REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Oil Terminal a câştigat procesul cu acţionarul de 95 de ani. Câte tranzacţii a făcut şi ce urmăreşte misteriosul investitor

Oil Terminal a câştigat procesul cu acţionarul de 95 de ani. Câte tranzacţii a făcut şi ce urmăreşte misteriosul investitor

Replica API 1 ianuarie 2018 | 14:38 474

Jocul pe bursă, distracţie garantată

Jocul pe bursă, distracţie garantată

Oil Terminal SA a câştigat, într-o primă instanţă, procesul intentat de Sebastian Valentin Dumitrescu, acţionarul său care va împlini pe 20 ianuarie venerabila vârstă de 95 de ani. Nonagenarul a cerut anularea hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din 2016 privind majorarea capitalului social. Misteriosul bărbat de aproape 100 de ani derulează tranzacţii furibunde pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde cumpără şi vinde acţiuni Oil Terminal aproape în fiecare zi, de la începutul anului. Specula cu acţiunile companiei de stat i-au adus până acum câteva milioane de lei.

„Societatea OIL TERMINAL SA informează acţionarii că prin sentinţa civilă nr. 2151/28.12.2017, Tribunalul Constanţa a pronunţat următoarea soluţie în dosar nr. 4811/118/2017*: -"Respinge acţiunea formulată de reclamantul Dumitrescu Sebastian Valentin în contradictoriu cu pârâta OIL TERMINAL SA, ca nefondată. - Respinge excepţia inadmisibilităţii capătului de cerere având ca obiect constatarea nulităţii absolute integrale a Hotărârii AGEA Oil Terminal SA din data de 10.10.2016, ca nefondată. Califică ca fiind apărare de fond excepţia puterii de lucru judecat invocată de pârâta OIL TERMINAL SA prin întâmpinare". Reamintim că în data de 20.10.2017, acţionarul minoritar Dumitrescu Sebastian Valentin a depus la Tribunalul Constanţa o acţiune în constararea nulităţii Hotărârii AGEA de majorare capital al Oil Terminal S.A. Nr. 6/10.10.2016”, se arată într-un raport al Oil Terminal.

Avea peste 13%. Statul controlează Oil Terminal cu aproape 60%

Reamintim că Sebastian Valentin Dumitrescu a dat în judecată Oil Terminal la începutul lunii decembrie, cerând anularea deciziei de majorare a capitalului social de la 58 la 319 milioane lei. Ocupat fiind cu jocul pe bursă, nici nu a sesizat că a întocmit acţiunea pe numele fiului său, Andrei, cel care îl reprezintă în toate tranzacţiile sale, chiar dacă acţiunile propriu zise sunt pe numele nonagenarului. La un moment dat, bărbatul care va împlini peste câteva zile 95 de ani deţinea peste 13% din Oil Terminal SA, una din companiile strategice ale României. La ora aceasta, este practic imposibil să mai spui câte acţiuni deţine, întrucât le tranzacţionează încontinuu.

Circa 120 de tranzacţii cu acţiuni Oil Terminal. Cumpără una, vinde câteva sute de mii...

Desantul misteriosului bărbat a început în februarie, când a cumpărat 12 milioane de acţiuni la Oil Terminal şi a depăşit pragul de 5%. În aceeaşi perioadă dispăreau din scenă acţionarii minoritari Broadhurst Investments Limited şi Fondul Proprietatea, cei care s-ai războit ani de zile cu statul român pe marginea societăţii din Constanţa. În doar câteva luni, nonagenarul a efectuat circa 120 de tranzacţii cu acţiuni Oil Terminal la BVB, cumpărând şi vânzând aproape zilnic acţiuni. Unele par de-a dreptul amuzante, din moment într-o zi Dumitrescu a decis să cumpere o (una) acţiune la Oil Terminal. Pentru ca apoi să vândă câteva sute de mii. Şi tot aşa, într-un joc prin intermediul căruia a rulat zeci de milioane de lei pe bursă, din care câteva în mod sigur iau rămas ca profit net, personal.

Dumitrescu, bursa şi americanii

Potrivit unor surse din piaţă, misteriosul Dumitrescu este un „greu” al bursei, la care joacă de peste 20 de ani. Bărbatul este acţionar la SIF-uri, Nuclearelectrica, Romgaz, Transelectrica, este o vedetă printre brokeri, însă nici unul nu l-a văzut vreodată. Numele său apare pe lista despăgubiţilor Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), iar aceleaşi surse susţin că nonagenarul deţine mai multe spaţii în centrul Bucureştiului pe care le închiriază pe bani grei. Marele semn de întrebare rămâne dacă, la aproape 95 de ani, Sebastian Valentin Dumitrescu joacă pe cont propriu sau este doar paravanul unui „rechin” care vrea să rămână în umbră. Alte surse avizate susţin că nonagenarul va juca până când gigantul American ADM va finaliza terminalul petrolier din Portul Constanţa, pentru care aşteaptă acum tocmai avizul Oil Terminal. Până atunci, compania de stat este atractivă pe bursă, iar specula cu acţiunile sale poate aduce un profit frumos chiar şi investitorilor aproape la fel de bătrâni ca Oil Terminal.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218