REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Omagiu adus Reginei Maria la Paris! La Constanţa, gestul se lasă aşteptat

Omagiu adus Reginei Maria la Paris! La Constanţa, gestul se lasă aşteptat

Replica API 16 octombrie 2019 | 00:00 411

sursa foto: Facebook/Năstase Dumitrescu

La Paris, o porțiune din promenada Senei poartă, începând din data de 15 octombrie, numele Reginei Maria. Este un omagiu adus Suveranei la iniţiativa Ambasadei României în Franţa, care a invocat dorinţa de a fi onorată memoria "celei care în urmă cu 100 de ani pleda cauza României la Conferința de Pace de la Paris, și care a rămas în sufletele românilor, drept Mama răniților și Regina Întregitoare".

Ceremonia de inaugurare a avut loc marţi după amiaza, în prezența Familiei Regale.

"Decizia administrației capitalei franceze reprezintă un gest de recunoștință față de rolul pe care l-a avut Regina în Conferința de Pace de la Paris, din ianuarie 1919. În urmă cu un secol, Regina Maria a susținut cauza României în fața Marilor Puteri. A avut un rol esenţial în recunoaşterea Marii Unirii de la 1918 şi în primirea ţării în tabăra învingătorilor în Primul Război Mondial", au notat internauţii pe reţeaua de socializare Facebook.

La Constanţa, un gest similar se lasă încă aşteptat. Luna trecută, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa, anunţa că un bust al reginei, făurit în 1933 de sculptorul Oscar Han, urmează să fie amplasat în faţa instituţiei. Momentan, nu a existat o ceremonie care să marcheze gestul simbolic, la fel cum nu a fost pusă încă în practică nici intenţia ca parcul din zona Casei de Cultură să poarte numele de "Regina Maria".

Amintim că acest parc a fost deja subiect de aprigă dispută, nu doar pentru că aici se construieşte o biserică, ci şi pentru că s-a dorit, la iniţiativa Universităţii Andrei Şaguna şi a Colegiului de Arte "Regina Maria", ca el să fie denumit "Trianon". Denumirea a fost respinsă de consilierii locali, într-o comisie de specialitate, iar ulterior într-o şedinţă a Prefecturii, sub pretextul că denumirea "ar putea deranja maghiarii". Apoi, s-a convenit, verbal, ca parcul să poarte denumirea de "Regina Maria", dar nu există deocamdată vreo hotărâre de consiliu în acest sens.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai IONUTULE prost,poate nu stiai dar sub rege Romania a devenit independenta si tot sub rege a devenit Romania mare si asta nu pentru ca nu a mai avut Romania oameni mari pana la regi ci pentru ca dupa razboaie au vorbit regele sau regina cu rudele lor din alte tari pentru Romania.Adica una e cand iti cer eu tie 100 de lei si alta a e cand iti cere mata,sorta sau vartu asta ca sa intelegi cum sta treba.
8
2
o familie de hoti ,,corve ,,si betivi ,,moooe maria.
3
7
Constanta si Dobrogea , au revenit la Romania datorita Regelui Carol 1 . Constanta nu are nici o statuie sau monument dedicat . Cum este la Cluj sau Oradea .
8
1
Famiglia regala de sarlatani
4
8
La Constanta, Administratia machidoneasca se ocupa de sensuri unice, stalpisori si blocuri !
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614