REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Omicron: Comisarul european pentru sănătate le cere statelor UE să-şi coordoneze restricţiile de circulaţie

Omicron: Comisarul european pentru sănătate le cere statelor UE să-şi coordoneze restricţiile de circulaţie

Replica API 9 decembrie 2021 | 01:21 1322

Comisia Europeană a făcut apel marţi la Cei 27 să-şi coordoneze restricţiile de circulaţie în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19 şi a îngrijorărilor privind varianta Omicron, lansând din nou un apel la accelerarea campaniilor de vaccinare, relatează AFP, citată de Agerpres.

Stella Kyriakides

"Este esenţial să menţinem o abordare în întregime coordonată" în restricţiile la frontiere şi în recomandările către călători pentru "a garanta existenţa unor măsuri previzibile pentru cetăţeni", a subliniat comisarul european Stella Kyriakides cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai sănătăţii la Bruxelles.

Statele păstrează ultimul cuvânt în domeniul sănătăţii, ceea ce face să existe riscul reapariţiei unui mozaic de restricţii naţionale, ca la începutul pandemiei.

Pe plan sanitar, dincolo de portul măştii şi de distanţare, "trebuie să păstrăm sau să restabilim măsurile ţintite şi inteligente de sănătate publică", în special odată cu apropierea Crăciunului şi a sărbătorilor de sfârşit de an, a pledat ea.

Ea le-a cerut statelor membre "să umple lacunele în materie de vaccinare" în condiţiile în care persistă între ţări importante disparităţi.

"66% dintre europeni sunt astăzi pe deplin vaccinaţi, dar în contextul unor variante mai contagioase, nu este suficient", a mai spus Stella Kyriakides. Apariţia Omicron necesită "rapeluri", pentru că această nouă variantă este deja prezentă în "peste jumătate din statele membre", a adăugat ea.

Primele date privind Omicron confirmă transmisibilitatea sa ridicată: Danemarca a semnalat în weekend o triplare a numărului de cazuri confirmate în 48 de ore.

Potrivit ultimului bilanţ al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), 212 cazuri au fost confirmate cu certitudine în UE şi ţările asociate (Islanda, Norvegia) până luni la prânz.

"Nu ştim încă totul despre Omicron. Este deci important să restrângem deplasările (către UE) pentru a menţine incidenţa acestei variante în Europa şi în Germania la un nivel pe cât de scăzut posibil", a declarat ministrul german al sănătăţii Jens Spahn la sosirea sa la Bruxellles.

Amploarea pandemiei de COVID-19 va fi primul punct pe ordinea de zi a summitului european de la 16 decembrie.

Şefii de stat şi de guvern ar urma să ajungă la o înţelegere "pentru a se asigura că restricţiile (anti-COVID) nu aduc atingere pieţei unice şi nu obstrucţionează într-un mod disproporţionat călătoriile între statele membre şi către Europa", potrivit concluziilor provizorii consultate de AFP.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toate parasutele ne dicteaza ce plmea sa facem
1
0
Eu cred ca noi ca stat liber si independent sa ne impunem puncul de vedere si sa nu fim executanti unor indivizi ce as bat joc de noi ba cu pandemia , ba cum sa respecvtam si sa dam inzecit daca priminori ne imprumutam sa le umplem lor buzunarele ca tampitu de catu idiotul fara margini ce merita impuscat !
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102