REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Omul de afaceri slovac judecat pentru asasinarea jurnalistului Kuciak, condamnat la 19 ani de închisoare în alt dosar

Omul de afaceri slovac judecat pentru asasinarea jurnalistului Kuciak, condamnat la 19 ani de închisoare în alt dosar

Replica API 27 februarie 2020 | 00:00 216

Marian Kocner

Omul de afaceri slovac Marian Kocner, acuzat că a comandat în 2018 uciderea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, într-un caz de răsunet care a dus la căderea guvernului, a fost condamnat joi la 19 ani de închisoare într-un alt dosar, pentru o fraudă de 69 de milioane de euro, relatează AFP şi Reuters.

Ancheta asupra asasinării lui Kuciak, care scria despre corupţia din mediile politice, a dus la descoperirea, între altele, a relaţiilor strânse între Kocner - vizat de articole ale jurnalistului ucis - şi înalţi responsabili ai partidului la putere Smer-SD.

Verdictul lui Kocner, a cărui citire a fost transmisă în direct de media slovace, intervine cu două zile înainte de alegerile legislative în Slovacia, în care unul dintre favoriţi este partidul anti-corupţie OLaNO, al fostului patron de presă Igor Matovic.

Asasinarea lui Kuciak şi a logodnicei sale în 2018 a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul Robert Fico, politicianul dominant în Slovacia de peste un deceniu. Consecinţele acestui asasinat ar putea duce, sâmbătă, la înlăturarea partidului Smer de la putere, notează Reuters.

Fostul ministru al economiei Pavol Rusko, fost coproprietar şi manager al postului de televiziune Markiza, a fost condamnat la aceeaşi pedeapsă ca şi Kocner pentru această fraudă care viza sustragerea a 69 de milioane de euro de la proprietarul actual al canalului, societatea americană CME (Central European Media Enterprises), al cărei acţionar majoritar este AT&T.

Cei doi bărbaţi au fost acuzaţi că au antedatat patru bilete la ordin, pretinzând că ele au fost semnate de Rusko în 2000 şi făceau parte dintr-o înţelegere de soluţionare a unui conflict de afaceri legat de Markiza, în timp ce ce experţii susţin că acestea datează din 2013 sau mai târziu.

"Este o zi bună pentru justiţie în Slovacia", le-a spus jurnaliştilor avocatul CME, Daniel Lipsic. "Curtea penală specială le-a dat un răspuns clar şi viguros celor care credeau că sunt deasupra legii", a adăugat el.

Rusko a fost coproprietar al canalului între 1995 şi 2000. El a început apoi o carieră politică şi a fost ministru al economiei între 2003 şi 2005.

Kocner şi Rusko au cerut să nu fie prezenţi la anunţarea verdictului. Ei pot face apel la decizia de joi.

Acţionarii CME, printre care şi AT&T, urmau să se pronunţe joi, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, asupra planului de a vinde canalul de televiziune către PPF Group, aflat în proprietatea omului de afaceri ceh Petr Kellner, notează Reuters, citat de Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218