REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

ONU critică înăsprirea cenzurii în China şi în alte ţări din Asia în timpul pandemiei de COVID-19

ONU critică înăsprirea cenzurii în China şi în alte ţări din Asia în timpul pandemiei de COVID-19

Replica API 4 iunie 2020 | 00:00 964

China şi alte ţări din Asia, precum Cambodgia şi Filipine, şi-au înăsprit cenzura în timpul pandemiei de COVID-19, a estimat miercuri Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, informează AFP, citată de Agerpres.

Michelle Bachelet

Într-un comunicat în care detaliază acţiunile întreprinse în mai multe ţări, ea arată că în China, potrivit informaţiilor primite de cabinetul său, mai mult de zece profesionişti în domeniul sănătăţii, universitari şi cetăţeni obişnuiţi au fost plasaţi în detenţie, iar în unele cazuri au fost inculpaţi, pentru că şi-au publicat opiniile şi alte informaţii despre situaţia legată de COVID-19 sau au criticat modul în care guvernul chinez a răspuns la epidemie.

Aceste cazuri includ doi tineri studenţi care ar fi fost plasaţi în detenţie în aprilie după ce au elaborat o bancă de date online despre epidemia de COVID-19 în China, potrivit Bachelet.

Pe plan mai general, ea s-a declarat îngrijorată de reprimarea libertăţii de expresie în Asia după ce noul tip de coronavirus a fost semnalat la sfârşitul lui decembrie în China, subliniind că pandemia a dus la "o nouă înăsprire a cenzurii în mai multe ţări" ale regiunii.

Potrivit ONU, "arestări de persoane care şi-au exprimat nemulţumirea sau care ar fi difuzat false informaţii în presă şi mass-media sociale au fost semnalate în Bangladesh, Cambodgia, China, India, Indonezia, Malaezia, Myanmar, Nepal, Filipine, Sri Lanka, Thailanda şi în Vietnam".

Astfel, în India, mai mulţi jurnalişti şi cel puţin un medic au fost inculpaţi pentru că au criticat public răspunsul autorităţilor la epidemie, a precizat Michelle Bachelet, subliniind că la Mumbai poliţia a adoptat o ordonanţă ce le interzice persoanelor să incite la "ură faţă de funcţionarii din guvern şi acţiunile lor" în faţa pandemiei.

Şi în Indonezia cel puţin 51 de persoane au făcut obiectul unei anchete pentru că ar fi difuzat ştiri false despre pandemie, în timp ce în Cambodgia ONU a documentat arestarea a 30 de persoane, printre care o fată de 14 ani, pentru că au făcut comentarii publice despre COVID-19 sau au publicat mesaje cu privire la acest subiect în mass-media sociale.

"În aceste vremuri de mare incertitudine, profesioniştii din domeniul sănătăţii, jurnaliştii, apărătorii drepturilor omului şi publicul în general trebuie să fie autorizaţi să-şi exprime opiniile asupra unor subiecte de interes public ce au o importanţă vitală, precum (...) gestionarea crizei socio-economice şi sanitare", a declarat Bachelet, citată într-un comunicat.

"Această criză nu trebuie să fie utilizată pentru a reduce la tăcere sau a limita libera circulaţie a informaţiei şi a dezbaterilor", a subliniat ea, atenţionând că lupta împotriva dezinformării nu trebuie să se traducă prin cenzură.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
S au prins ca e cenzura in Asia?doar cu pandemia ca altfel nu stia nimeni.Bine ca se afla!Sa va aduceti aminte de niste discursuri de prin 60 ca nici pana azi nu vedeti problemele si sigur e de la dioptrie si Covid!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367