rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Compania a depus o garanţie de 5 milioane de euro

Oil Terminal a fost reautorizat ca antrepozit fiscal pentru benzină, după mai bine de 5 ani

Oil Terminal a primit autorizaţia de antrepozit fiscal, după mai bine de 5 ani de când a pierdut această calitate, măsură care i-a afectat serios performanţele economice. Societatea constănţeană a depus în acest sens o garanţie de 5 milioane de euro. Oil Terminal a făcut mai multe solicitări în acest sens, reautorizarea ca antrepozit fiscal fiind una din principalele obiective ale administratorilor şi directorilor din ultimii ani, fapt subliniat şi în demersurile actualului director general al companiei, Sorin Ciutureanu.

„Oil Terminal SA aduce la cunoştinţa acţionarilor faptul că în data de 05.11.2015 Miisterul Finanţelor Publice a transmis societăţii autorizaţia de antrepozit fiscal nr. RO0070413DD02/22.10.2015. Prin decizia nr. 107 din 22.10.2015, Comisia pentru Autorizarea Operatorilor de Produse Supuse Accizelor Armonizate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice a dispus autorizarea locului situat în Constanţa, Platforma Sud, Movila Sara, judeţul Constanţa- rezervoarele 18S şi 38S ca antrepozit fiscal de depozitare produse energetice- benzină fără plumb- E420 şi stabileşte în sarcina societăţii o garanţie în cuantum de 22.997.493 lei.

Rezervoarele la care face referire autorizaţia vor asigura o parte din fluxul de benzină dinspre rafinăriile României spre navele maritime în vederea exportului sau a operaţiunilor intracomunitare. Autorizaţia este valabilă începând cu data de 01.11.2015, până la data de 01.11.2018”, se arată într-un raport al companiei de stat constănţene. Potrivit Codului Fiscal, pentru autorizarea unui antrepozit fiscal, ANAF cere constituirea unei garanţii care să asigure plata accizelor care pot deveni exigibile, se arăta într-un articol publicat în septembrie de energyreport.ro.

Garanţia poate fi depusă inclusiv prin prezentarea unei scrisori de garanţie bancară. În depozitele de carburanţi sau alte produse petroliere care au statutul de antrepozite fiscale, produsele respective pot fi depozitate şi, totodată, transportate de la un antrepozit la altul în interiorul UE fără plata accizelor. Oil Terminal a mai avut statutul de antrepozit fiscal până în 2010, când Guvernul a modificat legislaţia în materie, în sensul că doar rafinăriile mai puteau obţine autorizaţii de exploatare de antrepozite fiscale de depozitare a produselor energetice.

Modificarea a fost anulată începând cu 1 ianuarie 2013, după ce Comisia Europeană a somat România în acest sens, ameninţând cu declanşarea procedurii de infringement, în urma unei plângeri formulate de Deloitte în noiembrie 2010, potrivit căreia eliminarea antrepozitelor fiscale de depozitare a reprezentat o încălcare a legislaţiei europene în domeniul accizelor, mai spune sursa citată.

Retragerea autorizaţiei de antrepozit a produs pierderi masive pentru Oil Terminal

„Pierderea autorizaţiei de antrepozit fiscal a pus societatea Oil Terminal într-o poziţie destul de dificilă faţă de client. În aceşti doi ani, am pierdut volume, clienţi importanţi în comercializarea carburanţilor şi, nu în ultimul rând, am avut întârzieri masive la exporturile pe cale maritimă”, declara, în 2012, directorul comercial al Oil Terminal, Gabriel Daraban. Într-un plan de administrare al Oil Terminal din noiembrie 2014, care însă a fost respins de acţionarii companiei, se menţiona ca obiectiv reautorizarea ca antrepozit fiscal pentru benzină.

„În prezent, neavând antrepozit fiscal, dacă clientul doreşte să aducă marfa în Oil Terminal, trebuie să efectueze importul în vama unde e arondat, să plătească accize şi TVA, iar apoi să trimită marfa în Oil Terminal spre depozitare. După ce face încărcarea în navă, cu declaraţia de export, solicită autorităților fiscale românești sau din ţara de origine comunitară recuperarea accizelor şi TVA. Nu este o modalitate de lucru agreată de partenerii de afaceri, din cauza blocării unor sume importante de bani.

În consecință, rafinăriile trimit marfa cu destinaţie nava care va încărca marfa şi Oil Terminal face numai transbord direct în nava respectivă. Această soluție creează dificultăți logistice foarte mari pentru proprietarul mărfii (atunci când e vorba de sincronizarea câtorva zeci de trenuri-cisternă cu un vas maritim) sau de-a dreptul insurmontabile (când este vorba de sincronizarea unor barje cu un vas maritim), ceea ce împiedică Oil Terminal să realizeze venituri suplimentare semnificative din prestații și depozitare.

În condiţiile în care Oil Terminal va deveni antrepozit fiscal de depozitare pentru benzină, va putea să atragă volume suplimentare de produse petroliere destinate exportului, veniturile estimate din această activitate fiind de circa 1.000.000 lei/an”, se arăta în planul de administrare.

În document se mai menționa că invalidarea autorizaţiei de antrepozit fiscal în anul 2010 a afectat şi activitatea de import motorină a Oil Terminal. „Achiziţiile intracomunitare de motorină au fost sistate deoarece nu se mai puteau primi în regim suspensiv de accize. Importatorii de motorină în România au apelat la surse de aprovizionare cu motorină non euro, doar în acest mod putând folosi infrastructura Oil Terminal.

Volumele de motorină non-euro puteau fi aprovizionate în regim de antrepozit vamal, pentru care Oil Terminal a continuat să aibă autorizare. După descărcarea din nave, marfa trebuia plasată în regim de antrepozit vamal, drepturile de import şi fiscale fiind garantate cu scrisoare de garanţie bancară emisă de fiecare client pentru marfa sa. Nivelul de garantare cerut de autoritățile vamale din România este de 100% pentru marfa depozitată la Oil Terminal în antrepozit vamal, spre deosebire de un nivel de garantare de 10-15% în alte țări care dețin asemenea terminale petroliere.

În acest fel, importurile de motorină non-euro (principalul vector de creștere pentru volumele Oil Terminal în ultimii ani) sunt puternic frânate”, se menționa în planul de administrare, în care se fixa și obiectivul obținerii unui „nivel rezonabil de garantare pentru marfa aflată în antrepozit vamal”. Oil Terminal a terminat primul semestru din 2015 cu un profit net de 10,291 milioane lei, comparativ cu pierderea de 1,462 milioane lei din primele 6 luni din 2014. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 26% în ianuarie-iunie 2015, față de intervalul similar din anul trecut, la 65,18 milioane lei. Compania este controlată de statul român, prin Ministerul Economiei, cu aproape 60% din acțiuni.

Cristian ANTON

vineri, 6 noiembrie 20152278
Comentarii

024teh(7 noi 09:23)
bun.. poate fiind bani se va renunta la curbele sacrificiu. fac referire prima vacanta intreaga.nu jumatate plus spor vechime angajat renuntat la spor tura revenit normal.zile sarbatori platite dublu..ies 48 ore lunar plus la 3 luni o compensatie la 168 ore lucrate luna prin spor tura se pierd 15 ore duble.poate se renunta la idiotia cu deconturile statiune..sunt programe nationale tip hai la bai..saptamana refacere decada balneara.gandite de sindicate..poate omul nu vrea C.B fiind C.O se trateaza. poate la anul va fi vox populi.. adica suma fixa..
mai mult...Replica
24 sep 12:45ReplicaIncendiu VIOLENT la o garsonieră din Năvodari!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 24 septembrie, pe strada Cabanei din...142

24 sep 12:04ReplicaLocuință 'VIZITATĂ' de hoți, în Costinești: au furat 135.000 lei430
24 sep 12:02ReplicaCutremur PUTERNIC în Turcia! Elevii, evacuați din școli410
24 sep 11:52ReplicaAccident rutier MORTAL în Constanța: o mașină a intrat în copac!

Un accident rutier a avut loc, marți, 24 septembrie, pe DN 3, între Murfatlar și Ciocârlia. Din primele date, un...1870

24 sep 00:00ReplicaÎnchiderea bulevardului Tomis, un TEST înainte de reconfigurarea totală a zonei: SENS UNIC între bd. Mamaia şi str. Ion Raţiu4496
24 sep 01:55ReplicaDe ce se produc accidente feroviare în zona I.C. Brătianu: Grup Feroviar Român NU ARE personal calificat pentru asigurarea mentenanței!698
24 sep 00:00ReplicaSpaţiu verde din staţiunea Mamaia, scos la vânzare! Primăria plănuieşte să organizeze o licitaţie publică

O suprafaţă consistentă de spaţiu verde din staţiunea Mamaia va fi scos la licitaţie publică, la baza proiectului...1265

24 sep 00:00ReplicaProiect în Parcul Tăbăcărie: sistem de irigaţie cu apă din lac, pentru Ţara Piticilor412
24 sep 00:00ReplicaȘase blocuri de nouă etaje, la ieșire din Constanța, spre Ovidiu. Cine este investitorul!2510
24 sep 00:00ReplicaProprietarul Dorally Mall tună şi fulgeră la adresa consilierilor municipali: i-au mărit redevenţa pentru teren!

Daniel Pandele, proprietarul Dorally Mall, este revoltat, motivul fiind acela că aleșii locali municipali au adoptat,...2889

24 sep 00:00ReplicaOspătarul unui club din București, condamnat la Constanța pentru trafic de droguri de mare risc773
24 sep 00:00ReplicaDin boacănele fostei administraţii locale: bucată de stradă, trecută în proprietatea unei societăţi comerciale!1166
Vremea
19.4°18.8° - 19.4° marţi, 24 septembrie 2019
ConstantaUmiditate: 68%
Vânt: 4.06 m/s
Presiune: 1014.78 milibari

Loto
6/49172024252729
5/40192530354012
joker101723262914
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 sep 00:00SportGică Hagi a ieșit la atac! ”A început războiul. Nu avem voie să respirăm că luăm galbene. Fiți imparțiali!”

Gică Hagi a pus tunurile pe arbitrajul lui Adrian Comănescu, la finalul meciului dintre Viitorul și Poli Iași (2-1)....394

24 sep 08:10SportReacția lui Lionel Messi după ce i-a învins pe Cristiano Ronaldo și Van Dijk și a câștigat premiul FIFA The Best

Leo Messi a câştigat în premieră The Best FIFA men’s player după ce i-a depăşit pe Virgil van Dijk şi...276

24 sep 00:00SportIon Țiriac, despre revenirea lui Darren Cahill lângă Simona Halep: ”Are mai multă voință decât îi permite fizicul”

Revenirea lui Darren Cahill (53 de ani) lângă Simona Halep (6, WTA, 27 de ani) e aplaudată de Ion Țiriac (80 de...324

24 sep 00:00SportLiga II: Farul - Ripensia 1-0, în ultimul meci al etapei

Rapid a câștigat duminică meciul cu Gloria Buzău, 3-2, și se apropie de locurile care duc în Liga 1. Lider este...311

Local
24 sep 00:00LocalAnsambluri rezidențiale cu 11 etaje, în apropiere de CERONAV! Proiectul, în atenția Comisiei de urbanism din cadrul Primăriei

Încă un pas spre construirea complexului rezidențial cu 11 etaje, cu spații comerciale la parter și locuri de...455

24 sep 03:36LocalProgramul ‘Laptele și Cornul’ bate pasul pe loc în județul Constanța. Licitația, ANULATĂ!

De mai bine de un an de zile, programul ”Laptele și cornul” bate pasul pe loc la Constanța. Preşcolarii şi...405

24 sep 03:39LocalACCIDENT rutier în Constanţa. Un pieton a fost rănit!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi, luni, 23 septembrie 2019, să intervină în oraşul Constanţa,...375

24 sep 03:40Local'Festivalul Gastronomiei și Vinului Românesc', vinuri alese şi preparate tradiţionale delicioase în CONSTANŢA!

Vinuri alese și preparate tradiționale delicioase îi așteaptă pe constănţeni în perioada 4 – 6 octombrie 2019,...768

24 sep 03:43LocalTineri absolvenţi la Jandarmeria Constanţa

26 de subofiţeri absolvenţi ai Şcolilor Militare de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi „Grigore...457

24 sep 03:44LocalANPC face angajări: concurs pentru postul de comisar!

ANPC angajează comisari! Conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului anunță schimbare în...761

24 sep 03:35LocalBărbat DEPISTAT în trafic la Ovidiu fără PERMIS și DROGAT

La data de 23 septembrie a.c., în jurul orei 07.45, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Constanța au identificat...2182

24 sep 03:42LocalȘoferi depistați băuți la volan, în urma unei razii a polițiștilor rutier

Inconștienți! Mai mulți șoferi s-au urcat beți la volan! S-au ales cu dosare penale. La data de 22 septembrie a.c.,...367

24 sep 03:43LocalACCIDENT RUTIER în PALAZU MARE!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină, luni, 23 septembrie 2019, în localitatea Palazu...402

24 sep 03:52LocalNoi date despre accidentul mortal de la Valea Dacilor

Un accident rutier grav a avut loc, duminică seara, 22 septembrie, la ieşire din Medgidia spre Valea Dacilor, un...2097

Politică
24 sep 03:53PoliticăSenatul a respins cererea DNA: ex-ministrul PSD, Florian Bodog, scapă de urmărirea penală

Plenul Senatului a decis, luni, să nu ceară urmărirea penală a fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog,...276

24 sep 03:54PoliticăLegea Turismului, proiect iniţiat de Guvern, a trecut tacit de Senat

...349

24 sep 03:37PoliticăTăriceanu: ALDE va vota moţiunea de cenzură

Parlamentarii ALDE vor vota, la vedere, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, a anunţat, luni, preşedintele...306

24 sep 03:50PoliticăZece deputați ALDE se afiliază Pro România

Un număr de 10 deputați care au făcut parte din grupul desfiintat ALDE si care momentan sunt deputati neafiliati se...396

24 sep 03:38PoliticăTrei senatori ALDE s-au afiliat la PSD, printre care Teodor Meleșcanu

Senatorii neafiliați Ionuț Sibinescu și Daniel Zamfir, dar și Teodor Meleșcanu, președintele Senatului, toți trei...344

24 sep 03:52PoliticăJudecătorii îşi cer dreptul de a se pensiona anticipat!

Judecătorii denunţă o tentativă de şantaj din partea prin declaraţiile unor politicieni legate de diminuarea...373

24 sep 03:50PoliticăOrban: Săptămâna aceasta finalizăm discuţiile cu privire la moţiunea de cenzură şi stabilim data la care o vom depune

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat luni că săptămâna aceasta vor fi finalizate discuţiile cu privire la...244

24 sep 03:51PoliticăTomac: Parlamentarii PMP au semnat moţiunea de cenzură; un minister pentru Relaţia cu Republica Moldova - condiţie de a susţine noul Guvern

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat luni că toţi senatorii şi deputaţii PMP au...323

24 sep 00:51PoliticăProiectul de hotărâre privind aprobarea planului de restructurare a obligațiilor fiscale al SC Confort Urban SRL a fost votat în unanimitate. VIDEO

Consiliul local municipal s-a întrunit luni, 23 septembrie a.c., începând cu ora 12:00 în sala "Remus Opreanu" din...848

24 sep 03:41PoliticăConsilierii județeni, convocați în ședință. Vezi ordinea de zi!

Horia Ţuțuianu, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a convocat Consiliul Județean...660

Monden
24 sep 19:22MondenAdriana Irimescu a întinerit de când s-a cuplat cu Alexandru Papadopol

Formează un cuplu nu doar în viaţa reală, ci şi pe platourile de filmare. Alexandru Papadopol şi Adriana Irimescu,...391

24 sep 00:00MondenHoria Brenciu dă sfaturi în bucătărie şi îl ţine în spate pe Tudor Chirilă

Îndrăgitul jurat de la emisiunea „Vocea României” (PRO TV) este recunoscut pentru show-urile pe care le face de...200

24 sep 00:00MondenUnul dintre acuzatorii lui Kevin Spacey, mort în condiţii necunoscute. Actorul, la un pas să scape basma curată

Kevin Spacey, în vârstă de 60 de ani, era unul dintre cei mai apreciaţi de la Hollywood până nu de mult. Întreaga...207

24 sep 00:00MondenDupă succesul răsunător, creatorul serialului 'Cernobîl' a confirmat: Nu va realiza un al doilea sezon

Craig Mazin, creatorul serialului „Cernobîl” a confirmat că nu va realiza un al doilea sezon al producţiei, în...200

24 sep 00:00MondenDe ce Antonio Banderas o iubeşte atât de mult pe Nicole Kimpel. O compară cu fosta soție

Actorul Antonio Banderas a dezvăluit de ce o iubeşte pe partenera sa, Nicole Kimpel. Nu s-ar despărţi de ea pentru...280

24 sep 00:00MondenPrinţul Harry, Meghan şi Archie au plecat spre Africa, în primul lor turneu oficial în familie

Prinţul Harry al Marii Britanii, soţia sa - Meghan - şi fiul lor în vârstă de patru luni, Archie, vor începe luni...184

24 sep 00:00MondenPrimetime Emmy 2019 - Lista principalelor trofee atribuite la cea de-a 71-a ediţie

Cea de-a 71-a ediţie a galei de decernare a premiilor Primetime Emmy, supranumite "Oscarurile televiziunii americane",...152

24 sep 00:00MondenKim Kardashian, Emilia Clarke şi Mandy Moore, cele mai elegante vedete de la gala Primetime Emmy

Starleta de reality-show Kim Kardashian, actriţele Emilia Clarke şi Mandy Moore şi cântăreaţa Zendaya s-au...217

24 sep 00:00MondenPrimetime Emmy 2019 - HBO a câştigat 34 de premii şi s-a impus în faţa platformelor de streaming

Postul HBO, considerat de mulţi ani marele favorit la Primetime Emmy Awards, a obţinut mai multe premii decât oricare...160

24 sep 00:00Monden''Downton Abbey'' a debutat pe primul loc în box-office-ul nord-american

Aristocraţii britanici din "Downton Abbey", îndrăgiţi de iubitorii de seriale din lumea întreagă, şi-au făcut...183

Mapamond
24 sep 00:00MapamondGeneral american: Rusia încearcă să creeze o nouă 'cortină de fier' care trece prin Marea Neagră

Rusia încearcă să ridice o nouă 'cortină de fier', care trece prin Marea Neagră, cu România, Turcia, Bulgaria, pe...207

24 sep 18:29MapamondLaburiştii britanici promit săptămâna de lucru de patru zile şi numeroase măsuri sociale

Partidul Laburist britanic a promis luni că, dacă ajunge la putere, va adopta o serie de măsuri sociale, printre care...163

24 sep 00:00MapamondIgor Dodon îl aşteaptă pe Vladimir Putin la Chişinău în 2020, 'anul Rusiei în Republica Moldova'

Preşedintele moldovean Igor Dodon îl aşteaptă pe Vladimir Putin la Chişinău în 2020, an ce va fi declarat 'anul...191

24 sep 00:00MapamondSUA: Rudy Giuliani recunoaşte că a vizitat Ucraina pentru a obţine materiale compromiţătoare despre Joe Biden

Rudy Giuliani, avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, a recunoscut că a efectuat o vizită în Ucraina...166

24 sep 00:00MapamondEuropa trebuie să fie ''în prima linie'' în criza migraţiei, susţine Dimitris Avramopoulos

Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a declarat luni, în Malta, că Europa ar trebui să fie...161

24 sep 00:00MapamondRusia adoptă Acordul de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice

Premierul Dmitri Medvedev a semnat luni un decret privind adoptarea de către Rusia a Acordului de la Paris, din 2015,...150

24 sep 00:00MapamondMarea Britanie: Curtea Supremă anunţă marţi decizia privind suspendarea parlamentului de premierul Johnson

Curtea Supremă a Regatului Unit va decide, marţi dimineaţă, dacă măsura premierului Boris Johnson de a suspenda...154

24 sep 00:00MapamondIndonezia: Prăbuşirea avionului Lion Air provocată de erori ale piloţilor şi greşeli în mentenanţă

Anchetatorii indonezieni au descoperit că greşeli în mentenanţă şi erori ale piloţilor au jucat un rol central...168

24 sep 00:00MapamondKenya: Şapte elevi ucişi şi 57 răniţi după prăbuşirea unei săli de clasă

Şapte elevi au fost ucişi şi 57 răniţi după ce o sală de clasă a unei şcoli primare din capitala Kenyei,...191

24 sep 00:00MapamondManifestaţie pentru interzicerea avortului în Slovacia

Zeci de mii de persoane au participat duminică la un marş în capitala Slovaciei, Bratislava, cerând o interzicere...154

Sănătate
20 sep 15:18SănătateSalam și crenvurşti de la Lidl, inclusiv Constanța, PLINI de ADITIVI ALIMENTARI!

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România),...6751

16 sep 00:59SănătateCorpul de Control al ministrului Sorina Pintea face verificări la Spitalul Județean Constanța

Corpul de Control al ministrului Sănătății se află la Spitalul Județean de Urgență Constanța. Conform surselor...2931

12 sep 01:00SănătateTulcea: Patru cazuri de West Nile, confirmate în judeţ

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a înregistrat, de la începutul sezonului cald, patru cazuri de infecţie...984

5 sep 00:43SănătatePintea: 90% dintre rapoartele realizate în urma controalelor la unităţi medicale - depuse la Parchet sau DNA

Aproape toate rapoartele realizate în urma controalelor efectuate la unităţi medicale au fost depuse la Parchet sau...928

5 sep 00:44SănătateAutoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și-a început activitatea la Constanța. VIDEO!

Oficiul Teritorial Sud-Est al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S), cu...1233

29 aug 00:53SănătateINSP: 19 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Nouăsprezece cazuri de infecţie cu virusul West Nile s-au înregistrat în perioada 3 iunie - 28 august, potrivit unei...1003

27 aug 00:00SănătateSARCINA în perioadă NEPOTRIVITĂ: Cât de mult contează VÂRSTA la care rămâi ÎNSĂRCINATĂ?

Primul lucru la care ne gândim când vine vorba să avem un copil este perioada în care acesta va apărea. Ne gândim...1538

22 aug 00:00SănătateSorina Pintea vrea o lege care există deja: să dea posibilitatea psihiatrilor să interneze nevoluntar bolnavii periculoși

Ministrul Sănătății , Sorina Pintea, intenționează să modifice legea în domeniul psihiatriei, propunerile...1151

20 aug 01:14SănătateAroape 2000 de pacienți investigați UPU Constanța în minivacanța de Sfânta Maria

Aproape 2000 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență...1151

8 aug 02:33SănătateINSP: 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Numărul persoanelor care au fost infectate cu virusul West Nile de la începutul perioadei de raportări (3 iunie) a...1362