REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Oil Terminal are o nouă conducere. Unul dintre administratori, angajatul ruşilor care deţin terminalul GPL din Mangalia

Oil Terminal are o nouă conducere. Unul dintre administratori, angajatul ruşilor care deţin terminalul GPL din Mangalia

Replica API 21 decembrie 2013 | 00:00 1212

În CA se mai află un mason, dar şi un director de la Conpet

În CA se mai află un mason, dar şi un director de la Conpet

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de la compania de stat constănţeană Oil Terminal a desemnat vineri, 20 decembrie, conducerea corporativă a societăţii. Noua componenţă a Consiliului de Administraţie este următoarea: Dan Codescu, Viorel Adrian Coman, Cristian Florea, Gheorghe Ionescu, Sorin Sebastian Potânc, SC Staar Rating SRL şi Corin Comşulea. Cei 7 manageri privaţi vor avea un mandat de 4 ani. În aceste condiţii, şi-au încetat mandatele vechii administratori Dan Cristian Bărbulescu, Sorin Viorel Ciutureanu, Viorel Paul Costache, Dănuţ Tiberius Epure, Mădălina Hristu şi Andra Luminiţa Răduica. Trebuie remarcat faptul că toţi noii administratori ai Oil Terminal au experienţe vaste în management, compania petrolieră constănţeană fiind practic o excepţie de la regula aplicată de guvernanţi, care ne-au obişnuit să-şi numească rudele şi clienţii politici în consiliile de administraţie de pe litoral, cele mai flagrante exemple fiind alegerile bizare de la Turism. Din noua conducere a Oil Terminal fac parte câteva personaje extrem de interesante: un mason, funcţionar cu vechime în funcţii de conducere la stat, directorul unei alte mari companii petroliere de stat, dar şi reprezentantul unei firme petroliere recent intrată în România, controlată de oligarhi ruşi.

Putem spune că ruşii se poziţionează din ce în ce mai serios în Constanţa, după preluarea terminalului GPL din Mangalia, informaţie prezentată în premieră de "Replica" în luna iunie, putându-i vedea acum şi în nordul litoralului, la Oil Terminal. Coincidenţă sau nu, unul din noii administratori de la Oil Terminal reprezintă chiar compania rusească ce a devenit proprietara terminalului GPL din Mangalia. Este vorba despre Viorel Adrian Coman, de 59 de ani, director operaţiuni de la Artoil Service, reprezentanţa din România a unei companii petroliere ruseşti controlate de oligarhul Rishat Safin, membru al familiei Safin, care deţine colosul Lukoil. Printre partenerii de afaceri din România ai magnatului rus sunt Vladimir Dobrea, fondatorul Lukoil din România şi Republica Moldova, dar şi fost primar al Chişinăului, precum şi Vasile Tarlev, fost premier al Republicii Moldova. De altfel, Viorel Adrian Coman a lucrat şi el la Lukoil, între 1997 şi 2000, după care a plecat la Rompetrol, unde a stat până în 2012. Între 1991 şi 1997, noul administrator al Oil Terminal a fost expert guvernamental, la Departamentul pentru relaţia cu sindicatele şi patronatul, iar în 1990- 1991 a fost viceprimar şi primar al Sectorului 6.

Masonul de la Oil verifica înainte de 1989 calitatea echipamentelor folosite pentru construcţia Centralei Nucleare de la Cernavodă

Un alt nume interesant din managementul privat al Oil Terminal este Dan Codescu. În vârstă de 60 de ani, Codescu este mason, în loja ilfoveană Universum şi, pentru mai mulţi ani, a fost expert în cadrul AVAS- OPSPI, consilier în cadrul Ministerului Economiei, şef serviciu la Departamentul pentru Energie din cadrul Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, preşedinte al Consiliilor de Administraţie de la Avioane Craiova SA şi Complexul Energetic Craiova şi membru în CA-urile de la Mininvest Deva, Minbucovina Vatra Dornei, Regia Autonomă Tehnologii pentru Energie Nucleară, director general şi acţionar la Intec Bucureşti şi preşedinte de onoare al filialei din România al Asociaţiei pentru Ştiinţa Materialelor (ASM International) din SUA. Între 1984 şi 1992, Dan Codescu a fost inspector de specialitate la Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini, calitate în care a coordonat echipele care verificau calitatea echipamentelor furnizate pentru construcţia Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă. Deţine firma de consultanţă Ecotech Expert, prin intermediul căreia a prestat servicii pentru mai multe companii de stat, printre care şi Oil Terminal, la solicitarea AVAS. Soţia sa, Olguţa Codescu, de 61 de ani, este manager- Departamentul audit intern la banca de stat Eximbank. Cel mai tânăr nou administrator al Oil Terminal este Cristian Florea, de 41 de ani, deţine firma de consultanţă Well Done Accounting & Audit SRL şi este angajat al altei firme mari din industria de petrol-gaze, ButanGas România SA. Unul din proiectele aflate în portofoliul său de consultanţă contabilă este parcul eolian de la Siliştea, judeţul Constanţa. Soţia sa, Daniela Florea, este consilier juridic la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Mişcare surprinzătoare: director de stat la Conpet, desemnat manager privat la Oil Terminal

O prezenţă inedit în noua structură corporatistă de conducere a Oil Terminal este Gheorghe Ionescu, de 56 de ani, director din 2004 până în prezent la colosul de stat Conpet SA Ploieşti. Numele său apare în scandalul achiziţiilor de protocol de la Conpet, din 2012, premierul Victor Pnmta sesizând DNA după ce a constatat că şefii de la compania de stat ploieşteană şi-au cumpărat băuturi alcoolice de lux şi parfumuri de fiţe în valoare de 1 milion de lei. Despre Gheorghe Ionescu, un raport al Corpului de control al premierului arăta că Ionescu a beneficiat de o primă preferenţial în valoare de 86.337 lei, cea mai mică, faţă de ceilalţi directori, printre care şi Corneliu Anastase, tatăl fostei preşedinte a Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care au încasat prime de circa 140.000 lei. Tot din mediul energetic provine şi Sorin Sebastian Potânc, de 59 de ani, fost secretar de stat, în mai multe rânduri, la Ministerul Industriei şi Comerţului, între 1994 şi 2001. Noul administrator de la Oil Terminal a fost administrator al BCR între 1998 şi 2002, a lucrat la Petrom, în 2001-2002, ca director de proiecte pentru Iran şi India, iar din 2002 până în 2010 s-a aflat în structurile de conducere de la Rompetrol, inclusiv director general la rafinăria Petromia din Năvodari, fiind cunoscut drept un apropiat al PNL. Din 2010 până în iulie 2013 a fost director general în cadrul E.ON Moldova şi E.ON Servicii Tehnice. Administratorul persoană juridică Staar Rating SRL va reprezenta interesele acţionarului minoritar Broadhurst Investments Limited, prin Dan Cristian Bărbulescu, cel care a făcut parte şi din vechiul Consiliu de Administraţie. La fel şi Corin Comşulea, consultant financiar şi manager în prezent la Intuit Advisory şi la Deloitte, în trecut, de asemenea fost angajat la Aqua Grup, Panitech& Muller, Raiffeisen, ING, dar şi la ExxonMobil.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614