REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Oftând după turiștii ruși, bulgarii vor să-și reînvie afacerile și îi evacuează pe refugiații ucraineni din hoteluri. Video

Oftând după turiștii ruși, bulgarii vor să-și reînvie afacerile și îi evacuează pe refugiații ucraineni din hoteluri. Video

Replica API 27 iunie 2022 | 00:00 2194

Zeci de mii de ucraineni disperați au ajuns în Bulgaria, care i-a ajutat din plin. Mulți au fost găzduiți în zona de coastă a Mării Negre, în locuri precum Burgas. Dar odată cu începerea sezonului turistic, nimic nu mai e sigur pentru ei. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta la ora 19:30.

De la începutul războiului, la 24 februarie, milioane de ucraineni au fost dezrădăcinați. Zeci de mii și-au găsit refugiu în Bulgaria, mulți pe „coasta de aur” – regiunea de vacanță de la Marea Neagră. Însă, odată deschis sezonul turistic, trebuie să-și caute altă cazare. Până acum guvernul a asigurat aproximativ 20 de euro de persoană, dar deja suma s-a redus la 8 euro – insuficient pentru ca proprietarii de hotel să acopere costurile în plin sezon. După pierderile provocate de pandemie, Bulgaria are nevoie urgent de veniturile furnizate de vacanță. Iar mulți turiști ruși nu pot veni din cauza sancțiunilor de război.

În așteptarea turiștilor generoși, hotelierii îi dau afară pe refugiații ucraineni

Un soldat care stă lângă un autobuz îi strigă pe nume pe refugiații ucraineni pe care îi are pe o listă. Va fi o călătorie cu autobuzul în necunoscut. Timp de câteva luni, acești refugiați ucraineni și-au găsit adăpost în Burgas, Bulgaria. Acum statul îi mută în alte locuri. Pentru cât timp - nimeni de aici nu știe.

„Totul este foarte greu cu doi copii. Nu-i pot lăsa nicăieri, călătoresc cu mine”, spune o tânără din Ucraina.

Până în luna aceasta, aproape 60.000 de refugiați erau găzduiți în hoteluri de-a lungul coastei. Dar chiar înainte de începerea sezonului estival, Bulgaria a redus compensațiile pentru operatorii hotelieri de la 20 la 8 euro pe zi pentru fiecare refugiat, nici pe departe suficient pentru a acoperi costurile, spune un manager de hotel.

„Este foarte clar care este afacerea noastră, turismul, așa că nu aveau cum să rămână și în sezonul estival”, spune Hristo Karailiev, director de hotel în Burgas.

Însă în același timp există o lipsă de lucrători sezonieri în afacerile din turism. E motivul pentru care Karina și Marina Potapenko sunt printre puținele cărora li se permite să rămână. Ambele vin din Harkov, unde aveau o florărie. Acum învață să pună masa de prânz la hotel.

„Este greu de făcut planuri. Nu știm ce se va întâmpla mâine, dar vrem să stăm și să muncim aici vara”, spune Karina Potapenko.

„Cred că i-am ajutat suficient”

Dar câți turiști vor umple camerele lăsate libere de refugiați nu știu nici operatorii înșiși. Turiştii ruşi, care formau până acum un grup important de vizitatori, nu mai vin din cauza sancţiunilor.

Însă unii oameni de aici sunt fericiți că refugiații sunt acum cazați în altă parte. „Cred că am ajutat suficient, ​​nu mai e nevoie să-i ajutăm”, spune o localnică.

Iar pentru cei care trăiesc din turism, găzduirea refugiaților ucraineni nu au fost o afacere bună. „Nu au bani, nu cumpără nimic”, spune o femeie din Burgas.

Problema refugiaților e una importantă în Bulgaria. Există încă multă solidaritate. În capitala Sofia, monumentele sovietice au fost pictate în culorile drapelului ucrainean. Activiștii organizează acțiuni prin care solicită ajutor.

„Nu cred că Europa este un spațiu sigur pentru nimeni. Să arătăm refugiaților tot ce este mai bun din noi este o modalitate bună de a lucra pentru a ne asigura că există un spațiu sigur pentru ei și pentru noi”, spune un activist pro-ucrainean.

În același timp, potrivit sondajelor, o treime dintre bulgari au încă o imagine pozitivă despre președintele rus Putin. La tarabele cu suveniruri sunt de vânzare tricouri pe care scrie „URSS” sau „Comunism” și au pictate pe ele secera și ciocanul.

Potrivit sociologului Dimităr Ganev, cu cât durează mai mult războiul Rusiei împotriva Ucraine, cu atât solidaritatea cu Ucraina se va diminua.

„Sprijinul pentru refugiați va continua să scadă pe măsură ce cresc tensiunile cu privire la modul în care statul îi finanțează și acuzațiile că aceștia nu se integrează suficient de repede pe piața muncii”, explică Dimităr Ganev, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
bulgarii sint controlati de spioni kgbisti.ca si noi!
0
0
Sa ii trimitem dracului si noi de aici.
0
0
pe cand CAHUL pamant romanesc ?
0
0
Si la ei, ca la romani. Unii sant cu ucrainenii, altii cu rusii.
0
0
F corect au procedat bulgarii! Oricum avem parazitii nostri. D c sa platim si pt altii?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920