REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Oficialii Portului Constanţa, contrazişi de constructor: sensul giratoriu cu probleme de la Lazu va fi refăcut

Oficialii Portului Constanţa, contrazişi de constructor: sensul giratoriu cu probleme de la Lazu va fi refăcut

Replica API 31 martie 2014 | 00:00 877

În atenţia premierului: podul care face legătura cu Portul Constanţa este prost gândit, prost construit

În atenţia premierului: podul care face legătura cu Portul Constanţa este prost gândit, prost construit

Sensul giratoriu de la Lazu, care face legătura între autostradă şi Portul Constanţa, va fi refăcut, după ce constructorul Apolodor a ajuns şi el la concluzia că lucrarea a fost greşit proiectată. Astfel, după ce "Replica" arăta, săptămâna trecută, că respectivul sens reprezintă o anomalie inginerească, de pe care au căzut în ultimele luni nu mai puţin de şase TIR-uri, constructorul a şi luat legătura cu proprietarii terenurilor aferente, cărora le-a transmis că intenţionează să refacă lucrarea, pentru a remedia erorile de proiectare. Asta în condiţiile în care oficialii Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) SA Constanţa ne-au spus că nici nu se pune problema reconstrucţiei sensului giratoriu, pentru că proiectul e perfect, iar de vină sunt exclusiv şoferii.

Dincolo de configuraţia ciudată a lucrării şi îndemânarea conducătorilor auto, este însă de neînţeles faptul că terenurile oamenilor încep fix din balustradele drumului, neexistând un minim de perimetru de siguranţă. Practic, nu a fost luată în calcul necesitatea unor drumuri accesorii de acces, de mentenanţă, pe care să se intervină pentru remedierea oricăror probleme, nu mai spunem de eventualitatea unor lucrări suplimentare pentru refacerea sau lărgirea sensului, avariat acum de avalanşa TIR-urilor care se prăbuşesc de pe el. În oricare dintre aceste situaţii, accesul spre construcţie se face exclusiv pe proprietatea oamenilor, pentru că terenurile expropriate pentru realizarea sensului au fost prea mici. Una peste alta, nici nu putem vorbi de o suprafaţă foarte mare, care să fi necesitat cine ştie ce eforturi financiare, în condiţiile în care s-au plătit oricum milioane de euro pentru pârloage mai mult sau mai puţin importante în această zonă. Pe de altă parte, am aflat un amănunt extrem de interesant legat de proiectul sensului giratoriu de la Lazu şi beneficiarul acestuia, Portul Constanţa. Nu se ştie cum, dar unul dintre cei care au realizat proiectul este acum angajat al APC, trimis, culmea, să verifice dacă totul e OK cu lucrarea făptuită chiar de el. Din considerente naturale, care ţin de ezitarea omului de a-şi da singur cu tesla-n... proiect, evident că raportul către mai marii companiei portuare a fost că totul e ca la carte, nu e nimic în neregulă şi nici de modificat. Iată însă că cei de la Apolodor, care au şi construit ciudăţenia în cauză după indicaţiile proiectului, au ajuns şi ei la concluzia că lucrarea trebuie refăcută şi au trecut deja la fapte. Au contactat proprietarii de terenuri din zonă, în timp ce administraţia portuară face demersuri pe lângă Primăria Agigea, pentru a cumpăra o suprafaţă de 2 mii de metri pătraţi, necesară construcţiei. Aici însă, conform informaţiilor noastre, administraţia locală din Agigea nu doreşte să vândă terenul la preţul oferit de administraţia portuară, motivul fiind unul delicat: evaluarea efectuată conform legii indică un alt preţ, mult mai mare decât cel oferit de APC. Vom reveni.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218