe lângă evoluţia epidemiei de SARS-CoV-2, rămâne nevoia aceasta de informare şi comunicare vizavi de beneficiile vaccinării către părinţi. Cred că prin legea vaccinării se schimbă anumite filozofii în mod radical şi, dat fiind nevoia foarte mare de elaborare a unor norme care să fie extrem de aplicate şi de clare, nu preconizez să vedem efectele acestei legi dincolo de un an de zile de la emiterea ei", a spus Adriana Pistol.

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicilor de Familie (SNMF), a subliniat că, în actualul context epidemiologic, se dovedeşte cât de important este un vaccin a cărei fabricaţie este aşteptată şi a invocat în context campania antivaccinare care a debutat în 2008.

"Ca urmare a evoluţiilor din ultimii ani, medicii de familie s-au aflat puşi în situaţia de a răspunde într-un mod diferit la problemele ridicate de părinţi în cabinetelor noastre. Mituri dezvoltate de-a lungul timpului de către mişcarea anti vaccinare au pus de foarte multe ori medicii de familie într-o situaţie defensivă şi au avut nevoie de informaţii şi de anumite abilităţi pentru a face faţă acestor situaţii. La un moment dat, România a reuşit să aibă o scădere puternică a acoperirii vaccinale, (...) la care s-a adăugat discontinuitatea în aprovizionare care s-a întâmplat începând cu anul 2014, 2015 şi chiar 2016. A fost doar o problemă de timp, un "cocktail" care pur şi simplu a amorsat toate condiţiile în care România a trebuit să parcurgă o nouă epidemie de rujeolă care a început în 2016 şi care, din păcate, nu s-a stins nici măcar în acest moment. Acum ne aflăm în faţa unui alt context epidemiologic, care pur şi simplu ne-a pus în situaţia de a ne adapta recomandările noastre privind vaccinarea", a spus dr. Dumitra.

El consideră că legea vaccinării, aflată în prezent la Camera Deputaţilor, ar trebui să implementeze, între altele, soluţii pentru vârstnici şi crească acoperirea vaccinală la un nivel de peste 95%, astfel încât în România să se vorbească la modul trecut despre epidemii prin boli prevenibile prin vaccinare.

"Noi, ca medici de familie, ne vom continua programul naţional de vaccinare, până când autorităţile vor decide altfel. (...) Avem o dovadă a ceea ce se poate întâmpla când o populaţie mare - populaţia globului - se află în faţa unui virus care o prinde descoperită. Toată lumea aşteaptă să fie produs vaccinul care să ferească lumea de această tragedie. Este un moment în care trebuie să întărim încrederea populaţiei în vaccinarea. (...) Aceste măsuri sunt acum luate tocmai pentru că nu există un vaccin", a menţionat Dumitra.

COVID-19 este un virus nou pentru care omenirea nu este pregătită şi trebuie să treacă la nişte măsuri fără precedent, a declarat la rândul său dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

"În România avem o schemă de vaccinare, dar ea se adresează doar copiilor. Majoritatea statelor europene şi a celor din lume au scheme de vaccinare şi pentru adulţi şi pentru vârstnici. (...) Este nevoie să gândim o astfel de schemă", a spus Sandra Alexiu.

Prof. dr. Doina Pleşca, preşedintele Societăţii Naţionale de Pediatrie, a subliniat că vaccinul oferă garanţia protejării copilului de boli prevenibile şi nu numai şi, de aceea, formularea de programe de vaccinare şi pentru adulţi este foarte importantă.

"Noi toţi avem nevoie de vaccinuri de-a lungul vieţii, pentru a ne proteja împotriva bolilor extrem de grave. În aceste momente, focarele contagioase care pot fi prevenibile prin vaccinări pot apărea oriunde în lume. (...) Pe toate căile, împreună cu colegii mei din centrele universitare din România, ducem realmente o luptă pentru a demitiza tot ceea ce înseamnă a nu vaccina copilul şi care sunt consecinţele acestei atitudini vizavi de micuţii noştri pacienţi. (....) Rujeola continuă să rămână o problemă în România. Este esenţial să nu oprim vaccinarea copiilor în această perioadă", a spus Doina Pleşca.

Dan Zaharescu, director Executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a afirmat că "bătălia COVID-19 a început să se dea şi în laboratoarele industriei farmaceutice" şi a apreciat că, în acest moment, nu există nicio justificare pentru întârzierea adoptării legii vaccinări şi a punerii în aplicare a măsurilor care sunt prevăzute acolo.

"Este o cale foarte lungă până la a avea vaccinul disponibil în cantităţi de sute de milioane de doze cât ar fi necesare pentru tratarea populaţiei la nivel mondial ca să putem evita altădată apariţia unei pandemii. (...) Cu toate eforturile făcute de industria farmaceutică, mai repede de un an, un an şi jumătate, nu vom putea avea pe piaţă la nivel comercial un vaccin împotriva SARS-CoV-2 disponibil pe scară largă. Mai mult ca niciodată, vaccinarea trebuie tratată ca o problemă de sănătate publică. (...) Statul şi autorităţile trebuie să creeze cadrul necesar şi să faciliteze cât se poate de mult procesul de vaccinare", a spus Dan Zaharescu.

Cel mai puternic "virus social" este transmiterea în mediul online a informaţiilor neverificate, acestea fiind preluate ulterior cu uşurinţă, fără a fi decelate, a atras atenţia Ştefania Popp, director Junior Achievement România.

"Rolul nostru este să încercăm să aducem, atunci când este nevoie, o informaţie fundamentată, verificată, consistentă şi mai ales să ajutăm tinerii să treacă peste această perioadă neaşteptată şi pe care cu greutate o gestionează părinţii în situaţia de izolare şi de învăţare acasă. Noi avem în mod curent un manual de educaţie pentru sănătate în şcoli, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, de câţiva ani, la disciplină opţională şi la care acum adăugăm acum un modul digital dedicat acestei situaţii, atât coronavirusului, cât şi măsurilor de supravieţuire în condiţii de pandemie", a spus Ştefania Popp.

Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, a salutat iniţiativa unei legi a vaccinării şi a argumentat că lipsa unui vaccin arată cât de grave pot fi efectele unei epidemii, transformate în pandemie, la care se adaugă inconştienţa din societate, care produce efecte uneori ireparabile.

"Dacă vrem să avem persoane sănătoase, trebuie să le creăm o prevenţie, acces la vaccinuri. (...) Cred astăzi se stabileşte o legătură mult mai puternică între pacienţi şi personalul medical, având în vedere că suntem cu toţii supuşi aceluiaşi risc şi cred că vom avea cu toţii de învăţat în viitor", a spus Gănescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
UN NU HOTARAT VACCINARII OBLIGATORII! MUIE CU CACAT! ESTE NECONSTITUTIONALA OBLIGATIVITATEA VACCINARII! MOARTE CLASEI POLITICE DUPA 89 INCOACE!
4
0
Vaccinarea este un test de inteligenta. Cei care cred in panica creeata de media, sunt marii pierzatori
2
2
Iote ca s-a ajuns si aici. Buna ocazie pentru cei provaccinare. Acu de frica o sa fie cozi la vaccin ba chiar nici gratis nu vor mai fi. Buna afacere cu vaccinuri.
6
0
Oamenii se imunizeaza singuri intrand in contact cu virusii natural. Prin vaccin se introduc in organism virusi in mod artificial. Organismele slabite sufera daune cand intra in contact cu virusii natural si artificial. Cine isi asuma raspunderea vaccinarii si imbolnavirii organismelor slabite?
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369