REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Olguţa Vasilescu: Regulamentul de sporuri trebuie revizuit, legea salarizării nu se modifică

Olguţa Vasilescu: Regulamentul de sporuri trebuie revizuit, legea salarizării nu se modifică

Replica API 20 aprilie 2018 | 00:00 286

Lia Olguţa Vasilescu

Regulamentul de sporuri în sistemul de sănătate trebuie revizuit şi sperăm ca sindicaliştii care îi reprezintă pe cei din sectorul medical să fie de acord cu variante corecte de salarizare, afirmă ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, care precizează că Legea salarizării nu se modifică, scrie Agerpres.

"Din punctul meu de vedere, Regulamentul de sporuri în Sănătate trebuie revizuit. Nu este normal ca un doctor de la Fundeni să aibă un venit mai mic decât un doctor de la Băileşti, doar pentru că acolo s-au acordat sporuri mai mari, după cum nu e normal ca secretara să aibă, în continuare, sporuri mai mari decât medicul. Asta se întâmplă, din păcate, în continuare, în foarte multe spitale. Nu este necesară amendarea Legii salarizării, ci a Regulamentului de sporuri, unde sperăm ca sindicaliştii care îi reprezintă pe cei din sectorul medical să fie de acord cu variante corecte de salarizare şi nu să urmărească doar interesul categoriilor de personal pe care le reprezintă şi să rămânem în situaţia în care venitul unui muncitor fără studii superioare depăşeşte, uneori cu 100%, venitul unui profesor, de exemplu, iar în alte cazuri scade de la 1.500 la 1.300 venitul unuia care chiar interferează cu pacientul. Asta pentru că ne dorim o lege aşezată pe principii corecte, chiar dacă cei vizaţi direct ar vrea să fie aşa, dar să nu li se aplice lor", a scris miercuri Lia Olguţa Vasilescu, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a subliniat că nu Ministerul Muncii sau Parlamentul României trebuie să decidă ce specializare este mai importantă şi "merită mai multe sporuri", această decizie intrând în atribuţiile Ministerului Sănătăţii.

Potrivit acesteia, plafonarea la 30% a sporurilor, care exista şi în vechea lege, dar nu s-a aplicat, a fost decisă în contextul în care cheltuielile de salarizare în Sănătate creşteau lunar cu 100 de milioane de lei şi, în cazul unor spitale din Bucureşti, s-a constatat că secretara avea spor mai mare decât doctorul.

Ea a menţionat că Regulamentul de sporuri a fost aşteptat încă din septembrie 2017 şi a fost adoptat de Guvern în ultima formă discutată cu sindicatele, respectiv fără Anexa 10.

În ceea ce priveşte Legea salarizării, ministrul Muncii a reiterat că aceasta prevede creşteri etapizate până în 2022 pentru toţi bugetarii, cu excepţia celor care au depăşit deja grila stabilită pentru 2022, ceea ce înseamnă că şi biologii, chimiştii, îngrijitoarele din Sănătate vor avea creşteri, anual, cu 25 % din diferenţa pe care o au de recuperat.

Aceasta a atras atenţia, în ceea ce priveşte solicitarea medicilor de a nu se face diferenţe între cei din echipa medicală, că, din păcate, bugetul nu îşi permite creşteri mai mari, astfel încât toţi bugetarii să fie trecuţi automat, de acum, la grila din 2022, aşa cum s-a făcut în cazul medicilor şi asistentelor şi că biologul din Sănătate nu poate fi plătit mai mult decât cel din Învăţământ, pentru că au aceleaşi studii.

De asemenea, ministrul Muncii a precizat că, în prezent, salariile medicilor sunt exact cum apar în Programul de Guvernare, respectiv peste 3.600 de euro brut şi, în unele cazuri, se trece şi de 3.600 de euro net.

Olguţa Vasilescu a mai menţionat că, din cauza constrângerilor financiare, sistemul va putea să echilibreze abia peste 4 ani, când Legea salarizării se va aplica efectiv.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
OLGUTA ! daca te tot exprimi intr-un seminecunoscut in ceea ce priveste salarizarea, vei fi vinovata de seviciu. Fa-le calcule, prezinta-le la televizor ca sa inteleaga ordonatorii de credite ca ei sunt cei care fura drepturile salariilor si a celor ce muncesc si produc. Daca nu fei fi victima bsistemului parsiv.
0
2
cat mai suntem obligati sa ascultam asemenea nulitati care, din necunoastere, incultura, alfabetism la propriu, vin si mint cu nerusinare de doi ani- dispareti ca partid, ati facut atat rau acestui popor incat generatiile viitoare vor avea de suportat mizeriile voastre, iar voi blestemele noastre , atat ptr voi cat si pentru amantii si amantele voastre
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369