REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

OMS promite să prioritizeze lupta împotriva violenţelor sexuale în cadrul organizaţiei

OMS promite să prioritizeze lupta împotriva violenţelor sexuale în cadrul organizaţiei

Replica API 27 mai 2022 | 00:00 659

Directorul OMS a promis miercuri ţărilor membre să prioritizeze lupta împotriva violenţelor sexuale în cadrul organizaţiei, în urma unui scandal în care au fost implicaţi angajaţi în Republica Democratică Congo, informează AFP.

Tedros Adhanom Ghebreyesus

''Lucrurile se schimbă, dar bineînţeles că suntem de acord cu faptul că nu este destul. Suntem abia la început'', a declarat directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a obţinut ieri un al doilea mandat, cu durata de cinci ani, la conducerea organizaţiei, citează Agerpres.

Primul său mandat a fost marcat de un scandal răsunător de exploatare sexuală a unor femei, copii şi bărbaţi de către angajaţi ai ONU, unii dintre aceştia fiind angajaţi OMS, în timpul epidemiei de Ebola între 2018-2020.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost criticat public în două rânduri de principalele ţări donatoare din cadrul OMS, care au estimat că ia prea puţine măsuri şi prea lent pe acest subiect.

Între timp, şeful OMS şi-a prezentat scuze victimelor şi a prezentat un plan de acţiune pentru ameliorarea situaţiei.

''Suntem hotărâţi, iar acest subiect este o preocupare zilnică a conducerii'', a afirmat el în faţa ţărilor membre participante la Adunarea Mondială a Sănătăţii, care se desfăşoară săptămâna aceasta la Geneva.

Tedros a anunţat că va prezida personal o reuniune săptămânală - în ziua de joi -, care va aduna toate serviciile vizate pentru ''a măsura progresul bazat pe planul nostru''.

''Suntem pe aceeaşi lungime de undă: zero toleranţă, ne concentrăm pe prevenţie, pe schimbări în cadrul culturii şi al stării de spirit, dar ne concentrăm şi asupra victimelor pentru a le pune în centrul preocupărilor noastre'', a promis el.

Acesta a mai precizat că dosarele care au rămas nesoluţionate sunt toate în curs de a fi examinate.

''Mesajul pe care l-am primit din parte personalului nostru este foarte clar atunci când am demarat această iniţiativă şi anume că un decalaj judiciar prea lung este un refuz al justiţiei'', a subliniat el, regretând că anumite proceduri trenează de prea mulţi ani.

Directorul OMS şi-a luat angajamentul ca pe viitor o anchetă să nu dureze mai mult de 120 de zile.

Dacă anchetatorii au nevoie de mai mult timp, trebuie să aducă o justificare serioasă.

''Acest lucru ne obligă să ne asumăm responsabilitatea'', a insistat el, promiţând totodată ''transparenţă'' după ce organizaţiei i s-a mai reproşat o cultură a opacităţii.

La sfârşitul lui septembrie 2021, OMS a fost vizată de o comisie de anchetă referitoare la violenţele sexuale comise de angajaţii săi asupra a zeci de persoane în RDC şi care a denunţat ''disfuncţionalităţi structurale'' şi ''neglijenţe individuale''.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102