REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

OMS: Europa trebuie să garanteze un acces mai bun al migranţilor la servicii de sănătate

OMS: Europa trebuie să garanteze un acces mai bun al migranţilor la servicii de sănătate

Replica API 22 ianuarie 2019 | 00:00 382

Europa trebuie să garanteze un acces mai bun al migranţilor la servicii de sănătate, a atras luni atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în primul său raport referitor la sănătatea persoanelor refugiate pe ''bătrânul continent'', unde asistenţa medicală de care aceştia beneficiază este acordată în mod inegal, potrivit AFP.

"Lucrul cel mai important este accesul la serviciile medicale. Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, trebuie eliminate diferenţele în ceea ce priveşte accesul la îngrijirea medicală primară", a declarat pentru AFP Santino Severoni, responsabilul programului ''Migraţie şi sănătate'' din cadrul OMS pentru Europa.

În ''regiunea Europei'', care cuprinde 53 de ţări, migranţii - inclusiv refugiaţii - reprezintă aproape 10% din populaţie, echivalentul a 90,7 milioane de persoane din 920 de milioane de locuitori.

În ţări atât de heteroclite precum Rusia sau Andorra, Germania sau Turkmenistan, procentul reprezentat de migranţi diferă foarte mult: de la 45% din populaţie în Malta, la mai puţin de 2% în Albania.

Potrivit legislaţiei ţărilor de destinaţie, migranţii pot avea acces complet la servicii medicale sau să nu beneficieze de niciun fel de îngrijire.

Astfel, în 15 ţări printre care Austria, Turcia sau Regatul Unit, solicitanţii de azil au acces la aceleaşi servicii medicale ca şi cetăţenii ţării, în timp ce în Germania sau Ungaria nu au dreptul decât la medicină de urgenţă.

"Populaţia şi unele guverne reacţionează într-o manieră emoţională atunci când vine vorba despre nou-veniţi şi problema asistenţei medicale, din cauza lipsei de informaţii", a spus Severoni.

În ciuda ideilor vehiculate, "riscul de răspândire a bolilor transmisibile între migranţi sau refugiaţi şi populaţia locală este foarte mic", a mai spus acesta.

O parte semnificativă dintre migranţii seropozitivi au contractat boala după ce au sosit în Europa.

În plus, nou-veniţii au tendinţa de a dezvolta mai multe boli cronice ca urmare a schimbării modului de viaţă (mai puţină activitate fizică, alimentaţie proastă) şi a condiţiilor de sărăcie în care unii dintre aceştia trăiesc.

Deşi prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de cancer decât localnicii, cu excepţia cancerului de col uterin, boala tinde să fie diagnosticată într-un stadiu mai avansat, ceea ce face ca vindecarea să fie mai incertă.

Copiii migranţilor sunt mai predispuşi la probleme de obezitate şi la boli psihice decât populaţia din ţările de destinaţie, se mai arată, de asemenea, în raport.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cind se termina prostiile astea cu emigratia in masa?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920