REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Oficialitatile s-au ratacit prin cimitir, cautand Monumentul Eroilor

Oficialitatile s-au ratacit prin cimitir, cautand Monumentul Eroilor

Replica API 2 decembrie 2010 | 00:00 162

De Ziua Romaniei,

De Ziua Romaniei,

Ceremonialuri militare şi religioase în tot judeţul, de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. O zi friguroasă, dar care, în anumite locuri ale judeţului s-a "încălzit" cu vin fiert, oferit de autorităţile locale. De Ziua României nu au lipsit nici sărmăluţe, servite la Constanţa de preşedintele Partidului Socialist, sau fasolea cu ciolan - la Năvodari, acolo unde primarul Nicolae Matei a organizat şi o tombolă, marele premiu fiind un curcan de 25 de kilograme. De 1 Decembrie au lipsit însă alocuţiunile pompoase în municipiu, probabil pentru că politicienii nu mai aveau nimic de spus în aceste momente de criză sau poate că solemnitatea momentului i-a împiedicat.

Câţiva constănţeni "înarmaţi" cu umbrele au asistat, de 1 Decembrie, la ceremonialul militar şi religios prilejuit de sărbătorirea celor 92 de ani de la Marea Unire. Existenţa în Cimitirul Central a două monumente dedicate eroilor (Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial şi Monumentul Eroilor căzuţi în cel de al doilea război) a strârnit confuzii, drept pentru care mai multe persoane s-au rătăcit printre morminte. Printre cei care nu au găsit "din prima" monumentul la care se desfăşura ceremonialul s-au numărat şi comisarul şef Dumitru Catană, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, dar şi Eugen Bola, inspectorul şef de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Seminarist aproape în lacrimi!

De asemenea, un tânăr seminarist care urma să cânte în corul preoţior era cât pe ce să izbucnească în lacrimi de disperare că nu-şi găsea colegii. Până la urmă, toată lumea a găsit Monumentul... "potrivit", iar ceremoniile au putut continua în linişte. Printre personalităţile care au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, din Cimitirul Central din municipiul Constanţa, s-au numărat prefectulul judeţului Claudiu-Iorga Palaz, viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, secretarul general al Consiliului Judetean Constanţa, Mariana Belu, colonelul Traian Oprea, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea", colonelul Marian Ureche, şeful Inspectoratului Judeţen de Jandarmi, colonelul Mircea Seceleanu, adjunct al comandantului Grupării de Jandarmi Mobile "Tomis", reprezentanţi ai forţelor terestre şi navale. De asemenea, printre cei care au venit să aducă un omagiu eroilor căzuţi în primul război mondial s-au numărat preşedintele organizaţiei municipale PDL Constanţa, Florian Constantin, deputatul PDL, Constantin Chirilă, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eugen Bola. Slujba de pomenire a eroilor căzuţi a fost oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

Moldovan şi Iorguş s-au ignorat reciproc de 1 Decembrie

Dacă la Constanţa lucrurile au decurs destul de rapid, poate chiar anost şi fără... vin fiert, că, până la urmă, dragostea de România nu se măsoară în de-ale gruii, la Mangalia solemnitatea momentului a făcut ca duşmani mai noi sau mai vechi... să se ignore. Astfel, primarul Mangaliei a depus o coroană de flori, dar la eveniment s-a aflat şi deputatul PDL Zanfir Iorguş. La fel, şi proaspătul exclus din PDL, consilierul Dan Moldovan. Chiar dacă Dan Moldovan l-a "porcăit" cu o zi înainte pe Zanfir Iorguş, dată fiind ziua în care s-au intersectat, adică ieri, de 1 Decembrie, nici unul nu a comentat nimic. Au trecut unul pe lângă altul, ignorându-se reciproc, doar, deh, de Ziua României nu se cade să faci circ. Tot în judeţul Constanţa, de data aceasta la Adamclisi, la monument, Ziua României a fost sărbătorită cu ansambluri folclorice. Organizatorul evenimentului: Consiliul Judeţean Constanţa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102