REPLICA ONLINE CONSTANTA

3° Constanța Mie., 29 Mar. 2023
Anul XX Nr. 6317
3° Constanța Miercuri, 29 Martie 2023 Anul XX Nr. 6317

OMS a avertizat împotriva utilizării unor siropuri indiene după decesul mai multor copii

OMS a avertizat împotriva utilizării unor siropuri indiene după decesul mai multor copii

A.F. 14 ianuarie 2023 | 00:00 102

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat împotriva utilizării a două siropuri indiene pentru tuse, considerate responsabile pentru moartea a cel puţin 20 de copii în Uzbekistan, informează AFP.

Potrivit OMS, siropurile, fabricate de compania indiană Marion Biotech, sunt de "calitate inferioară", iar compania nu a oferit nicio garanţie de "siguranţă şi calitate".

Alerta, emisă miercuri, vine după ce luna trecută autorităţile uzbece au deplâns moartea a cel puţin 20 de copii care au consumat siropul numit Doc-1 Max produs de compania indiană.

Ministerul indian al Sănătăţii a suspendat producţia companiei, iar Uzbekistanul a interzis importul şi vânzarea de Doc-1 Max.

Potrivit avertismentului OMS, analiza probelor de sirop de către laboratoarele de control al calităţii din Uzbekistan a revelat "cantităţi inacceptabile de dietilenglicol şi/sau etilenglicol ca şi contaminanţi".

"Dietilenglicol şi etilenglicolul sunt toxice pentru oameni şi, dacă sunt ingerate, pot fi fatale", a subliniat organizaţia.

"Aceste două produse (siropuri) pot avea autorizaţii de comercializare în alte ţări din regiune. De asemenea, este posibil ca acestea să fi fost distribuite, prin intermediul pieţelor informale, în alte ţări sau regiuni", a avertizat OMS, citează Agerpres.

Siropurile sunt "periculoase, iar consumul lor, în special de către copii, poate duce la afecţiuni grave sau chiar la deces", a adăugat OMS.

Responsabilii Marion Biotech nu au putut fi contactaţi imediat.

Compania este al doilea producător indian de medicamente investigat de autorităţile de reglementare de când OMS a stabilit în octombrie o legătură între alte medicamente şi decesul a numeroşi copii în Gambia.

Maiden Pharmaceuticals a fost acuzată că a produs mai multe remedii pentru tuse şi răceală, considerate responsabile de moartea a cel puţin 66 de copii în această ţară africană.

Victimele, majoritatea cu vârste cuprinse între cinci luni şi patru ani, au murit de insuficienţă renală acută.

India a deschis o anchetă în cazul Maiden Pharmaceuticals, dar autorităţile au ajuns la concluzia că medicamentele incriminate erau de "calitate standard".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
21333614235
5/49
172423372234
joker
5253282912