REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Omul de afaceri maltez acuzat de uciderea jurnalistei Caruana Galizia a pledat nevinovat

Omul de afaceri maltez acuzat de uciderea jurnalistei Caruana Galizia a pledat nevinovat

Replica API 2 decembrie 2019 | 00:00 320

Yorgen Fenech

Omul de afaceri maltez Yorgen Fenech a pledat nevinovat, sâmbătă seara, în cazul asasinării jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galizia, eveniment care a zguduit insula din Marea Mediterană, informează dpa.

Fenech, în vârstă de 37 de ani, a sosit escortat în faţa instanţei, unde a fost acuzat de complicitate la uciderea jurnalistei, participare la o organizaţie criminală şi complicitate la provocarea unei explozii.

Jurnalista Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, a fost ucisă într-un atentat cu maşină în octombrie 2017. Cei trei bărbaţi despre care se crede că au detonat bomba aşteaptă să fie judecaţi.

Familia victimei a asistat la şedinţa în care anchetatorul principal Keith Arnaud a afirmat că Fenech a fost monitorizat în timpul anchetei şi a fost arestat în momentul când autorităţile l-au surprins încercând să părăsească Malta la bordul yachtul-ului său, pe 20 noiembrie.

Arnaud a precizat că omul de afaceri maltez cu investiţii în domeniile turismului, energiei şi automobilelor a fost reţinut de mai multe ori din cauza complexităţii anchetei.

Fenech a solicitat graţierea în schimbul furnizării de informaţii referitoare la alte persoane despre care susţine că au fost implicate în comiterea crimei, dar cererea sa a fost respinsă.

El fusese numit proprietarul unei companii secrete offshore, 17 Black, care avea drept scop introducerea banilor în conturile şefului de cabinet al prim-ministrului maltez, Keith Schembri, şi al ministrului Konrad Mizzi. Ambii au demisionat marţi.

Se aşteaptă, de asemenea, anunţarea în scurt timp a demisiei premierului Joseph Muscat, pe fondul unor proteste extinse care au avut loc în Malta.

Muscat, în vârstă de 45 de ani, a fost ales în 2013 şi de atunci a câştigat alegerile generale succesive cu o majoritate zdrobitoare de voturi. Creditat pentru supravegherea unei creşteri economice record şi a unui şomaj scăzut în timpul mandatului său, Muscat a fost acuzat însă pentru că a închis ochii în cazul corupţiei.

Conform surselor din cadru Partidului Laburist de guvernământ, este de aşteptat ca Malta să aibă un nou prim ministru până pe 18 ianuarie. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614