REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Oil Terminal şi-a reconfirmat administratorii, i-a lăsat pe sindicalişti în afara C.A. şi a trecut la muştruluirea rebelului Bărbulescu

Oil Terminal şi-a reconfirmat administratorii, i-a lăsat pe sindicalişti în afara C.A. şi a trecut la muştruluirea rebelului Bărbulescu

Replica API 5 iulie 2013 | 00:00 149

S-a respins rezilierea contractelor cu Oil Prod

S-a respins rezilierea contractelor cu Oil Prod

Adunarea Generală a Acţionarilor de la Oil Terminal SA Constanţa, întrunită ieri în şedinţă, a luat o serie de decizii importante pentru compania de stat. S-a aprobat, astfel, ipotecarea a peste 36.000 metri pătraţi de teren intravilan, a patru rezervoare, garanţia asupra încasărilor prezente şi viitoare ale societăţii, precum şi garanţia cesiunii de creanţe cu contractele derulate de Oil Terminal cu OMV, Rompetrol, Likoil, Mol şi Oscar Downstream pentru două credite bancare de 3 milioane, respectiv 11.200.000 lei, pentru finanţarea activităţii, respectiv a investiţiilor. AGA a luat act de stadiul implementării măsurilor dictate de ANAF, dar a respins rezilierea contractelor de închiriere cu Oil Prod SRL, motivând că problema nu este de competenţa AGA. Este vorba despre unul din proiectele promovate agresiv de acţionarul minoritar Broadhurst International Ltd, care vizează închirierea fără licitaţie a mai multor depozite către Oil Prod SRL, firmă în faliment, controlată de afaceristul băcăuan Gheorghe Chealfă.

AGA a solicitat CA să prezinte o analiză privind toate contractele încheiate cu Oil Prod, aprobările în urma cărora au fost semnate aceste contracte, dacă bunurile închiriate sunt proprietatea statului, precum şi efectele economice ale derulării acestor contracte pentru Oil Terminal. O altă propunere a Broadhurst, cea de anulare a indemnizaţiilor de şedinţă pentru reprezentanţii Ministerului Economiei, a fost de asemenea respinsă, tot sub motivul că nu e de competenţa AGA. Aceeaşi explicaţie s-a dat şi la respingerea propunerii Broadhurst privind contractul de comodat încheiat între Oil Terminal şi OPSPI, prin care societatea constănţeană pune gratuit la dispoziţia funcţionarilor de stat mai multe maşini ale Oil Terminal. De altfel, propunerile Broadhurst au fost respinse pe linie, aceeaşi soartă având propunerea de "pornire a acţiunii în răspundere împotriva administratorilor Ciutureanu Sorin Viorel, Costache Viorel Paul, Negrea Ioan, Epure Dănuţ Tiberius, Hristu Mădălina Carmen, Răduică Andra Luminiţa, deoarece nu s-au delimitat de faptele comise de administratorul Wagner Silviu Ioan", având în vedere demararea procedurii de atragere a răspunderii acestuia. Totuşi, AGA a cerut compartimentului de control intern/audit să verifice dacă administratorii menţionaţi au încălcat actul constitutiv sau hotătâri ale AGA/CA şi dacă aceste încălcări au prejudiciat cumva Oil Terminal. Şi, legat de CA, au fost reconfirmaţi în funcţiile de administratori Sorin Viorel Ciutureanu, Tiberius Dănuţ Epure şi Mădălina Carmen Hristu, până la desemnarea unor noi administratori în conformitate cu prevederile legii privind guvernanţa corpotaristă a întreprinderilor publice. În schimb, a fost respinsă alegerea lui Niculae Ţicu în funcţia de administrator al Oil Terminal. Sindicalist în cadrul societăţii, Ţicu se află la al doilea eşec în accederea la şefia Oil Terminal, după ce candidatura sa a mai fost respinsă o dată, la AGA de pe 13.12.2012. Un capitol aparte în şedinţa AGA de ieri a Oil Terminal l-a reprezentat activitatea administratorului Dan Bărbulescu, reprezentantul Broadhurst, aflat în război atât cu fostul director general Silviu Wagner, cât şi cu actualul, Sorin Viorel Ciutureanu. Acţionarii au luat act de analiza prezentată ca urmare a solicitării Corpului de Control a Ministerului Economiei privind acţiunile administratorului Dan Bărbulescu în mass media privitoare la managementul societăţii şi implicaţiile acestor acţiuni. AGA i-a solicitat lui Dan Bărbulescu să îşi exercite mandatul conform prevederilor legale, cerându-i, în plus, preşedintelui CA să asigure aplicarea interdicţiilor prevăzute de legislaţia pieţei de capital referitoare la utilizarea de informaţii privilegiate de către "rebelul" Bărbulescu. În fine, AGA a cerut CA şi compartimentului de control intern/audit realizarea unei analize din care să reiasă dacă Dan Bărbulescu a încălcat prevederile legale şi a adus vreun prejudiciu Oil Terminal.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614